Banners ZZP Vrienden website_Financieel v2
Home » Financieel » ZZP Hypotheek

ZZP Hypotheek

Zzp’er en een hypotheek aanvragen: het is niet altijd de beste combinatie. Wie in loondienst is en naar de bank of hypotheekverstrekker gaat, ondervindt zelden problemen. Als werknemer in vaste dienst, heb je een vast inkomen. Zo is de bank er zeker van dat als jij een lening krijgt voor de afbetaling van je huis, dat je je belofte ook kunt nakomen. Als zzp’er ligt de situatie enigszins anders. Je bent zelfstandig ondernemer en afhankelijk van opdrachten van derden. Dat houdt in dat je in principe niet altijd zeker bent van je inkomen. Vele banken en kredietverstrekkers twijfelen dan ook langer om aan een zzp’er een hypotheek te verstrekken. Toch heb je ook als zzp’er de zaak beter in handen dan wat je zelf op het eerste zicht zou denken.

Vraag een adviesgesprek aan

Als zzp’er wil je weten of je een hypotheek kunt aanvragen én hoeveel. Vaak heb je bij een bank een inkomstenverklaring voor een hypotheek nodig. Oam onnodige kosten van een inkomstenbeoordeling te voorkomen, kun je een adviesgesprek aanvragen. Zij bekijken samen met jou je financiële situatie en bekijken de mogelijkheden. Wanneer zij beoordelen dat een hypotheek haalbaar is, dan kan de volgende stap worden gezet. De vervolgstap is het daadwerkelijk aanvragen van een hypotheek bij een bank.

Wat als je deze punten niet kunt aantonen?

Als de financiële analyse van je bedrijf niet positief is, doe je er goed aan om na te denken of het nu wel het juiste moment is om aan een huis of een hypotheek te denken. Zelfs indien je een ruim voorschot kunt aanbetalen op de koopprijs van de woning, zul je nog altijd maandelijkse aanbetalingen moeten doen. Houd met deze afbetalingen al rekening bij het opstellen van de financiële analyse van je bedrijf. Kom je er zelf achter dat je deze extra kosten nu nog niet kunt dragen, dan doe je er goed aan om als zzp’er je hypotheek uit te stellen.

Tips om als zzp'er een hypotheek aan te vragen

Het is alleen maar logisch dat je als zzp’er een eigen huis wilt kopen. Wanneer je deze beslissing hebt genomen, is de volgende stap langsgaan bij de bank. Zo kun je erachter komen wat je opties zijn om een lening of hypotheek af te sluiten. Bekijk verschillende banken en vergelijk deze met elkaar. Welke past het beste bij jou? Hoewel het als zzp’er moeilijker is om een hypotheek af te sluiten, kunnen wij je al wel vertellen dat het niet onmogelijk is om dit te doen. Zelfs als je net bent begonnen met jouw onderneming, is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Wel is het belangrijk dat je goed voorbereid naar de bank gaat. Tijdens een gesprek bij een bank zal je jouw bedrijf moeten laten zien.

zzp-opdrachten-vinden

Stel je zaak goed voor tijdens een hypotheekaanvraag als zzp'er

  • Maak zelf een financiële analyse van je bedrijf
  • Toon aan de hand van je boekhouding aan dat je bedrijf stabiel en gezond is
  • Bewijs je werkervaring aan de hand van vorige periodes in loondienst van een werkgever
  • Toon positieve zakencijfers die aantonen dat je winst een stijgende lijn vertoont
  • Vertel meer over de sector waarin je werkt. Indien deze sector het goed doet, wordt je kans op een hypotheek groter.

Meer ZZP tips en nieuwtjes ontvangen?

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!