Banners ZZP Vrienden website_Financieel v2

Hypotheek berekenen zzp

Bij de financiën van je huis is de eerste stap het berekenen van wat je maximaal kunt lenen. Een hypotheek is een lening die je afsluit om een woning mee te kopen. Bij het kopen van een huis leen je geld van de bank en financier je daarmee jouw droomwoning. Je hypotheek berekenen als zzp’er hangt af van verschillende factoren zoals je inkomen en hoeveel eigen geld je hebt. Je hypotheek berekenen als zzp’er hangt ook af van zaken zoals verschillende hypotheekvormen, verschillende banken, de hypotheekrente en je maximale hypotheek. Aan de hand van je persoonlijke situatie kun je jouw maximale zzp hypotheek berekenen. Lees dus snel verder want hier vind je alles over je hypotheek berekenen zzp.

De hypotheek berekening

Wanneer je je hypotheek gaat berekenen als zzp’er geeft het een indicatie van de maximale hypotheek die je aankunt en de maandlasten die hieraan verbonden zijn. De maximale hypotheek berekening gaat uit van een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar. Je kunt bij verschillende banken gemakkelijk je hypotheek zzp berekenen en zo kun je goed voorbereid op huizenjacht.

  • Hypotheek berekenen zzp: een aantal zaken zijn belangrijk. Zaken waar je goed over na moet denken zijn:
  • Sluit je de hypotheek alleen of samen af;
  • Schulden en kredieten;
  • De prijs van je nieuwe woning;
    Of je al een koopwoning hebt;
  • Hoe lang je de rente wilt vastzetten.

De marktwaarde van het huis heeft ook invloed op je hypotheek berekening zzp. Het bedrag dat je maximaal als hypotheek kunt lenen is 100% van de marktwaarde. De marktwaarde van de woning wordt door een taxateur vastgesteld. Deze maakt een taxatierapport op.

Hypotheek Berekenen

Hoogte van je inkomsten

Ga jij je hypotheek berekenen zzp? Dan vraagt de bank naar je inkomen. Wanneer je zelfstandig bent is dit niet makkelijk te zeggen. Je hebt geen vast salaris, contract of loonstrook die je kunt laten zien. De bank kijkt daarom naar je gemiddelde inkomen. Iedere bank heeft hier andere voorwaarden voor. Hieronder staan een aantal voorbeelden, maar lees ook goed de informatie op de website voor de specifieke voorwaarden:

Credit Card
  • ABN Amro: Wanneer je nog maar één jaar zzp’er bent, wordt er 75% van je inkomen meegerekend. Ben je 2 tot 3 jaar zzp’er, dan wordt 90% meegerekend en ben je langer dan 3 jaar zzp’er, dan wordt 100% meegerekend.
  • ING: Wanneer je nog maar 1 jaar zzp’er bent, wordt er telefonisch contact opgenomen om een aantal vragen te stellen om de situatie goed in kaart te brengen. Ben je 2 of 3 jaar zzp’er, dan wordt het gemiddelde van de boekjaren die je hebt staan gepakt.
  • Rabobank: Hier heb je een inkomensverklaring nodig. Voor de inkomensverklaring heb je de jaarcijfers van je onderneming van de afgelopen maximaal 3 jaar nodig. Daarnaast zijn de aangifte inkomstenbelastingen en een actueel uittreksel van de Kamer van Koophandel belangrijk. Wanneer je korter zzp’er bent verzamel je de informatie die je hebt. Een prognose van het lopend jaar en een curriculum vitae van je arbeidsverleden zijn noodzakelijk.

Voor banken is het een extra zekerheid wanneer je als zzp’er een financiële buffer hebt om toekomstige financiële tegenvallers op te kunnen vangen. Denk aan investeringen die je moet doen, ziekte of minder aanbod aan nieuwe opdrachten waardoor je inkomen direct minder wordt. Ook vraagt de bank naar verzekeringen of voorzieningen die je eventueel hebt als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt.

Verschillende hypotheekvormen

Ga jij je hypotheek berekenen als zzp’er inclusief de rentelasten, dan is de hypotheekvorm die je afsluit bepalend voor het maandbedrag dat je gaat betalen. Hieronder staan de drie meest voorkomende hypotheekvormen:

Annuïteiten hypotheek

Dit is één van de meest afgesloten hypotheekvormen. Dat komt door het vaste maandbedrag en de zekerheid voor banken dat je aan het einde van de looptijd je hypotheek hebt terugbetaald. Hierbij los je in het begin minder af en betaal je meer rente. Later los je meer van de hypotheek af en betaal je minder rente waardoor het maandelijks bedrag gelijk blijft. Bij deze vorm heb je ook recht op hypotheekrenteaftrek wat aantrekkelijk is.

Lineaire hypotheek

Dit is een makkelijke hypotheekvorm waarbij je elke maand een vast bedrag aflost. Iedere maand betaal je dus steeds minder rente waardoor je maandelijkse kosten ook minder worden. Ook hierbij is de hypotheekrenteaftrek van toepassing. De kosten voor de rente kun je dus aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een Aflossingsvrije Hypotheek betaal je elke maand alleen hypotheekrente, geen aflossing. Aan het einde van de looptijd moet je de hypotheek volledig terugbetalen. Bij een Aflossingsvrije Hypotheek zorg je zelf voor het bedrag zodat de hypotheek op de einddatum volledig is afgelost. Bijvoorbeeld door tijdens de looptijd zelf te sparen of beleggen, of door uw woning te verkopen.

Huizen Hypotheek

Hypotheek berekenen zzp: belangrijke zaken

Rentepercentage

Het rentepercentage van je hypotheek is logischerwijs lager wanneer je de hypotheek sneller aflost. Wanneer je een kortere rentevaste periode instelt, is je rentepercentage ook lager. Dit betekend dus hoe meer zekerheid je voor jezelf kiest, hoe hoger je rentepercentage zal zijn. De hypotheekrente heeft ook invloed op het bedrag dat je kunt lenen. Een hogere hypotheekrente heeft over het algemeen een lagere maximale hypotheek tot gevolg. Je betaalt immers in totaal meer voor de lening terwijl je hetzelfde inkomen ter beschikking hebt.

Duurzaam wonen hypotheek

Verschillende banken bieden goede voorwaarden en een aantrekkelijke rente wanneer je je huis gaat verduurzamen. Een duurzaam huis geeft namelijk veel voordelen zoals minder energiekosten en meer wooncomfort.

Onafhankelijke hypotheekadviseur

Je hypotheek berekenen als zzp is niet gemakkelijk. Iedere situatie is anders en al helemaal als ondernemer. Wanneer je al langer zzp’er bent kun je meer cijfers laten zien wat meer zekerheid geeft aan je bank. Verschillende banken bieden een gratis oriënterend hypotheekgesprek aan, haal daar dus je voordelen uit.

Zorg als zzp’er voor een startkapitaal om je hypotheek aan te vullen. Zet je jaarcijfers van de laatste kalenderjaren op een rij en verzeker je goed tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden. Zo kun je jouw jaarinkomen goed verantwoorden. De hoogte van de hypotheek berekenen zzp is afhankelijk van zaken zoals of je alleen een hypotheek afsluit of samen, welke vorm hypotheek je afsluit en welke rente daarbij hoort. Dus verdiep je goed in het onderwerp hypotheek berekenen zzp zodat jij alles goed geregeld hebt voordat je een huis gaat kopen.