Banners ZZP Vrienden website_Starten als zzp'er
Home » Starten als ZZP’er » ZZP’er worden

Zzp'er worden

Als jij goed bent in wat je doet en al de nodige werkervaring hebt opgedaan bij een baas, dan is het misschien tijd om je horizon te verleggen. Je voelt het kriebelen. Jij wilt je eigen baas worden. Zzp’er worden is relatief eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen, is je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat kost je €50,-. Daarna mag je je zzp’er noemen. Zo lijkt zzp’er worden relatief gemakkelijk. In werkelijkheid komt er heel wat meer bij kijken.

Je eigen baas worden

Je eigen baas worden is de droom van velen. Als zzp’er ben je je eigen baas. Tegelijkertijd moet je je ervan bewust zijn dat je er alleen voor staat. Je bent namelijk verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt in je bedrijf. Uiteraard ben je een goede vakman of vakvrouw die zijn of haar werk tot in de puntjes uitvoert. Dat is echter niet voldoende om zzp’er te blijven en succesvol te zijn.

De administratie van je bedrijf wanneer je zzp'er wordt

Een zzp’er is een zelfstandige ondernemer. Daar hoort ook de administratie en de boekhouding van een bedrijf bij. Om als zzp’er succes te hebben, moet je niet alleen kaas gegeten hebben van je eigen vak of een prachtig product in huis hebben om te verkopen. Je moet op de hoogte zijn van alles wat bij de administratie en boekhouding van je bedrijf hoort. Zo zijn er de facturen, de belastingaangifte, de startersaftrek, de zelfstandigenaftrek en tal van andere begrippen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Als zzp’er heb je verschillende plichten zoals het bijhouden van je boekhouding en de bewaarplicht van allerlei administratieve stukken zoals aankoopbonnen en facturen. Je hebt echter ook rechten, zoals de verschillende soorten van aftrek waar we er net een tweetal van opnoemden. Om hieruit wijs te raken, bestaat er nu een onmisbare hulp voor iedere zzp’er: boekhoudsoftware!

Wat kan boekhoudsoftware voor een ZZP bedrijf betekenen?

Als zzp’er heb je de neiging om zo weinig mogelijk uit te geven. De boekhouding van sommige zzp bedrijven is terug te vinden in Excel of in het slechtste geval: op papier. Bij de Belastingdienst geeft men echter de voorkeur aan digitaal aangeleverde belastingaangiften. Dit is een reden die voldoende moet zijn om te kiezen voor een online software pakket om de boekhouding te doen. Je aangifte wordt sneller geregeld door een online boekhoudprogramma zoals e-Boekhouden. Verder hoef je geen kei te zijn in boekhouden. Er bestaan pakketten die letterlijk alles voor je doen. Zo kun je je wijden aan waar jij goed in bent: je eigen vak. Je hebt zo meer tijd en je klanten zullen tevreden terugkeren!

zzp'er worden - administratie

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!