
Als je als zzp’er of freelancer werkt, creëer je veel vrijheid voor jezelf. Deze vrijheid betekent ook dat je verantwoordelijk bent voor een aantal zaken zoals je aangiftes voor de belasting. Inkomstenbelasting is zo’n vorm van belasting waar je als zelfstandig ondernemer zelf verantwoordelijkheid voor draagt. Of je nu een startende zzp’er of een ervaren ondernemer bent, je ontkomt niet aan de inkomstenbelasting. Hoe deze vorm van belasting werkt, wanneer je deze betaalt en hoe je de aangifte hiervoor aanpakt, vertellen we je allemaal op deze pagina.
Als zelfstandige ondernemer heb je met meerdere vormen van belasting te maken. Inkomstenbelasting wordt door veel zzp’ers en freelancers wel eens verward met de btw-aangifte. Deze twee zaken zijn niet hetzelfde. Dit betekent dat je als ondernemer zowel inkomstenbelasting moet afdragen als btw-aangifte moet doen. Houdt dit goed in de gaten.
De inkomstenbelasting betaal je als zzp’er eigenlijk jaarlijks achteraf op basis van je IB-aangifte die je doet bij de Belastingdienst. Zo betaal je de belasting uit bijvoorbeeld 2021 waarschijnlijk pas midden 2022. De gebruikelijke einddatum is eigenlijk altijd 1 mei. Het is ook mogelijk om uitstel te vragen, waardoor je pas twee jaar later je belasting hoeft te betalen. Wij raden in alle gevallen aan om het geld dat je moet betalen als inkomstenbelasting apart te houden. Zo heb je dat geld altijd beschikbaar en kom je niet voor verrassingen te staan. Een zakelijke rekening openen kan hierbij helpen. Bij twijfel raden we je altijd aan om eenmalig, advies te vragen bij een boekhouder of de KvK te contacteren. Zo weet je zeker wat er van je verwacht wordt en kom je niet voor verrassingen te staan.