Hoe word ik zzp'er?
Sta je echt nog aan het begin van je zzp carrière? Geen enkel probleem! We zijn er om je op weg te helpen en op gang te houden!
Wanneer je start als zelfstandig ondernemer zijn er een aantal zaken die jij moet regelen die misschien jouw vorige werkgever eerst voor je deed. Dit zijn de financiële gevolgen van zzp’er worden. Het is goed dat je je verdiept in alle financiële zaken rondom zelfstandig ondernemen. ZZP Vrienden voorziet je graag van alle informatie. Ook via een van onze blogs over financiën. Met de volgende financiële zaken moet je als zzp’er rekening houden: Starten als zzp’er is spannend en er komt veel bij kijken. Gelukkig sta je er niet alleen voor! We hebben allerlei informatie verzameld die je op weg kan helpen bij het starten als zzp’er en ervoor kan zorgen dat je je kan focussen op dat wat echt belangrijk is; je werk als zzp’er! Want dat is waarvoor je het uiteindelijk doet, sterk in je schoenen staan als ondernemer. Neem eens een kijkje op een van de volgende pagina’s:
Sta je echt nog aan het begin van je zzp carrière? Geen enkel probleem! We zijn er om je op weg te helpen en op gang te houden!
Als zzp’er kan je een aantal rechtsvormen hanteren. Benieuwd welke dit zijn?
Een stappenplan is ontzettend handig als zzp’er, want een doel zonder plan is niets meer dan een wens.
Er zijn veel instanties die je het werk als zzp’er makkelijker kunnen maken! Benieuwd welke dit zijn?
Wil jij je kennis op het gebied van online marketing verbreden? Dan is de cursus van Happy Talents iets voor jou!
Ook als zzp’er is het nodig om een ondernemingsplan op te stellen. We helpen je op weg met de eerste stappen.
Bij zzp’er zijn komt heel wat kijken. Daarom zijn extra tips nooit verkeerd!
Starten als zzp’er is eigenlijk heel eenvoudig. Je schrijft je voor €50,- in bij de Kamer van Koophandel (KVK) en je mag jezelf een zzp’er noemen. Echter komt er in werkelijkheid wat meer bij kijken dan alleen een inschrijving bij de KVK. Hoe word ik een succesvol zzp’er? En welke stappen moet ik hiervoor doorlopen? Wij hebben het voor je uitgezocht en proberen het je zo duidelijk mogelijk uit te leggen.
Als zzp’er ga je van het werken voor een baas naar het zijn van je eigen baas. Starten als zzp’er vraagt dus veel verantwoordelijkheid en toewijding. Maar hoe word ik een zzp’er? Naast kennis over je vakgebied moet je ook uit de voeten kunnen met je eigen administratie en boekhouding. Maar wanneer je gaat starten als zzp’er sta je er gelukkig niet alleen voor. Er zijn tal van boekhoudsoftware die je op weg helpen met jouw administratie.
Hoe word ik als zzp’er financieel op weg geholpen? Neem de belastingaangifte als basis. Dit is namelijk een van de belangrijkste financiële zaken die je als zzp’er goed dient op te pakken. Er zijn nog altijd zzp’ers die hun boekhouding op papier bijhouden. Maar doe dit alsjeblieft niet! Zorg dat je jouw administratie digitaal op orde hebt, dit maakt het ook veel makkelijker om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Met boekhoudsoftware als e-Boekhouden en Bunni is het starten als zzp’er al een stuk makkelijker. Deze boekhoudprogramma’s proberen namelijk zoveel mogelijk werk uit handen te nemen.
Starten als zzp’er kan best overweldigend zijn. Er zijn verschillende instanties die bij je zullen aankloppen met hun producten en diensten. Als zzp’er ben je op zoek naar informatie waar je ook daadwerkelijk iets aan hebt. Er komt namelijk veel op je af wanneer je start als zzp’er. Om je hier een handje mee op weg te helpen hebben wij een overzicht gemaakt van belangrijke instanties waar je als zzp’er informatie kunt opvragen.
Belangrijke instanties waar je als zzp’er veel informatie kunt opvragen zijn:
Wanneer je gaat starten als zzp’er is het belangrijk om een ondernemingsplan op te stellen. Dit is namelijk ook noodzakelijk voor kleine bedrijven. Met een ondernemingsplan voor je zzp-organisatie geef je richting aan je doelen en ambities. Dit kunnen zowel grote als kleine doelen zijn. Het gaat erom dat je hier goed over nadenkt wanneer je start als zzp’er. Ook is een ondernemingsplan voor jouw zzp onderneming een goed middel om te toetsen of je goed op weg bent.
Om ervoor te zorgen dat het ondernemingsplan voor jouw zzp-organisatie goed meetbaar is, is het belangrijk om je doelen SMART te formuleren. Wellicht heb je al eens gehoord van SMART doelen. Is dit niet het geval? Dan praten we je graag even bij. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Door je doelen op basis van deze begrippen te formuleren zorg je ervoor dat de effectiviteit ervan gemeten kan worden. Op deze manier weet je altijd waar je als startend zzp’er aan toe bent en waar je op dat moment staat met je onderneming. Je wilt namelijk voorkomen dat je teveel hooi op je vork neemt.
