Banners ZZP Vrienden website_Starten als zzp'er
Home » Starten als ZZP’er » Stappenplan

Stappenplan zzp

Je eigen bedrijf starten kan een stressvolle gebeurtenis zijn, maar kan ook voor een goede carrière zorgen en een goede levenskeuze zijn. Het vereist alleen wel tijd en focus. Verwacht dat je er helemaal voor moet gaan, zodat het van de grond kan komen. Er bestaan veel verschillende meningen over het opstarten van een bedrijf. Hieronder vind je een aantal basisideeën en richtlijnen om je te helpen om te beginnen, waardoor je eigen bedrijf starten een vliegende start kent.

Stap 1: Krijg een idee voor je eigen bedrijf

Voordat je ook maar met iets anders begint, heb je een idee voor een bedrijf nodig. Je kunt een marktonderzoek uitvoeren om een duidelijker beeld te krijgen. Dit moet iets te maken hebben met waarover je gepassioneerd bent, aangezien jouw nieuwe onderneming veel tijd en geld opslokt.
Kom met zakelijke ideeën door zaken te identificeren die mensen nodig hebben en waarvoor mensen bereid zijn te betalen, wat nog niet in jouw omgeving is of iets wat jij beter kunt aanbieden dan iemand anders.

Stap 2: Overweeg of het mogelijk is om je eigen bedrijf te starten

Voordat je het helemaal gaat uitwerken, moet je eens bekijken hoe geloofwaardig jouw idee is. Is het iets waar mensen bereid zijn om voor te betalen? Zal het genoeg winst opleveren zodat het de moeite waard is om je tijd eraan te besteden? Je moet er ook voor zorgen dat het mogelijk is om het in gang te kunnen zetten. Hoewel het geweldig zou zijn om een computer te hebben die van niets iets kan maken, is dit simpelweg onmogelijk (tenzij je Patrick Stewart bent).

thuiswerkplek inrichten

Stap 3: Zorg ervoor dat het uniek is

Wat je idee ook is, probeer het zo uniek mogelijk te laten zijn. Dit helpt je om de concurrentie te elimineren of om te kunnen concurreren, waardoor jouw onderneming succesvoller wordt. Een kleine twist aan een momenteel bestaand product (bijvoorbeeld het maken van een Mars-Bounty) is gewoonlijk niet voldoende om een onderneming mee van de grond te krijgen, dus doe je best!

Stap 4: Bepaal jouw bedrijfskosten

Je hebt een solide bedrijfsplan nodig om aan elke investeerder te kunnen presenteren. Je kunt hierbij het beste beginnen met het bepalen van je basiskosten van de werkzaamheden. Dit zal je overzicht geven en je helpen bepalen hoeveel geld er nodig is om het product te kunnen produceren of om de dienst aan te kunnen bieden. Het omvat productiekosten, verzendkosten, belastingen, lonen van werknemers, huur voor werkruimtes enzovoorts. Het kennen van jouw bedrijfskosten is van vitaal belang om te kunnen bepalen of jouw onderneming winstgevend zal zijn, aangezien je meer dan deze basiswaarde moet verdienen om de tent draaiende te kunnen houden.

Stap 5: Bepaal jouw potentiële markt

Wees realistisch. Hoeveel mensen zullen realistisch gezien gebruik maken van jouw onderneming? Hoeveel zullen ze betalen om van jouw diensten gebruik te kunnen maken? Als één van beide cijfers te laag is, in vergelijking met hoeveel het je kost om in bedrijf te blijven, moet je je plannen heroverwegen of wijzigen.

Stap 6: Bepaal de belemmeringen bij het starten van je eigen bedrijf

Je moet van tevoren alle problemen, die je eventueel kunt tegenkomen bij het starten van je eigen bedrijf, op een rijtje zetten. Evalueer je competitie: als hun marktaandeel of productaanbod te sterk en stabiel is, dan heb je een zeer moeilijke tijd op de markt. Niemand zal een gelijkwaardige of duurdere versie van een perfect product of dienst willen kopen als dat al bestaat.

Je zult ook, met name met betrekking tot belastingen, de bijbehorende regelgeving en wetten moeten onderzoeken. Je moet jouw lokale overheidsinstanties om advies vragen en informatie bij de belastingdienst inwinnen. Zorg ervoor dat er geen buitensporige kosten zijn, zoals bijvoorbeeld apparatuur die te duur is om het bedrijf winstgevend te kunnen maken. Auto’s waren bijvoorbeeld niet winstgevend totdat Ford erachter kwam hoe je ze goedkoop kon maken door efficiëntere apparatuur te bouwen.

stappenplan: Je eigen bedrijf starten

Stap 7: Bepaal je marketingbudget

Zodra je een algemeen idee hebt van hoeveel geld je moet investeren, moet je een marketingbudget maken. Dit budget geeft aan hoeveel geld je beschikbaar hebt om te besteden aan reclame. Je eigen bedrijf starten betekent namelijk ook dat jouw bedrijf naamsbekendheid moet gaan opbouwen.

