Home » Financieel » ZZP Bank

Een bank voor zzp'ers

Natuurlijk is de bank belangrijk voor zzp’ers. Mogelijk heb je bij de bank een lening lopen om met je bedrijf te kunnen starten. In ieder geval is het belangrijk om een goede bank te kiezen die bekend staat als een financiële instelling met een hart voor ondernemen. Vele zzp’ers zijn ervan overtuigd dat het nodig is om een zakelijke rekening te openen voor hun bedrijf. De kans is groot dat ook een bank je deze raad zal geven. Voor je de beslissing neemt om een zakelijke rekening te openen, doe je er echter goed aan om eens na te gaan of dit wel nodig is. Wettelijk is het echter niet verplicht om als zzp’er een zakelijke rekening te nemen. Het is echter wel een idee om een aparte rekening te openen voor je eenmanszaak. Zo hou je zelf het overzicht over welke verrichtingen gelieerd zijn aan je zakelijke bezigheden en welke inkomsten en uitgaven met je huishouden te maken hebben. Niet elke bank geeft echter de wettelijk juiste informatie. Dat maakt de keuze voor een bank als zzp’er des te belangrijker!

De juiste bank kiezen als zzp'er

Er bestaan in Nederland tal van banken die allemaal erkend zijn door de Autoriteit Financiële Markten of AFM. Toch bestaan er grote verschillen tussen de manier waarop banken werken. De ene bank is dus de andere niet. We kunnen ons voorstellen dat je daar als beginnende zzp’er direct een punthoofd van krijgt en niet weet met welke bank je nu het best in zee gaat. Wij zochten het voor je uit.

De juiste bank kiezen als zzp'er

We legden het al eerder uit hierboven. Zakelijke transacties doen op je privérekening werkt verwarrend. De kans is groot dat je bij het inboeken van verrichtingen in je boekhouding fouten maakt. Zelfs het beste boekhoudkundige softwareprogramma is hier niet tegen opgewassen. Als je je boekhoudsoftware hebt gekoppeld aan je bankrekening, dan kan dit zeer zeker problemen opleveren. Tegelijk zie je op tegen de kosten van een zakelijke rekening. Uit onze informatie kwam naar voor dat de Nederlandse grootbanken vrij duur zijn voor het aantal transacties dat zzp’ers per jaar doen. Een aantal kleinere banken heeft nu een alternatief: de zzp-rekening. Zo kun je toch een aparte rekening nemen voor je zaak, zonder echter de grote kosten te moeten dragen. Banken die een zzp-rekening aanbieden zijn Knab, SNS en ASN. Andere relatief nieuwe banken hebben dan wel geen zzp-rekening in de aanbieding, maar doen het ook goed bij zzp’ers. Zo zijn Bunq en Triodos ook aanraders.

* Disclaimer: deze informatie is gebaseerd op een momentopname. De bankensector is steeds in beweging en verandert voortdurend. Je doet er dus goed aan om dit verder te onderzoeken.