Banners ZZP Vrienden website_Verzekeringen
Home » Verzekeringen » AOV-verzekering

AOV verzekering

Wat is een AOV verzekering?

De AOV verzekering is een arbeidsongeschiktheidsverzekering die speciaal ontwikkeld werd voor zelfstandige ondernemers. Deze verzekering werd in het leven geroepen omdat sinds 2004 in Nederland zelfstandigen niet langer aanspraak kunnen maken op een arbeidsongeschiktheidsverzekering van de overheid. Deze overheidsregeling werd afgeschaft omdat de premie te hoog was in vergelijking tot de uitkering die je als zelfstandige kon krijgen in het geval dat je arbeidsongeschikt werd. Sinds 2004 moet je dus ook als zzp’er een AOV verzekering afsluiten om er zeker van te zijn dat je niet zonder inkomsten valt als je langdurig ziek of arbeidsongeschikt wordt.

Wat gebeurt er als je geen AOV verzekering hebt?

Wie geen AOV verzekering heeft en als zelfstandig ondernemer of als zzp’er ziek wordt, heeft geen inkomen. In principe kun je dan wel bijstand aanvragen. Deze bijstandsuitkering wordt enkel verleend aan mensen die geen enkele vorm van eigen vermogen meer hebben. In de praktijk wil dit dus zeggen dat je eerst je spaargeld moet opleven voordat je bijstand kunt aanvragen. Dit is een situatie die niemand wil meemaken. Daarom is het goed dat de AOV verzekering in het leven werd geroepen.

Hoe werkt een AOV verzekering?

Met een AOV blijf je dus een inkomen houden als je ziek wordt of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt. Is dit het geval, dan bepaal je zelf hoe snel de uitkering ingaat. Dit kan bijvoorbeeld al 1 maand nadat je ziek wordt. Als je nog spaargeld hebt als buffer kan je ook kiezen voor een eigenrisicoperiode van 2, 3, 6, 12 of 14 maanden. Hoe langer de eigenrisicoperiode, hoe hoger de premie zal zijn. Daarnaast kan je zelf aangeven tot welke leeftijd je de uitkering wilt ontvangen. Hier geldt vanzelfsprekend dat de premie lager is bij een lagere eindleeftijd. Voordat je de verzekering afsluit moet je een gezondheidsverklaring invullen. Een medisch specialist gaat vervolgens inschatten hoe groot de kans is dat je arbeidsongeschikt raakt en onder welke voorwaarden je geaccepteerd wordt.

Het bedrag van de uitkering

Het bedrag van de uitkering van de AOV-verzekering is afhankelijk van je graad van arbeidsongeschiktheid. Iemand die voor 100% arbeidsongeschikt wordt verklaard, krijgt een uitkering t.b.v. 100% van het normale inkomen. Ben je 50% arbeidsongeschikt, dan krijg je een uitkering van 50% van je normale inkomen. Vanaf 25% arbeidsongeschiktheid, heb je geen recht op een uitkering van de AOV-verzekering. Ook al kost het relatief veel om een AOV-verzekering af te sluiten, toch is het belangrijk om dit wel te doen. Het laatste wat je wilt, is geen inkomsten hebben.

Yezzer AOV

Yezzer is de makkelijkste manier om je arbeidsongeschiktheidsverzekering te regelen. Hier kan je namelijk maar liefst 42 verzekeraars vergelijken en binnen 10 minuten een aanvraag versturen. Je vind de partij die het beste bij je past en kan alles online regelen.

Meer ZZP tips en nieuwtjes ontvangen?

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!