Stap 8: Maak ideeën die bij jouw budget past

Zodra je weet hoeveel geld je te besteden hebt, onderzoek dan de kosten van verschillende soorten marketing en kom met ideeën die passen bij deze methoden en die effectief zijn voor dit budget. Als je bijvoorbeeld veel geld te besteden hebt aan marketing kun je overwegen om een reclamefilmpje te laten maken. Als je weinig te besteden hebt, kun je erover denken om de sociale media effectief te gebruiken, wat zeer efficiënt is en weinig geld kost.

social_media

Stap 9: Plan de timing en de locatie van de marketing

Zodra je weet welke marketing je wilt gaan gebruiken, moet je nadenken over de meest effectieve plaatsen om te adverteren en op welke tijd van de dag, maand of jaar je het beste jouw doelgroep kunt bereiken.

Je wilt er zeker van zijn dat je marketing gebruikt die geschikt is voor het type mensen waarvan je verwacht dat die geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om gebruik te maken van de sociale media om voor een cruisevakantie voor alleen mensen van 55+ te adverteren. Maar als je voor je nieuwe dansclub reclame wilt maken, is een gedrukte reclame waarschijnlijk niet je beste optie. Het heeft ook geen zin om te adverteren voor een bedrijf voor mensen in Seattle dat alleen in Chicago beschikbaar is, dus neem ook de fysieke locatie in overweging.

Als jouw diensten seizoensgebonden zijn, moet je overwegen wat de beste tijd van het jaar zou zijn om te adverteren. Ook moeten reclamespotjes worden getest, zodat de juiste doelgroep wordt bereikt.

Stap 10: Praat met je bank

Ga in gesprek met een bank met wie je al een positieve relatie hebt. Vraag wat voor soort leningen voor startende ondernemers er zijn die zij aanbieden en hoe zij jouw onderneming kunnen ondersteunen. Door gebruik te maken van een bank die jou al kent, heeft de bank makkelijke toegang tot jouw financiële gegevens en zal die bank meer vertrouwen hebben om in jou te investeren.

Stap 11: Ga op zoek naar lokale investeerders

Als de bankleningen onvoldoende zijn, ga dan op zoek naar lokale beleggers. Er kan een plaatselijke zakenman of een ander rijk persoon zijn die een onvoorwaardelijke interesse zou hebben om jou te zien slagen. Onderzoek of er in jouw omgeving mensen zijn die de middelen en de motivatie hebben om jou te helpen.

Stap 12: Benader vrienden en familieleden

Mensen die jou al lang kennen hebben waarschijnlijk vertrouwen in jouw vermogen en jouw bedoelingen. Dit zijn ook de mensen die je waarschijnlijk zullen bijstaan als het moeilijk wordt in de eerste fase van je onderneming of als je meer geld nodig hebt. Maak wel duidelijk dat het geld bedoeld is als risicokapitaal en dat ze het volledig kunnen verliezen of misschien niet op korte termijn kunnen terugkrijgen.

Stap 13: Gebruik crowd-funding

Als je nog steeds niet genoeg geld bij elkaar kunt krijgen, gebruik dan websites om het geld dat je nodig hebt om te kunnen starten bij elkaar te krijgen. Deze financieringsbronnen hebben meerdere voordelen: je hoeft geen rente te betalen over het geld dat je krijgt (aangezien dat geld is dat gebruikt wordt om werkelijk producten of diensten te leveren) en het helpt je niet alleen interesse te kweken in wat je aanbiedt, maar het helpt je ook bij het opbouwen van een klantenbestand. Je begint zo met honderden of duizenden klanten die al klaar zijn om andere mensen te vertellen over wat jij te bieden hebt.

Stap 14: Maak een verslag

Ongeacht van welke bron je geld krijgt, zorg ervoor dat je periodiek, meestal tweemaal per jaar, belangrijke operationele, strategische en boekhoudkundige informatie aan je financierders verstrekt. Het is een goed idee om een bestuursvergadering in te plannen, die iedereen fysiek kan bijwonen. Als dat niet mogelijk is, kun je dat doen via teleconferentie met behulp van Skype.

Stap 15: Krijg een kantoor

Je hebt een ruimte nodig om je bedrijf te kunnen runnen en je taken te kunnen uitvoeren. Dit kan een kantoor aan huis zijn als je weinig ruimte nodig hebt en geen medewerkers in dienst hebt of het kan een hele werkplaats of een magazijn vereisen. Zoek in plaats van een gewild adres naar een goedkope buurt of kijk bij starterscentra om te huren. Sommige universiteiten hebben ruimtes tegen een lage huurprijs te huur voor nieuwe zakelijke ondernemingen die gebaseerd zijn op een innovatief wetenschappelijk idee. Het hangt af van wat je gaat doen en hoe groot je van plan bent om jouw onderneming te laten zijn. Zorg ervoor dat de ruimte aan alle wettelijke eisen voldoet. Het moet voldoen aan jouw werkzaamheden en binnen het budget vallen.

