Boekhoudprogramma's
Als zzp'er ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk voor je administratie. ZZP Vrienden heeft een aantal handige tools voor je op een rijtje gezet.
Wanneer je start als zelfstandig ondernemer zijn er een aantal zaken die jij moet regelen die misschien jouw vorige werkgever eerst voor je deed. Dit zijn de financiële gevolgen van zzp’er worden. Het is goed dat je je verdiept in alle financiële zaken rondom zelfstandig ondernemen. ZZP Vrienden voorziet je graag van alle informatie. Ook via een van onze blogs over financiën. Met de volgende financiële zaken moet je als zzp’er rekening houden:
Ook je hypotheek valt onder je financiële werkzaamheden. Wij vertellen je waar je rekening mee moet houden.
Het kan soms voorkomen dat je als zzp'er snel geld nodig hebt. Wij hebben de mogelijkheden uitgezocht.
Het doen van je Belastingaangifte is verplichte taak als ondernemer. We vertellen je graag waar je op moet letten.
Voordat je aan de slag gaat met het vergelijken van boekhoudprogramma’s is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben welke functies je wilt gebruiken om jouw zzp-organisatie financieel te regelen. Twijfel je nog aan welke functies jouw boekhoudprogramma moet voldoen? Of ben je nog niet zeker over de prijsklasse? Maak dan gebruik van onze vergelijkingssite. Deze website is speciaal ontwikkeld om inzicht te krijgen in de verschillende boekhoudprogramma’s om als zzp’er financieel alles goed te regelen. De boekhoudprogramma’s waar wij graag meer informatie over geven zijn:
1 – Wanneer je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma worden er automatisch taken uit handen genomen. Hierdoor is het voor jou mogelijk om je op andere dingen te focussen. Een win-win situatie dus!
2 – Doordat het softwarepakket is afgestemd op je beroepsactiviteiten wordt er automatisch gekeken welke stappen uit handen kunnen worden genomen.
Je kunt je belastingaangifte eenvoudig laten controleren door een boekhoudprogramma. En je belastingaangifte? Die wordt rechtstreeks ingeleverd bij de Belastingdienst!
Als zzp’er dien je een aparte rekening te openen. Dit kan een zakelijke rekening zijn, maar dat is niet wettelijk verplicht. Je kunt ook gebruik maken van een privérekening. Vaak is dit net wat goedkoper dan een zakelijke rekening. Maar welke zzp bank kies je hiervoor? Omdat een zzp bank een van de belangrijkste instanties is waar je mee in contact komt als zzp’er, is het belangrijk om dit goed uit te zoeken.
Allereerst: sluit je aan bij een zzp bank die erkend is door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze organisatie maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. Zzp banken werken met verschillende werkwijzen, waardoor het belangrijk is om voor jezelf scherp te hebben wat je belangrijk vindt. Waar je als zzp’er sowieso naar moet zoeken is een financiële instelling die graag met je meedenkt. Vaak is dit de eerste stap die je zet in jouw zoektocht naar een geschikte zzp bank. Dit kan een bank zijn waar je al een goede relatie mee hebt. Vraag welke mogelijkheden zij jou kunnen bieden en op welke manier zij jou als zzp bank financieel kunnen ondersteunen.
Naast het openen van een zakelijke rekening is er nu ook een nieuw alternatief: de zzp rekening. Met deze zzp rekening open je een nieuwe bankrekening voor jouw onderneming. Het grote voordeel van deze rekening is dat er geen grote kosten aan verbonden zijn. Een ideale oplossing voor zzp’ers op financieel gebied, want de Nederlandse banken zijn duur ten opzichte van het aantal transacties dat een zzp’er per jaar doet. Banken die deze rekening aanbieden zijn ASN, SNS en Knab. Interesse in een zzp rekening? Kijk dan eens op de website van een van deze zzp banken. Zo weet je zeker dat jouw zzp onderneming financieel goed geregeld is.
Wanneer je als werknemer vast in dienst bent bij een organisatie is het redelijk makkelijk om een hypotheek aan te vragen. Je hebt een vast inkomen, waardoor de bank sneller een lening zal verstrekken. Als zzp’er is dit wat lastiger vanwege het variabele inkomen. Je bent namelijk afhankelijk van opdrachten, waardoor het gemiddelde inkomen per maand nogal kan verschillen. Dit maakt het soms lastig om als zzp’er financieel een lening of zzp hypotheek aan te vragen.
Ben je klaar voor de volgende stap in je leven en op zoek naar een eigen huisje? Dan is het raadzaam om een afspraak te maken bij een bank. Tijdens deze afspraak staat jouw zzp hypotheek centraal. Stel vragen om erachter te komen welke opties er zijn wat betreft het afsluiten van een lening of zzp hypotheek. Kijk ook goed of er een klik is en de bank bij jou past. Tip: maak meerdere afspraken bij verschillende banken. Zo kun je later vergelijken welke zzp hypotheek, financieel het beste bij jou past.