Een ondernemingsplan is niet alleen noodzakelijk voor jezelf als zzp’er, maar ook voor instanties als de bank die investeren in jouw onderneming. Wil je bij het starten als zzp’er een lening aanvragen? Dan heb je een ondernemingsplan nodig voor jouw zzp onderneming.
Als zzp’er moet je natuurlijk ook je producten kunnen verkopen. Wil je starten als zzp’er en heb je al wat kennis op het gebied van marketing? Dan kan je dat zeker helpen bij het verkopen van je producten en diensten. Is marketing een nieuw begrip voor jou en wil je hierin meegenomen worden door professionals? Dan is de online marketing cursus van Happy Talents de ideale oplossing.
De wereld van online marketing is constant in beweging. Als zzp’er is het daarom ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen en te beschikken over de basiskennis op dit gebied. Tijdens de online marketing cursus van Happy Talents ga je gedurende 10 weken digitaal aan de slag met jouw online marketing skills. De online marketing cursus wordt gegeven door specialisten en bestaat uit trainingen over negen verschillende onderwerpen. De trainingen die aan bod komen tijdens de online marketing cursus zijn:
De online marketing cursus van Happy Talents is toegankelijk voor iedereen die wil starten als zzp’er. Het is niet noodzakelijk om al enige kennis te hebben van het vakgebied, omdat de specialisten alles vanuit de basis uitleggen. Dit maakt het voor jou als zzp’er ook laagdrempelig om deel te nemen aan de online marketing cursus. De trainingen zit bomvol met leuke voorbeelden, interessante cases en uitdagende opdrachten. Zo maak je de theorie meteen toepasbaar in de praktijk.
Bij het starten als zzp’er is het van belang dat je een zzp rechtsvorm bepaalt. Welke rechtsvorm het beste bij je onderneming past, is afhankelijk van je beginsituatie. Je hebt de keuze uit een zzp rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid en een zzp rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Bij een zzp rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid ben je als zzp’er volledig aansprakelijk voor alle schulden die je mogelijk hebt. Wanneer je getrouwd bent in gemeenschap van goederen is ook je partner volledig aansprakelijk. Dit geldt echter niet bij een zzp rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid.
Als startend zzp’er krijg je veel voor je kiezen. We begrijpen dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet, dus we helpen je graag bij het kiezen van de juiste zzp rechtsvorm. Rechtsvormen waar je als zzp’er uit kunt kiezen zijn:
Ga je starten als zzp’er? Super dat je die stap durft te zetten! Met een eigen onderneming bouw je niet alleen aan een goede carrière, maar ook aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Een eigen onderneming vergt veel tijd, maar je krijgt er ook veel voor terug. Omdat het opstarten als zzp’er stressvol kan zijn, hebben wij een stappenplan ontwikkeld voor zzp’er met een eigen bedrijf. Er is geen eenduidige manier om dit aan te pakken, maar het stappenplan is bedoeld om je eigen bedrijf een eerste richting te geven.
Onderstaand stappenplan voor jouw eigen bedrijf helpt je op weg om jouw doelen te behalen. De stappen zijn in chronologische volgorde gerangschikt, maar dit betekent niet dat je niet van de volgorde af mag wijken. Het stappenplan is bedoeld om jouw eigen bedrijf richting te geven tijdens de opstartperiode. De te nemen stappen zijn:
Starten als zzp’er klinkt heel interessant, maar het is ook een hele uitdaging. Er wordt veel verantwoordelijkheid van je verwacht en als eigen baas is het soms lastig om werk en privé gescheiden te houden. Bij het starten als zzp’er komt vaak meer bij kijken dan je oorspronkelijk voor ogen had. Daarom hebben wij een aantal zzp tips op een rijtje gezet voor je.
Onze eerste zzp tip is het opstellen van een helder plan. Het zorgt niet alleen voor houvast voor jezelf, maar ook voor een duidelijke doelstelling die je na wil streven. Wanneer je voor jezelf concrete stappen bepaald, worden ze vaak eerder behaald. Een van onze belangrijkste zzp tips is netwerken. Zonder netwerk kom je als je gaat starten als zzp’er niet heel ver. Je hebt je netwerk immers nodig om aan opdrachten te komen. En deze opdrachten brengen weer geld in het laatje. Een zzp tip die hierop aansluit, is; verwar omzet nooit met winst. Wanneer je gaat starten als zzp’er moet je belasting betalen over je omzet. Je échte winst is het bedrag dat je daarna overhoudt. Omdat dit bedrag als zzp’er nogal variërend kan zijn, is het slim om wat extra geld opzij te zetten. Mocht je een maand wat krapper zitten omdat je afhankelijk bent van je opdrachten, dan heb je altijd nog wat extra geld achter de hand. Een volledig overzicht van al onze zzp tips vind je hier.
Kijk eerst of je in aanmerking komt voor deze aftrekposten bij de belastingdienst.
De belangrijkste aftrekposten zijn:
Om je in te schrijven bij de KvK moet je voldoen aan de volgende criteria:
Aanvullende vragen:
Heb je deze vragen met ja beantwoord? Schrijf je dan in bij de KvK. Zo niet, neem dan contact op met de Kamer van Koophandel.
In je ondernemingsplan noteer je je bedrijfsdoelen en wat je gaat doen om deze te behalen. Het plan bestaat uit meerdere onderdelen:
De meest relevantie verzekeringen voor een zzp’er zijn: