Banners ZZP Vrienden website_Financieel v2
Home » Financieel » Belastingen » Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting voor ZZP'ers

Als ZZP’er of freelancer geniet je van de vrijheid om je eigen onderneming te runnen. Deze vrijheid brengt echter ook verantwoordelijkheden met zich mee, waaronder de verplichting om je inkomstenbelasting correct aan te geven. Inkomstenbelasting is een van de belastingen waar je als zelfstandig ondernemer verantwoordelijk voor bent, ongeacht of je een beginnende ZZP’er bent of een doorgewinterde professional. Hier bespreken we hoe de inkomstenbelasting werkt, wanneer je moet betalen en hoe je de aangifte moet indienen.

Hoe werkt de inkomstenbelasting voor zelfstandige ondernemers?

Als ZZP’er heb je te maken met verschillende belastingen. Het is essentieel om onderscheid te maken tussen inkomstenbelasting en btw-aangifte, aangezien dit twee verschillende zaken betreft. Inkomstenbelasting is het bedrag dat je afdraagt over de winst die je behaalt als zelfstandig ondernemer. Dit is de winst waarop je inkomstenbelasting verschuldigd bent, en veel zelfstandig ondernemers zetten hiervoor geld opzij.

Het is van groot belang om je winst nauwkeurig bij te houden, of je nu inkomsten ontvangt van opdrachten of verkopen. Meer winst betekent immers een hoger bedrag aan inkomstenbelasting. In sommige gevallen kan het voordelig zijn om bepaalde verkopen uit te stellen, zodat je winst in een gunstigere belastingschaal valt.

Inkomstenbelasting is een bedrag dat je betaalt over de winst die je maakt als zelfstandiger ondernemer. De meeste zzp’er leven van deze winst en moeten dus een deel van deze winst afstaan als inkomstenbelasting. Veel ondernemers houden een deel van de winst apart in een potje zodat ze deze belasting kunnen betalen.

Let op dat je als ondernemer goed in de gaten houdt hoeveel winst je precies maakt op bijvoorbeeld je opdrachten of verkopen. Meer winst zal uiteraard leiden tot meer belasting. In sommige gevallen kan het juist gunstiger zijn om die extra paar producten juist niet te verkopen, zodat je winst hetzelfde is en je in een gunstigere inkomstenbelasting schijf blijft.

Hoe dien je je belastingaangifte in?

Het is cruciaal dat je als ondernemer je inkomstenbelasting aangifte correct invult. De Belastingdienst stuurt meestal in februari een herinnering om deze aangifte in te dienen. Je kunt je inkomstenbelasting aangifte digitaal indienen via een beveiligd platform van de Belastingdienst. Je aangifte is gebaseerd op vier belangrijke factoren: inkomsten, vermogen, aftrekbare posten en schulden. Het is van cruciaal belang om deze gegevens nauwkeurig bij te houden om je aangifte correct in te kunnen vullen.

De belastingaangifte bestaat uit twee delen: een privédeel en een zakelijk deel. In het privédeel dien je persoonlijke gegevens in te vullen, zoals je burgerservicenummer en rekeningnummer. Het zakelijke deel omvat de winst- en verliesrekening en je balans, waarvoor een nauwkeurige administratie van essentieel belang is.

Hoe boekhoudprogramma’s je hierbij kunnen helpen

Het gebruik van een online boekhoudsoftware, zoals Afas, e-Boekhouden.nl, Fiscaal-Online en SnelStart, biedt veel voordelen bij het indienen van je inkomstenbelasting. Hier is een beknopte toelichting op hoe elk van deze programma’s kan helpen:

Afas:

 • Afas is een uitgebreid boekhoudprogramma dat je helpt bij het beheren van je financiële gegevens.
 • Het biedt tools voor inkomsten- en uitgavenregistratie en helpt bij het opstellen van een winst- en verliesrekening.
 • Afas kan automatisch rapporten genereren die nodig zijn voor je belastingaangifte, waardoor je tijd bespaart en ervoor zorgt dat je gegevens nauwkeurig zijn.

e-Boekhouden.nl:

 • e-Boekhouden.nl is een gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware die geschikt is voor zowel beginners als ervaren gebruikers.
 • Het stelt je in staat om al je financiële transacties eenvoudig te registreren en te categoriseren.
 • De software genereert overzichtelijke financiële overzichten en rapporten die direct bruikbaar zijn voor je belastingaangifte.

