Bij een rechtsvorm zzp zonder rechtspersoonlijkheid ben je met je privévermogen volledig aansprakelijk voor de schulden. Daar bovenop is je partner ook volledig aansprakelijk voor eventuele verliezen van de onderneming wanneer je getrouwd bent in gemeenschap van goederen. Bij een rechtsvorm zzp met rechtspersoonlijkheid geldt deze volledige aansprakelijkheid niet. Veel om over na te denken dus, maar het stappenplanbegint met het kiezen van een rechtsvorm als zzp’er.
Starten als zzp’er brengt een hoop vragen met zich mee. Maar welke rechtsvormen zijn er? Dit hebben wij duidelijk in een overzicht gezet, zodat je een rechtsvorm als zzp’er kan kiezen die bij jou past!
Vof, met andere woorden Vennootschap Onder Firma, is net als een eenmanszaak ook een rechtsvorm zzp zonder rechtspersoonlijkheid. Het is eigenlijk hetzelfde principe als een eenmanszaak, alleen heeft een vof meerdere eigenaren. Bij het starten van deze rechtsvorm als zzp’er wordt aangeraden om een oprichtingsakte bij de notaris op te stellen. Deze is met name bedoeld om zwart-op-wit te hebben wat de inbreng van iedereen is, welke afspraken zijn gemaakt, wie welke taken oppakt en hoe de verdeelsleutel eruit ziet.
Het vermogen van een vof wordt onderverdeeld in een vennootschapsvermogen (het deel van het vermogen wat de oprichters hebben ingebracht) en het privévermogen van de oprichters. Privéschuldeisers kunnen hierbij niet het vennootschapsvermogen aantasten. Alleen zakelijke schuldeisers kunnen dit. Het oprichten van een vof is redelijk simpel. Je hoeft hiervoor niet naar de notaris en de kosten voor inschrijving zijn relatief laag. Wel is het handig om van tevoren een ondernemingsplan op te stellen en duidelijk te hebben wat iedere oprichter inbrengt in de vorm van geld, goederen en arbeid.
De bekendste rechtsvorm voor een zzp’er is de eenmanszaak. Hierbij is één persoon eigenaar van het bedrijf. Het voordeel van een eenmanszaak is dat er weinig kosten aan zijn verbonden. Zo hoef je niet aan een aantal verplichtingen te voldoen. Denk hierbij aan het laten goedkeuren van je jaarrekening door een accountant. Daarnaast moet je bij deze rechtsvorm de aangifte voor je belastingen zelf doen in plaats van dat dit door een externe partij wordt gedaan. Ook er zijn weinig belemmeringen voor het aannemen van nieuw personeel.
Je inkomen wordt bij deze rechtsvorm als zzp’er alleen belast als inkomstenbelasting, omdat dit het resultaat is van je eenmanszaak. Wil je je inkomstenbelasting makkelijk en overzichtelijk bijhouden zonder hier zelf naar om te kijken? Bekijk dan eens het aanbod aan online boekhoudprogramma’s via boekhoudprogramma vergelijken. Het inschrijven van een eenmanszaak is zo gebeurd. Het enige wat je moet doen, is je inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit kost eenmalig 50 euro en je kunt direct aan de slag!
In tegenstelling tot een eenmanszaak en een vof is een besloten vennootschap (bv) een rechtsvorm voor zzp’ers met rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat je niet volledig aansprakelijk bent met je privévermogen. Bij een bv wordt het maatschappelijke kapitaal uitgedrukt in aandelen. Deze aandelen zijn niet vrij overdraagbaar en van de aandeelhouders wordt verwacht dat ze de waarde in geld uitbetalen aan de bv. Voordat je een bv opricht moet je aan deze verplichtingen voldoen:
Totdat je als bv ingeschreven staat, ben je als directeur nog wel aansprakelijk. Zorg er dus voor dat er tot die tijd niets mis gaat en sluit de juiste verzekeringen af.
Naast de bv of zzp is de coöperatie een minder bekende rechtsvorm voor zzp’ers, maar kan ook zeker interessant zijn voor zzp’ers. Een coöperatie is een soort samenwerkingsverband/vereniging, waarmee je klanten een beter aanbod kan bieden. Je vormt een coöperatie met verschillende leden, die allemaal evenveel aansprakelijk zijn in het geval van schulden. Bij dit samenwerkingsverband hoort een algemene ledenvergadering en dient er een bestuur gevormd te worden.
Voor de oprichting van een coöperatie heb je minimaal één ander lid nodig. Schrijf je daarnaast in bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en laat een notariële akte opstellen via een notaris. Zo kun je meteen aan de slag. Wanneer je de vraag krijgt: “welke rechtsvormen zijn er”, denk je niet gelijk naar een coöperatie, maar dit is dus wel degelijk een interessante optie voor een rechtsvorm als zzp’er.
Verschillende rechtsvormen bieden verschillende voordelen, verdiep je daarom ook verder in welke voordelen als zzp’er jij hebt. Je hebt nu voldoende informatie en kunt de keuze maken tussen een coöperatie, vof, bv of zzp. En mocht je na een aantal jaar willen veranderen tussen verschillende rechtsvormen, dan kan dat natuurlijk! Kijk hier voor nog meer financiële tips, zodat jij succesvol start als zzp’er!