Home » Starten als zzp’er » ZZP tips

ZZP tips

zzp’er worden, is voor vele vakmensen aanlokkelijk. Je bent je eigen baas en je hoeft nooit meer naar een ander te luisteren. In principe is zzp’er worden in Nederland gemakkelijk. Je inschrijven bij de KvK is voldoende en je kunt aan de slag. Zo eenvoudig is het. Tegelijkertijd komt er heel wat bij kijken. Dat is de reden waarom we je deze 7 zzp tips meegeven:

1. Stel een goed bedrijfsplan op

Je vak graag doen en hard werken is niet voldoende om te slagen als zelfstandig ondernemer zonder personeel. Een bedrijfsplan uitwerken kan daarbij helpen. Zo kun je je doelen vastleggen op lange termijn en rekening houden met investeringen en mogelijke tegenslagen. Een bedrijfsplan biedt structuur aan je zakelijke bezigheden.

Tips zzper worden

2. Goed werk afleveren

Uiteraard is het belangrijk om goed te zijn in je vak als je begint te werken als zzp’er. Niemand zit te wachten op iemand die half werk aflevert. Tegelijk is het nodig om alle ontwikkelingen in je vakgebied op de voet te volgen. Zo blijf je met deze zzp tip goed werk afleveren!

3. Je plichten kennen

Als zzp’er heb je bepaalde administratieve plichten. Je moet een boekhouding bijhouden en een jaarlijkse belastingaangifte doen bij de Belastingdienst. Verder heb je een bewaarplicht van administratieve stukken gedurende 7 jaar.

4. Je rechten kennen

Behalve plichten heb je gelukkig ook rechten. Waarschijnlijk heb je al gehoord van de aftrek van bedrijfskosten. Er is echter meer. Zo bestaan ook de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Het is goed om als beginnend ondernemer je hierover te informeren.

5. Verwar nooit omzet met winst

Als je je werk goed doet, is het normaal dat je klanten dit doorvertellen. Zo krijg  met deze zzp tip mogelijk meer geld in het laadje dan je eerst had gedacht. De verleiding is groot om dit geld ook uit te geven. Dit is echter niet zo’n goed idee. Als zzp’er moet je belasting betalen over je omzet. Wat je nadien overhebt, dat is je echte winst. Om  hier beter inzicht in te krijgen raden we aan om de voordelen van een online boekhoudprogramma uit te proberen.

6. Zet een extra som geld opzij

In het begin kan het moeilijk zijn om in te schatten welk bedrag je moet betalen aan de Belastingdienst. Om onprettige verrassingen te voorkomen, zet je hiervoor best een extra som geld opzij!

7. Investeer in een boekhoudkundig softwarepakket

Soms is het moeilijk om een overzicht te houden van je administratie en boekhouding. Een softwarepakket voor de boekhouding kan je hierbij helpen. We vertellen er in een ander blog meer over.