Stap 16: Koop apparatuur voor het starten je eigen bedrijf

Koop alles wat je nodig hebt om te beginnen met werken. Dit kunnen mechanische apparatuur, computers, een telefoon of ambachtelijke benodigdheden zijn. Het hangt helemaal af van wat je gaat doen. Probeer te kopen van bedrijfsleveranciers, aangezien zij aanzienlijke kortingen geven. Als je geen kapitaal hebt, is huur of lease ook een aantrekkelijke optie om geen gat in je budget te slaan.

Stap 17: Leg een administratie aan

Van het doen van aangifte van belastingen en het uitzoeken waarom je € 2,000 mist, tot door het klantenbestand lopen om erachter te komen of mevrouw Jansen haar factuur daadwerkelijk heeft betaald. Je hebt een goede administratie nodig om je onderneming goed en efficiënt te laten functioneren. Investeer in dossierkasten, labels en een online boekhoudprogramma om jezelf georganiseerd te houden en om zaken goed te kunnen controleren.

Stap 18: Maak gebruik van marketing en PR

Je zult je potentiële klanten op een manier willen bereiken waardoor ze jouw onderneming willen gaan gebruiken. Dit is vooral belangrijk wanneer je net begint, voordat je een vaste, regelmatige klantenkring hebt.

Adverteer op een manier die de aandacht van de klanten blijft trekken en hopelijk verder gaat dan hun verbeelding. Wees creatief en maak aanspraak op de juiste aspecten van de klanten waar jij potentie in ziet.

Bied gratis voorbeelden aan van wat jij voor mensen kunt doen en wat jij ze te bieden hebt. Mont-tot-mond reclame (d.w.z. goede PR) is de beste manier om nieuwe klanten aan te trekken. Als je slechte recensies of negatieve feedback krijgt, reageer dan positief en los het probleem op. Mensen zullen veel minder veroordelend zijn over fouten als je bereid bent om ze te herstellen.

reclame maken

Stap 19: Gebruik een beetje ouderwets netwerken

Ga naar conferenties, liefdadigheidsgala’s, vergaderingen van soortgelijke bedrijven en kom overal waar jouw klanten zich waarschijnlijk ook zullen bevinden. Met andere woorden: trek er op uit en kom in contact met mensen. Gebruik je vrienden om mensen te ontmoeten die je kunnen helpen. Dit soort interactie is erg belangrijk voor het starten van een onderneming. Je kunt het allemaal niet alleen.

Stap 20: Ontwikkel geweldige klantenservice vaardigheden

Leer om goed met mensen te communiceren. Oefen om tussen de regels door te lezen en aan te voelen wat mensen echt willen zeggen. Leer hoe je aan hun behoeften, waarvan ze niet wisten dat ze die hadden, kunt voldoen. Bedenk hoe je mensen gelukkig kunt maken. Wees charmant en belangrijker nog, wees nederig. De klant heeft het misschien niet altijd bij het juiste eind, maar je moet ze kunnen laten denken dat ze wel gelijk hebben.

website maken zzp

Stap 21: Maak een website

We leven in een online wereld. Elke onderneming die de komende tien jaar wil overleven, heeft een website nodig. Mensen zullen het gebruiken om contact met je op te nemen, jouw locatie en de openingstijden op te zoeken, vragen te stellen, suggesties te doen en misschien zelfs om jouw producten of diensten te kopen. Door een website en diensten te hebben die beschikbaar zijn via het internet, kunt je je servicegebied uitbreiden tot buiten je regio of zelfs wereldwijd.

Stap 22: Zorg dat de mensen betalen

Laat mensen niet van je profiteren. Eis dat mensen binnen een bepaalde termijn (wat geschikt is voor wat je doet) betalen. Factureer mensen zo snel mogelijk. Als iemand laat is met een betaling, herinner ze hier dan aan. Als je deze problemen negeert, in de hoop dat het zich wel zal oplossen, zul je voor niets werken en zal jouw onderneming in de problemen komen. Met een online boekhoudprogramma kun je dit eenvoudig en snel controleren en bijhouden.

Stap 23: Stel een online betaalsysteem op

Als je van plan bent om producten online te gaan verkopen, moet je ervoor zorgen dat je een online betalingssysteem instelt. Diensten zoals PayPal maken dit ongelooflijk makkelijk. Onderzoek om te achterhalen welke methode het beste voor jou is. Zorg er echter voor dat het systeem dat je gebruikt wel veilig is. Je wilt niet dat jouw informatie of de gegevens van jouw klant worden gehackt of door derden worden gebruikt.

Met bovenstaande stappen kun je de start van je eigen onderneming op de juiste manier vormgeven. Laat je niet weerhouden door een beetje tegenslag, maar blijf volhouden om van jouw onderneming een succesvol eigen bedrijf te maken!

Meer ZZP tips en nieuwtjes ontvangen?

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!