Banners ZZP Vrienden website_Financieel v2

ZZP Hypotheek huis kopen als zzp’er

Je kijkt er al jaren naar uit: het kopen van een huis als zzp’er! Stiekem komt hier nog best veel bij kijken, want je hebt namelijk niet zomaar in een maand een huis gekocht. Als ondernemer werkt het aanvragen van een hypotheek net wat anders. In dit artikel nemen we je mee door alle stappen wanneer je een huis wil gaan kopen als zzp’er.

Stap 1: Bepaal je inkomen als ondernemer

Bij een huis kopen als zzp’er is het belangrijkste: Wat wordt je maximale hypotheek? Welk budget heb jij dus om in je huis te stoppen? De hoogte van je maximale hypotheek is afhankelijk van je inkomen. Dit wordt gebaseerd op de jaarcijfers van de afgelopen jaren van je onderneming.

Als startend ondernemer is je financiële situatie meestal nog onzeker. De eerste jaren investeer je vooral en verdien je vaak nog wat minder. Vroeger waren hypotheekverstrekkers er daarom niet zo happig op om ondernemers aan een hypotheek te helpen. Nu zit daar verandering in, want banken willen zich juist ook gaan focussen op ondernemers en hen helpen met het afsluiten van een hypotheek.

Bij het bepalen van je inkomen zijn de volgende onderdelen belangrijk:

  • Ben je al drie jaar ondernemer? Verzamel dan de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar.
  • Ben je nog maar 1 jaar ondernemer? Verzamel dan de jaarcijfers van het afgelopen jaar en een overzicht van je salaris van de twee jaar daarvoor.
  • Om de bank meer zekerheid te bieden kun je een voorspelling maken van de volgende jaren of een inkomensverklaring laten opstellen door een externe partij.

Stap 2: Bepaal waar en in welke vorm je de hypotheek afsluit

Je kunt een hypotheek afsluiten bij veel verschillende banken, maar welke kies je? Kijk allereerst bij je eigen bank. Je zou daar korting kunnen krijgen wanneer je daar ook je hypotheek afsluit. Kijk naar de voorwaarden en wat het beste aansluit op jouw onderneming.

Wanneer je bank is gekozen en je de maximale hypotheek weet, kun je de hypotheek voor het kopen van een huis als zzp’er gaan samenstellen. De hoogte van het maandbedrag hangt namelijk af van de vorm hypotheek die je kiest:

  • Annuïteiten hypotheek: Hierbij blijft het maandbedrag hetzelfde omdat je in het begin weinig aflost en meer rente betaald. Aan het einde los je veel af en betaal je weinig rente.
  • Lineaire hypotheek: Hierbij verminderd het maandbedrag omdat je iedere maand hetzelfde aflost en dus minder rente betaald over je hypotheek.
  • Aflossingsvrije hypotheek: Hierbij betaal je alleen de rente en aan het einde van de looptijd je volledige hypotheek als aflossing.
Pensioen zzp

Daarnaast kun je bij je rentepercentage kiezen voor vaste rente of variabele rente:

  • Vaste rente: Je zet de hoogte van de huidige rente vast voor een x aantal jaar. Hoelang je het vastzet, kun je dus zelf bepalen. Hoe langer je de rente vast zet, hoe meer je moet betalen.
  • Variabele rente: De rente kan ieder moment schommelen en is afhankelijk van wat de markt doet.

Stap 3: Wil je een NHG afsluiten?

Je kunt een Nationale Hypotheek Garantie afsluiten op je hypotheek. De NHG zal je helpen wanneer er een situatie voordoet waarin jij je hypotheekverplichting niet kunt betalen. Je kunt als ondernemer niet zomaar een NHG afsluiten, hiervoor moet je een inkomensverklaring hebben. Deze inkomensverklaring stelt een externe partij op basis van de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar op. Zo heb je meer zekerheid als je een huis gaat kopen als zzp’er.

Stap 4: Regel eigen geld

Iedereen met een hypotheek mag maximaal 100% van de aankoopwaarde van de woning lenen. Naast de aanschaf van de woning heb je natuurlijk ook nog kapitaal nodig om, naast je huis te kopen als zzp’er, te verbouwen, renoveren of voor nieuwe meubels te kijken bijvoorbeeld. Dit zijn kosten die je zelf moet financieren.

Stap 5: Ga met de bank in gesprek

Wanneer je alle bovenstaande stappen hebt geregeld is het tijd om met je bank in gesprek te gaan voor het kopen van een huis als zzp’er. Het bedrag om een hypotheek aan te vragen ligt gemiddeld rond de €2.000 en wanneer je je hypotheek wilt verhogen zul je ook gemiddeld €1.500 moeten betalen. Denk dus goed na over je keuzes als je een huis gaat kopen als zzp’er en zorg ervoor dat je maar één keer een hypotheek hoeft aan te vragen.

Stap 6: Je huis kopen als zzp’er

Wanneer je een huis gaat kopen als zzp’er is het belangrijk om vooraf te weten wat je kunt gaan lenen om zo een focus in de huizenmarkt te leggen. De kans is groot dat je wordt weggeconcurreerd door mensen die zonder voorbehoud van financiering bieden. Zij hebben dus nog niet gecheckt bij de bank. Daarnaast bieden huizenkopers standaard flink over de vraagprijs. Je kunt dus beter naar huizen gaan kijken in een net wat lagere prijsklasse.

Met deze stappen kun je met succes een hypotheek berekenen, bepalen en een huis kopen als zzp’er. Lees ook de andere pagina’s over het vaststellen van je rentepercentage. Hopelijk is er genoeg budget en kun je snel je huis kopen als zzp’er.