
Omzetbelasting dient behalve door bedrijven ook door zzp’ers en freelancers betaald te worden. Als zelfstandige verkoop je namelijk je producten of diensten tegen een bepaalde prijs aan klanten. Deze prijs wordt ook wel de nettoprijs genoemd en hierbij komt nog de BTW die je afstaat aan de Belastingdienst. Het percentage belasting verschilt per type product, maar meestal gaat dit om 21%. Het is gebruikelijk om deze btw-aangifte één keer per kwartaal te doen. Dit is voor veel ondernemers nogal veel werk om allemaal bij te houden en daarom stappen veel zelfstandige vaak over op een online boekhoudprogramma. Hiermee staat de btw-aangifte netjes voor je klaar in het programma en hoef je deze alleen nog maar te versturen naar de Belastingsdienst. Ideaal toch? Vergelijk vooraf welk online boekhoudprogramma bij jou past. Per programma kan de prijs, de service en de tools verschillen. Kies het boekhoudprogramma dat het best bij jou past, zodat jij eenvoudig je belastingaangifte regelt.Benieuwd hoeveel omzetbelasting je als zzp’er betaald en hoe je die aangifte doet? Lees alles over deze soort omzetbelasting.
Behalve omzetbelasting moet je er als zelfstandige ook aan geloven om inkomstenbelasting te betalen als je winst maakt met je onderneming. Dit is iets waar je je goed in moet verdiepen als je start als ondernemer. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor aangifte van inkomstenbelasting. Hoeveel inkomstenbelasting je betaalt als zzp’er hangt van een aantal factoren af. Ook betaal je deze vorm van belasting vaak achteraf. Dus inkomstenbelasting uit 2021 betaal je vaak pas halverwege het jaar 2022. Als zelfstandige wil je je met name focussen op je core business en is het bijhouden van de inkomstenbelasting vaak een blok aan je been. Om je een advies te geven en te ontzorgen is het verstandig om een boekhoudprogramma in de armen te slaan. Benieuwd welke er allemaal zijn? Bekijk dan boekhoudprogramma’s zzp.
Inkomstenbelasting blijft vaak een lastig begrip voor veel zzp’ers. Bij ZZP Vrienden hechten we veel waarde aan het informeren van zzp’ers met betrekking tot belasting. Daarom hebben we voor jou op een rijtje gezet hoe je je inkomstenbelasting aangifte doet en hoe deze berekend wordt. Benieuwd? Lees hier alles over inkomstenbelasting.
Met de omzetbelasting en inkomstenbelasting heb je in principe het grootste gedeelte van je belastingen als zelfstandige getackeld. Behalve belastingen betaal je als ondernemer ook verzekeringen waar de zorgverzekering er één van is. Bij de zorgverzekering betaal je iedere maand naast je maandelijks premie, als zzp’er ook een inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering van 5,5% in 2022. Deze premie wordt berekend over je belastbare winst, waardoor je min of meer kunt spreken van een vorm van belasting. Om de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeraar als zzp’er te betalen, ontvang je van de Belastingdienst een aanslag. Jij als zzp’er hoort zelf bij te houden wel bedrag jij moet afdragen. Meestal betaal je deze bijdrage een keer per jaar, maar je kunt het ook maandelijks vooruit betalen.
Geen zin of tijd om zelf je belastingcijfers handmatig bij te houden? Geen geld voor een boekhouder? Boekhouding toch te moeilijk? Met E-boekhouden is belastingaangifte doen een fluitje van een cent.