  Fiscaal-Online:

 • Fiscaal-Online is specifiek ontworpen om te voldoen aan fiscale vereisten en helpt je bij het correct invullen van je belastingaangifte.
 • Het biedt begeleiding en controle op mogelijke fouten en optimaliseert je aangifte voor maximale fiscale voordelen.

SnelStart:

 • SnelStart is een veelzijdige boekhoudsoftware die je helpt bij het beheren van je zakelijke financiën.
 • Het automatiseert veel van de boekhoudkundige taken en genereert financiële rapporten die je direct kunt gebruiken voor je belastingaangifte.

Afas

Voordelen:
 • Financieel overzicht op een platform
 • Veel atomatiseringsopties mogelijk
 • Snel & eenvoudig toegang tot gegevens
 • Gebruiksvriendelijk

e-Boekhouden

Voordelen:
 • Gratis voor startende ondernemers
 • Altijd de laagste-prijsgarantie
 • Razendsnelle helpdesk per e-mail of telefoon
 • Altijd op de hoogte door middel van de app

Fiscaal-online

Voordelen:
 • Betrouwbaar met 14 jaar ervaring
 • Duidelijk, transparant & specialist
 • Direct aan de slag met je boekhouding
 • Gratis proefversie

SnelStart

Voordelen:
 • Veelzijdig boekhoudprogramma inclusief ondersteuning omzetbelasting
 • Uitgebreide mogelijkheden
 • Makkelijk te begrijpen boekhoudpakket
 • Geschikt voor elk type bedrijf

Hoeveel inkomstenbelasting betaal je gemiddeld als zelfstandig ondernemer?

Hoeveel inkomstenbelasting je als zelfstandig ondernemer betaalt, hangt van een aantal factoren af. Een van de factoren is uiteraard hoeveel winst je hebt gemaakt in een jaar. Als het voor de wind gaat met je onderneming kun je al snel €50.000 tot €60.000 winst maken. Dat zijn mooie bedragen. Echter staat hier wel een bedrag aan inkomstenbelasting tegenover dat je moet afdragen. Bij een winst van €50.000 betaal je ongeveer €10.000 aan belasting.

Wil je graag weten hoeveel jij ongeveer moet betalen? Deze handige rekentool helpt je in te zien hoeveel belasting je voor dit jaar moet betalen. Hierbij geef je aan dat je als zzp’er inkomen krijgt, wat hierbij je bruto-inkomen is en of je een auto, fiets of andere aftrekposten hebt. Vervolgens berekent de KVK-website hoeveel belasting je moet betalen in dit jaar en de volledige opsomming waar dit bedrag uit bestaat. Zo weet je hoeveel belasting je ongeveer zult moeten betalen en waar deze belasting uit op is gemaakt. We raden aan dit zelf alsnog goed te controleren, of door jouw boekhouder te laten bekijken.

inkomstenbelasting

Wanneer betaal je deze belasting?

De inkomstenbelasting betaal je als zzp’er eigenlijk jaarlijks achteraf op basis van je IB-aangifte die je doet bij de Belastingdienst. Zo betaal je de belasting uit bijvoorbeeld 2023 waarschijnlijk pas midden 2024. De gebruikelijke einddatum is eigenlijk altijd 1 mei. Het is ook mogelijk om uitstel te vragen, waardoor je pas twee jaar later je belasting hoeft te betalen. Wij raden in alle gevallen aan om het geld dat je moet betalen als inkomstenbelasting apart te houden. Zo heb je dat geld altijd beschikbaar en kom je niet voor verrassingen te staan. Een zakelijke rekening openen kan hierbij helpen. Bij twijfel raden we je altijd aan om eenmalig, advies te vragen bij een boekhouder of de KvK te contacteren. Zo weet je zeker wat er van je verwacht wordt en kom je niet voor verrassingen te staan.

Meer ZZP tips en nieuwtjes ontvangen?

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!