Banners ZZP Vrienden website_Opdrachten
Home » Opdrachten

ZZP opdrachten

Als je een bedrijf start als zzp’er is het natuurlijk de bedoeling dat je opdrachten binnenhaalt. Als alles optimaal verloopt, kan je dat in eerste instantie doen via het eigen netwerk en door middel van mond-tot-mondreclame. Zo kun je je eerste zzp opdrachten binnenhalen en beginnen met werken. Zelfs al heb je een grote familie of een uitgebreide vriendenkring, toch is het belangrijk op steeds nieuwe opdrachten binnen te halen. Dat geldt trouwens voor gelijk welke sector waarin je werkt. Verkoop je televisies, dan zul je steeds nieuwe potentiële klanten moeten aanboren. Er komt namelijk een tijd dat iedereen die je kent al een nieuwe flatscreen of 4K-televisie heeft. Hetzelfde geldt voor klusbedrijven. Als je alles wat kapot is gerepareerd hebt, dan is het nodig dat je nieuwe klanten hebt. Dat is de reden waarom wij iedereen aanraden om zo proactief mogelijk te werken!

Platformen voor ZZP opdrachten

Als ondernemer kan het lastig zijn om aan nieuwe zzp opdrachten te komen. Je bent namelijk afhankelijk van de vraag van je klanten. Maar hoe kom je als zzp’er aan opdrachten? Zzp opdrachten liggen niet altijd voor het oprapen, maar zijn wel belangrijk voor jouw inkomstenstroom. Opdrachten werf je door proactief op zoek te gaan. Echter klinkt dat makkelijker dan het in werkelijkheid is. Je bent namelijk niet alleen verantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuwe zzp opdrachten, maar je dient ook de planning in de gaten te houden. Hiervoor is het belangrijk om voor jezelf te weten hoeveel opdrachten je maximaal kunt aannemen. Dat maakt het al een stuk makkelijker om de vraag ‘Hoe kom je als zzp’er aan opdrachten?’ te beantwoorden. Je hebt een kader gesteld waarbinnen je moet werken en je zzp opdrachten moet verdelen.

Handige platformen met zzp opdrachten

Gelukkig bestaan er ook platformen met zzp opdrachten. Op deze platformen komt de vraag van de klant samen met de oplossing van een zzp’er. Een ideale optie dus om zzp opdrachten binnen te halen voor jouw onderneming. Maar voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Opdrachtgevers willen immers niet te lang wachten. Zorg er daarom voor dat je cv al up-to-date is en dat je een motivatiebrief klaar hebt staan. Heb je al een portfolio opgebouwd met zzp opdrachten? Dan is het slim om dit ook toe te voegen. Platformen voor zzp opdrachten die wij aanraden zijn:

Met behulp van deze platformen kom je als zzp’er zeker aan opdrachten!

Meer ZZP tips en nieuwtjes ontvangen?

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

FAQ

Het kan lastig zijn om aan opdrachten te komen. Daarom volgen hier een aantal tips:

 • Maak gebruik van je netwerk. Kennissen, vrienden, familie of een voormalige werkgever toen je nog in loondienst was
 • Bereid een elevator pitch voor
 • Vergroot je (online) zichtbaarheid. Bezoek netwerkbijeenkomsten en maak actief gebruik van social media
 • Wees zichtbaar en vindbaar in Google
 • Maak gebruik van de verschillende zzp platformen

Er zijn verschillende online platformen waar je als zzp’er opdrachten kunt vinden; gratis en betaald. Een paar voorbeelden zijn:

 • Brunel.net
 • ikbenbeschikbaar.nl
 • Freelance.nl
 • werkspot.nl
 • Jobbird.nl
 • Markplaats.nl
 • Opdrachten.nl
 • Jellow.nl
 • zzp-centrum.nl
De belastingdienst noemt geen exact getal, maar verlangt meerdere opdrachtgevers. Een veilige marge is minimaal 3 verschillende opdrachtgevers.
De opdrachtgeversverklaring vervangt de DBA modelovereenkomst en VAR-verklaring. Een opdrachtgeversverklaring biedt duidelijkheid over de relatie tussen de zzp’er en de opdrachtgever. Het verklaart onder andere dat de zelfstandige een bedrijf is en geen particulier.