Home » Financieel » Belastingen

Met welke belastingen krijg je als ZZP'er te maken?

Als zelfstandig ondernemer ontkom je er net als alle Nederlanders niet aan om belasting te betalen. Maar met welke vormen van belasting krijg je specifiek als zzp’er of als freelancer te maken? Wees gerust, we hebben hieronder op een rijtje gezet welke belasting het belangrijkst zijn voor jouw als ondernemer. Hierdoor wordt belasting betalen in een oogopslag overzichtelijk.

Omzetbelasting

Omzetbelasting dient behalve door bedrijven ook door zzp’ers en freelancers betaald te worden. Als zelfstandige verkoop je namelijk je producten of diensten tegen een bepaalde prijs aan klanten. Deze prijs wordt ook wel de nettoprijs genoemd en hierbij komt nog de BTW die je afstaat aan de Belastingdienst. Meestal gaat dit om 21%. Het is gebruikelijk om deze btw-aangifte één keer per kwartaal te doen. Dit is voor veel ondernemers nogal veel werk om allemaal bij te houden en daarom stappen veel zelfstandige vaak over op een online boekhoudprogramma. Hiermee staat de btw-aangifte netjes voor je klaar in het programma en hoef je deze alleen nog maar te versturen naar de Belastingsdienst. Ideaal toch?

Benieuwd hoeveel omzetbelasting je als zzp’er betaald en hoe je die aangifte doet? Lees alles over deze soort belasting hier.

Inkomstenbelasting

Behalve omzetbelasting moet je er als zelfstandige ook aan geloven om inkomstenbelasting te betalen als je winst maakt met je onderneming. Dit is iets waar je je goed in moet verdiepen als je start als ondernemer. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor aangifte van inkomstenbelasting. Hoeveel inkomstenbelasting je betaalt als zzp’er hangt van een aantal factoren af. Ook betaal je deze vorm van belasting vaak achteraf. Dus inkomstenbelasting uit 2021 betaal je vaak pas in halverwege het jaar 2022. Als zelfstandige wil je je met name focussen op je core business en is het bijhouden van de inkomstenbelasting vaak een blok aan je been been. Om je een advies te geven en te ontzorgen is het verstandig om een boekhoudprogramma in de armen te slaan. Benieuwd welke er allemaal zijn bekijk dan boekhoudprogramma’s zzp.

Inkomstenbelasting blijft vaak een lastig begrip voor veel zzp’ers. Bij ZZP vrienden hechten we veel waarde aan het informeren van zzp’ers met betrekking tot belasting. Daarom hebben we voor jou op een rijtje gezet hoe je je inkomstenbelasting aangifte doet en hoe deze berekend wordt. Benieuwd? Lees dan alles over inkomstenbelasting hier.

Inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeraar

Met de omzetbelasting en inkomstenbelasting heb je in principe het grootste gedeelte van je belastingen als zelfstandige getackeld.


Behalve belastingen betaal je als ondernemer ook verzekeringen waar de zorgverzekering er één van is. Bij de zorgverzekering betaal je iedere maand naast je maandelijks premie, als zzp’er ook een inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering van 5,75% in 2021. Deze premie wordt berekend over je belastbare winst, waardoor je min of meer kunt spreken van een vorm van belasting. Om de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeraar als zzp’er te betalen, ontvang je van de Belastingdienst een aanslag.

Aftrekposten

Het lijkt nu dat je als zzp’er alleen maar belasting betaald en niet veel overhoudt om te ondernemen. Gelukkig komt de overheid hier de zelfstandige en zzp’ers tegemoet met een aantal aftrekposten. Ondernemen is namelijk risico nemen en dat weten jullie als geen ander.

Zelfstandigenaftrek​

Met de zelfstandigenaftrek komt de overheid ondernemers tegemoet die tijd en moeite steken in hun eigen bedrijf. Je komt hiervoor in aanmerking als je minimaal 1.225 uur per jaar dus dat is gemiddeld gezien 2,5 dag per week besteedt aan je eigen bedrijf. Uiteindelijk kun je dan een bedrag als € 6.670 in 2021 aftrekbaar maken. Deze zelfstandigenaftrek geldt voor eenmanszaken en zelfstandige met een vof of maatschap.

Startersaftrek

Behalve de zelfstandigenaftrek hebben zzp’er vaak ook recht op de startersaftrek. Deze aftrek komt bovenop de zelfstandigenaftrek. Dit mag 3 keer binnen de eerste 5 jaar na het begin van je eigen onderneming. Deze startersaftrek bedraagt voor 2021 € 2.123. Dit bedrag zal de komende jaren hetzelfde blijven.

Geen zin of tijd om zelf je belastingcijfers handmatig bij te houden? Geen geld voor een boekhouder? Is boekhouding toch te moeilijk? Met E-boekhouden is belastingaangifte doen een fluitje van een cent.