Banners ZZP Vrienden website_Financieel v2
Home » Financieel » ZZP Bank

Een bank voor zzp'ers

Als zzp’er ga je natuurlijk geld verdienen en uitgeven. De bank is daarom een van de belangrijke instanties waar je mee te maken krijgt. Maar hoe kies je de juiste bank? En wat is de beste bank voor zzp’ers? Dit kan per zzp’er verschillen. Het is daarom belangrijk om te kijken welke zzp bank het beste is voor jou. Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten als je een rekening wilt openen. Wij zochten het voor je uit.

De juiste zzp bank kiezen

Er bestaan in Nederland tal van banken die allemaal erkend zijn door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Toch bestaan er grote verschillen tussen de manier waarop banken werken. Het is belangrijk om een bank te kiezen die bekend staat als een financiële instelling die graag met je meedenkt. We kunnen ons voorstellen dat je als startende ondernemer niet weet wat nu de beste bank voor zzp’ers is als het gaat om meedenken met de ondernemer. Verderop in het artikel komen we hier nog op terug!

In ons stappenplan voor zzp’ers adviseren we je eerst om te beginnen met het volgende. Ga eens in gesprek met een bank met wie je al een positieve relatie hebt. Vraag bijvoorbeeld hoe ze jou als ondernemer kunnen ondersteunen en of ze aantrekkelijke zakelijke pakketten aanbieden. Of vraag ze zelf of zij de beste bank voor zzp’ers zijn en waarom. Wil je een lening openen om je bedrijf te kunnen starten? Vraag dan ook wat voor soort leningen er zijn voor startende ondernemers. Wil je meer weten over de mogelijkheden om geld te lenen, lees onze blog over geld lenen als zzp’er.

Ga je voor een privé of zakelijke rekening?

Om tot een juiste keuze te komen wat voor jou de beste bank voor zzp’ers is, is het belangrijk om te bedenken of je een zakelijke rekening wilt openen. Het is niet wettelijk verplicht om een zakelijke rekening te openen. Niet elke bank geeft echter de wettelijk juiste informatie. Dat maakt het lastiger om te bepalen wat de beste bank voor zzp is. Je kunt namelijk ook gebruik maken van een privérekening. Een privérekening is vaak goedkoper.

Daarentegen geniet je met een zakelijke rekening weer van voordelen die je niet hebt met een privérekening. Hieronder de belangrijkste voordelen van een zakelijke rekening op een rij:

  • Je hebt een beter financieel overzicht van jouw onderneming;
  • Je houdt je privé en zakelijke rekening apart;
  • Je komt professioneler over omdat de rekening op jouw bedrijfsnaam staat;
  • Je koppelt deze rekening eenvoudig aan een boekhoudprogramma;
  • Je klanten kunnen betalen via iDeal.

Kies je ervoor om een privérekening te gebruiken? Dan is het te adviseren om een aparte rekening te openen voor je eenmanszaak. Zo hou je zelf het overzicht over welke verrichtingen gekoppeld zijn aan je zakelijke bezigheden en welke inkomsten en uitgaven voor privé bestemd waren.

beste bank voor zzp

De zzp rekening: een goed alternatief voor zzp’ers!

Zakelijke transacties doen op je privérekening werkt verwarrend. De kans is groot dat je fouten maakt bij het inboeken van verrichtingen in je boekhouding. Zelfs het beste boekhoudkundige softwareprogramma is hier niet tegen opgewassen. Als je je boekhoudsoftware hebt gekoppeld aan je bankrekening, dan kan dit problemen opleveren.

Nederlandse banken zijn relatief duur voor het aantal transacties dat zzp’ers per jaar doen. Een aantal kleinere banken biedt nu een alternatief: de zzp rekening. Deze rekening maakt het mogelijk om een aparte rekening te nemen voor je zaak, zonder dat daar grote kosten aan verbonden zitten. Banken die een zzp rekening aanbieden zijn Knab, SNS en ASN.

Als we verder kijken naar de beste bank voor zzp, dan zijn er ook een aantal relatief nieuwe banken die het goed doen bij zzp’ers. Voorbeelden hiervan zijn Bunq en Triodos. Zij bieden (nog) geen zzp rekening, maar zijn zeker aanraders.

Omzet belasting sfeerbeeld

Om tot de juiste keuze te komen welke bank nu de beste bank voor zzp’ers is, zijn er dus een aantal dingen waar je over na moet denken. Praat met banken om uit te vinden wat ze je kunnen bieden als ondernemer. Denk na of je een zakelijke rekening wilt openen en of je wellicht wilt gaan voor een zzp rekening. Als jij weet wat jouw wensen zijn, is het makkelijker te bepalen welke bank daar het best op aansluit. Zo bepaal jij wat de beste bank voor zzp’ers is in jouw situatie. Wil je meer weten op het gebied van financiën als zzp’er? Lees dan ook onze financiële blogs. ZZP Vrienden staan voor je klaar!

* Disclaimer: deze informatie is gebaseerd op een momentopname. De bankensector is steeds in beweging en verandert voortdurend. Je doet er dus goed aan om dit altijd zelf verder te onderzoeken.

Meer ZZP tips en nieuwtjes ontvangen?

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!