Banners ZZP Vrienden website_Starten als zzp'er
Home » Starten als ZZP’er » ZZP tips

ZZP tips

Zzp’er worden is voor veel vakmensen aanlokkelijk. Je bent je eigen baas en je hoeft nooit meer naar een ander te luisteren. In principe is zzp’er worden in Nederland gemakkelijk. Je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) is voldoende en je kunt aan de slag. Zo eenvoudig is het. Tegelijkertijd komt er heel wat bij kijken. Als beginnende zzp’er kan het soms overweldigend zijn. Dat is de reden waarom we je deze 7 zzp tips meegeven:

1. Stel een goed bedrijfsplan op

Het opstellen van een goed ondernemingsplan is essentieel. Het zorgt voor houvast en een duidelijk doel. Je hebt inzicht in welke stappen je moet ondernemen, waar je je op gaat richten, welke middelen je nodig hebt en nog veel meer. Vaak zorgt het maken van concrete stappen en plannen ervoor dat ze beter en sneller behaald worden. Ook kan een ondernemingsplan helpen bij het verkrijgen van eventuele investeringen. Een ondernemingsplan kan relevant zijn voor een zelfstandige ondernemer, en een eigenaar van een bedrijf Denk goed na over:

  • Welke doelen jouw bedrijf heeft;
  • Hoe je deze doelen gaat halen;
  • Wie je nodig hebt om deze doelen te halen;
  • Welke andere middelen je nodig hebt voor deze doelen.

Voor een concreet stappenplan heb je ook genoeg tools en websites die je hierbij helpen. Wil je het extra goed aanpakken? Werk dan samen met een adviseur of boekhouder.

2. Netwerken

Het is lastig om als zzp’er aan opdrachten te komen en een groot netwerk op te bouwen. Zichtbaarheid is essentieel hiervoor. Ga naar netwerkborrels en ga de interactie online aan met andere ondernemers en opdrachtgevers. Wanneer je meer zichtbaar bent, zullen de opdrachten makkelijker komen. Op deze manier bouw je ervaring op en zul je verder groeien. Maar onthoud goed dat dit in de meeste gevallen even kan duren. Geduld en toewijding is meestal essentieel om uiteindelijk een stabiele en succesvolle zelfstandige ondernemer te zijn. Of je nu producten verkoopt met werknemers of jouw eigen service levert, een netwerk kan veel deuren voor je openen.

3. Je plichten kennen

Als zzp’er heb je bepaalde administratieve plichten. Je moet de boekhouding bijhouden en jaarlijks belastingaangifte doen bij de Belastingdienst. Verder heb je gedurende 7 jaar een bewaarplicht van administratieve stukken. Je plichten hangen ook af van de diensten die je levert en in welke branche je onderneming zich bevindt. Een eenmanszaak heeft bijvoorbeeld andere plichten dan een BV. We raden je aan je te laten adviseren door een accountant om ervoor te zorgen dat je nooit voor onaangename verrassingen staat en je jouw plichten als ondernemer altijd nakomt.

Als zzp’er moeten belangrijke documenten van minimaal afgelopen 7 jaar op te vragen zijn. Dit is de bewaarplicht. Documenten die hierbij horen zijn:

  • Debiteuren administratie
  • Loonadministratie
  • Inkoopadministratie
  • Verkoopadministratie
  • Crediteurenadministratie
  • Voorraadadministratie
Tips zzper worden

4. Je rechten kennen

Een andere zzp tip is de rechten die je hebt als ondernemer. Zo kun je alle voordelenuit jouw bedrijf halen. Zo heb je verschillende belastingvoordelen waar je als zelfstandig ondernemer recht op hebt.

Zelfstandigenaftrek

Dit is een compensatie waar je recht op hebt omdat je als zzp’er risico loopt. Hier heb je recht op als je minimaal een bepaald aantal uren aan je onderneming besteed.

Startersaftrek

Naast zelfstandigenaftrek, kan je ook recht hebben op startersaftrek wanneer je start met ondernemen. Dit is een vast bedrag dat elk jaar wordt vastgezet. Je komt hiervoor in aanmerking als je in de afgelopen 5 jaar geen eigen onderneming hebt gehad. Of als je die periode niet meer dan 2 keer zelfstandigenaftrek hebt toegepast. Een goede zzp tip dus!

aftrekken van bedrijfskosten

Je wist het waarschijnlijk al, maar de meeste kosten die je maakt voor je bedrijf, mag je aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten, kantoorartikelen en andere nodige kosten. Soms mag het volledige bedrag afgetrokken worden, andere keren een gedeelte. Meer informatie hierover staat op de website van de Belastingdienst.

5. Verwar nooit omzet met winst

Winst en omzet mag natuurlijk niet onderbreken als zzp tip. Als je je werk goed doet, is het normaal dat je klanten dit doorvertellen. Zo krijg met deze zzp tip mogelijk meer geld in het laatje dan je eerst had gedacht. De verleiding is groot om dit geld ook uit te geven. Dit is echter niet zo’n goed idee. Als zzp’er moet je belasting betalen over je omzet. Wat je daarna overhebt, dat is je echte winst. In veel gevallen heb je ook veel geïnvesteerd in je onderneming toen je hieraan begon. De winst die je zelf maakt, is dus niet direct een vooruitgang. Omdat je mogelijk ook leningen hiervoor bent aangegaan, en misschien ook je personeel moet betalen, kan het zijn dat in het begin jouw eigen inkomsten tegenvallen. Niet getreurd, want dit kan even tijd nodig hebben om te groeien.

Om hier beter inzicht in te krijgen raden we aan om de voordelen van een online boekhoudprogramma uit te proberen. Dit automatiseert en vergemakkelijkt je verplichte boekhouden en zorgt voor duidelijk inzichten in jouw inkomsten en uitgaven. Zo heb je meer tijd over voor belangrijkere zaken en zie je hoeveel geld jij hebt om weer in jezelf te investeren.

6. Zet een extra som geld opzij

In het begin kan het moeilijk zijn om in te schatten welk bedrag je moet betalen aan de Belastingdienst. Om onprettige verrassingen te voorkomen, zet je hiervoor het beste een extra som geld opzij! Net als je dat bij je eigen huishouden misschien wel doet, voor het geval je wasmachine kapot gaat, of je last hebt van waterschade. Het is altijd een goed idee om geld achter de hand te houden voor onverwachte noodgevallen. Zo kun je zonder zorgen doorgaan met je gebruikelijke werkzaamheden.

7. Investeer in een boekhoudkundig softwarepakket

Soms is het moeilijk om een overzicht te houden van je administratie en boekhouding. Een softwarepakket voor de boekhouding kan je hierbij helpen. Met de meeste software bespaar je tijd en uiteindelijk ook geld. Het is niet noodzakelijk om hiervoor een boekhouder aan te nemen, en door automatiseren houd je tijd over voor belangrijkere taken die geld opleveren. Daarnaast geeft het ook inzichten op je inkomsten en uitgaven zodat je meteen weet hoe jij jouw bedrijf kunt optimaliseren. Zo haal je het beste uit jouw bedrijf. We vertellen er in een ander blog meer over.

Meer ZZP tips en nieuwtjes ontvangen?

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!