Heb je en afspraak gepland? Super! De eerste stap is gezet. Nu is het belangrijk om je goed voor te bereiden op het hypotheekgesprek. Je wil de bank namelijk laten zien dat je zzp onderneming financieel stabiel en gezond is om een zzp hypotheek te kunnen krijgen. Een goede voorbereiding is het maken van een financiële analyse van je bedrijf. Heb je eerder voor een werkgever gewerkt? Dan is dit ook belangrijk om mee te nemen in het hypotheekgesprek. Wil je zekerheid op een zzp hypotheek? Laat dan aan de hand van zakencijfers een stijging in winst zien.
Als zzp’er is het niet altijd makkelijk om geld te lenen voor je zzp-organisatie. Doordat je als zzp’er financieel afhankelijk bent van opdrachten en dus een flexibel inkomen hebt, lukt het soms niet meteen om een lening te regelen. Echter is het wel heel belangrijk dat je als zzp’er financieel de mogelijkheid hebt om geld te lenen voor je zzp-organisatie. Je hebt het geld namelijk nodig om te kunnen groeien, materialen aan te schaffen of om schulden af te lossen.
Gelukkig zijn er genoeg partijen die leningen verstrekken aan zzp’ers. Deze partijen worden ook wel kredietverstrekkers genoemd. Bij deze partijen kun je geld lenen als zzp’er. Organisaties die zakelijke leningen verstrekken aan zzp’ers zijn Qeld en CapitalBox. De mogelijkheden bij deze kredietverstrekkers nemen voordelen met zich mee, maar er zijn natuurlijk ook een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een zakelijke lening. Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan kun je een aanvraag doen om geld te lenen voor je zzp-organisatie.
Naast een lening bij kredietverstrekkers heb je als zzp’er financieel nog een aantal andere opties om geld te lenen voor je zzp-organisatie. Deze opties zijn goed om in overweging te nemen wanneer je geen tussenkomst van een bank wil. Bij een onderhandse lening is het namelijk mogelijk om geld te lenen als zzp’er van een familielid of vriend. Lel wel op! Ook bij een onderhandse lening is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met elkaar. Dit om conflicten te voorkomen. Afspraken die je duidelijk op papier moet zetten zijn de hoogte van het bedrag, het rentepercentage en de looptijd van de lening. Een andere kortetermijnoplossing is een micro lening. Wanneer je geld wil lenen voor je zzp-organisatie middels een micro lening kom je in contact met een partij waarbij je kleine bedragen kunt lenen.
Ook als zzp’er moet je in Nederland belasting betalen. Maar waar moet je als zelfstandig ondernemer rekening mee houden wanneer je belasting moet betalen? En welke vormen van belasting zijn er voor zzp’ers? Geen zorgen, wij helpen je om jouw zzp-organisatie financieel in orde te maken.
Omdat je als zzp’er producten en/of diensten verkoopt, maak je omzet met je onderneming. De prijs waarvoor je deze producten en diensten aanbiedt, is de nettoprijs. Hier komt nog 21% BTW bij die je afstaat aan de Belastingdienst. Je betaalt als zzp’er dus omzetbelasting. Omdat dit voor ondernemers veel werk is om zelf bij te houden, wordt er vaak gebruik gemaakt van een online boekhoudprogramma. Dit programma zorgt ervoor dat de belastingaangifte automatisch wordt geregeld.
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van je inkomstenbelasting. Je moet namelijk inkomstenbelasting betalen wanneer je winst maakt met je onderneming. Maar geen paniek! Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s die je helpen om jouw zzp onderneming financieel goed te regelen. Zij geven namelijk een op maat gemaakt advies over jouw inkomstenbelasting.
Gelukkig komt de overheid zzp’ers financieel tegemoet met de beschikbaarheid over een aantal aftrekposten. Wanneer je gemiddeld 2,5 dag per week besteed aan je eigen onderneming kom je in aanmerking voor een zelfstandigenaftrek. Een aanvulling hierop is de startersaftrek. Als zzp’er mag je hier 3 keer gebruik van maken in de eerste 5 jaar na het starten van je eigen onderneming.
Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s die jou helpen jouw financiële administratie inzichtelijk te krijgen.
Afgestemd op je beroep wordt er door de software taken uit handen genomen, zodat jij eenvoudig kunt boekhouden en je belastingaangifte automatisch kan laten controleren en versturen.
Boekhoudprogramma’s hoeven niet duur te zijn. Er zijn al programma’s vanaf 12 euro per maand. Vaak is er een gratis proefperiode beschikbaar.
Vraag een hypotheekgesprek aan bij meerdere banken. Bereid het gesprek goed voor door de financiële situatie van jouw onderneming goed in kaart te brengen. Vergelijk de ZZP hypotheken en kies welke hypotheek financieel het beste bij jou past.
Kies een bank die is erkend door de Autoriteit Financiële Markten. Bijvoorbeeld de ZZP bank.
Er zijn verschillende kredietverstrekkers waar je (micro) leningen aan kunt vragen. Wel moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een lening. Voorbeelden zijn Qeld en Capitalbox.
Als ZZP’er betaal je omzetbelasting en inkomstenbelasting.