Banners ZZP Vrienden website_Zakelijk leasen
Home » Zakelijk leasen zzp

Zakelijk leasen zzp

Als zzp’er kan het leasen van een auto heel voordelig zijn! Je hebt vervoer nodig om flexibel te kunnen werken, materialen te kunnen vervoeren en het leukste van alles; op bezoek te gaan bij klanten. Een auto of bedrijfsbus die past bij jou en je bedrijf kan al snel veel geld kosten, dus geven we je inzicht in de voordelen van zakelijk leasen zzp.

Auto leasen zzp

Misschien wist je dit nog niet, maar het is ook mogelijk om een auto te leasen voor jouw zzp-organisatie. Wel zo handig om materiaal te kunnen vervoeren of op bezoek te kunnen gaan bij een klant. Zzp een auto leasen werkt eigenlijk hetzelfde als een leaseauto krijgen van de baas. Het is een alternatief voor het aankomen van een eigen auto. Wanneer je een auto wil leasen voor je zzp-organisatie betaal je maandelijks een vast bedrag. Maar helaas zitten er ook nadelen aan wanneer je als zzp’er een auto gaat leasen. Overige kosten zijn namelijk voor eigen rekening en kunnen niet gedeclareerd worden.

Maak het kiezen makkelijker met onze lease vergelijker

We weten maar al te goed dat het lastig kan zijn om een auto te leasen voor je zzp-organisatie en hier de juiste leasemaatschappij bij te vinden. Om zakelijk leasen zzp wat makkelijker te maken hebben wij speciaal voor zzp’ers een lease vergelijker gemaakt. Het is namelijk afhankelijk van de situatie welke leasemaatschappij het beste bij je past. Houd bij het vergelijken met de lease vergelijker in je achterhoofd dat de goedkoopste optie niet altijd de beste optie is. Dit is echt afhankelijk van de situatie waarin je een auto wil leasen voor je zzp onderneming.

Verschillende leasevormen voor zzp’ers

Als zzp’er heb je de keuze uit een aantal verschillende leasevormen. De kosten zijn afhankelijk van de leasevorm die je kiest. Je hebt als zzp’er de keuze uit:

 • Private auto lease zzp: Als zzp’er hoef je bij deze vorm geen bijtelling te betalen. Ook mag je zakelijke ritten altijd declareren.
 • Zakelijke auto lease zzp: Wanneer je kiest voor zakelijke auto lease voor je zzp onderneming maak je gebruik van een aantal fiscale voordelen. Je betaalt echter wel bijtelling.
 • Operational auto lease zzp: Dit is de juiste optie wanneer je bij zakelijk leasen zzp geen verantwoordelijkheid wil dragen voor de gemaakte kosten.

Lease vergelijker zzp

Wanneer je op zoek bent naar een geschikte leasemaatschappij is het verstandig om verschillende maatschappijen te vergelijken. Dat hebben wij een stukje makkelijker gemaakt met onze lease vergelijker. Ideaal wanneer je een auto wil leasen voor je zzp-organisatie. De leasemaatschappijen die hierin opgenomen zijn, zijn:

Ik wil leasemaatschappijen vergelijken. Waar moet ik op letten?

Er zijn dus verschillende leasemaatschappijen waar je een auto kunt leasen voor je zzp onderneming. Maar wanneer je kiest voor zakelijk leasen zzp zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Als eerste is het belangrijk om te bepalen of je een personenauto of bedrijfsbus wil. Dit kan namelijk van invloed zijn op de mogelijke maatschappijen. Een van de belangrijkste dingen om duidelijk te hebben voordat je een auto gaat leasen voor je zzp-organisatie is het eigen risico. Weet dat je met eigen risico te maken krijgt wanneer je een leasecontract gaat afsluiten. Dit moet je zelf betalen wanneer je schade maakt aan de leaseauto waar je zelf schuldig aan bent. Wanneer er écht iets mankeert aan je leaseauto heb je bij de meeste leasemaatschappijen recht op vervangend vervoer. Zaken waar je op moet letten zijn het tijdsbestek, de klasse en het energieverbruik. Wanneer je definitief besluit om een auto te leasen voor je zzp-organisatie wordt er een leasecontract opgesteld. Dit contract wordt gebaseerd op het aantal kilometers dat je verwacht te gaan rijden en de afgesproken looptijd van de leaseperiode. De indicatie van deze kilometers is heel belangrijk, want wanneer je meer kilometers rijdt moet je hier een naheffing over betalen.

FAQ

Als zzp’er kun je zakelijk leasen zzp. Hierdoor hoef je niet in één keer het volledige bedrag te betalen en profiteer je van nog meer fiscale voordelen!

Van plan om lang gebruik te maken van de auto? Dan is kopen een goede optie. Jij bent eigenaar van de auto en kunt zo veel zakelijke kilometers maken als jij wilt. Een leaseauto is beperkt tot een X aantal kilometers per jaar. De afschrijving kan je over meerdere jaren verdelen.

Leasen is voordeliger wanneer je meer wilt overhouden voor andere zakelijke uitgaven. Je betaalt een vast bedrag per maand en komt niet voor onverwachte kosten te staan. Een leaseauto hoeft niet aan de balans te worden toegevoegd. Dit levert nog meer fiscale voordelen op.

De kosten van je leaseauto bij zakelijk leasen zzp kun je afschrijven.

Bijtelling is een fiscale regeling voor zakelijke rijders. Deze is van toepassing als je meer dan 500 km aan privéritten maakt, per jaar.

Bijtelling 2022:

 • Rijd jouw auto op benzine of diesel? Dan is het bijtellingspercentage 22%.
 • Bij een elektrische auto reken je 16% tot € 35.000. Daarboven geldt weer een percentage van 22%.

Als zzp’er heb je de keuze om zakelijk of private te leasen. Dit hangt ervan af of je bijtelling wilt of niet. De belastingdienst ziet privégebruik van een zakelijke auto als inkomen.

Bij private lease sluit je het contract privé af. Hierdoor is er geen sprake van bijtelling. Als je met deze wagen ook zakelijk rijdt, dan kun je de zakelijke kilometers aftrekken van je winst.

Let op: bij private lease wordt je BKR geregistreerd.

https://www.consumentenbond.nl/private-lease/private-lease-voor-zzpers

 • Vaste maandelijkse lasten.
 • Geen onverwachte kosten
 • Altijd garantie
 • Geen problemen bij onderhoud
 • Je rijdt altijd in een nieuwe auto
 • Je komt eenvoudig van je auto af

https://www.anwb.nl/auto/kopen/huren-delen-of-leasen

Er zijn twee vormen van leasen: financial lease en operational lease.

Financial lease

Bij financial lease wordt het voertuig in één keer gekocht en daarmee jouw eigendom. Het volledige aankoopbedrag wordt geleend of een deel hiervan wat je vervolgens per maand terug betaald.

Operational lease

Operational lease kan je vergelijken met huren. De dealer of leasemaatschappij blijft juridisch en economisch gezien de eigenaar. Jouw bedrijfswagen blijft hierdoor zijn waarde behouden. Bij deze vorm van leasen komt de wagen niet op de bedrijfsbalans te staan. Hierdoor kan je geen aanspraak doen op de fiscale voordelen.

Een lease contract bij zakelijk leasen zzp duurt over het algemeen 12 tot 60 maanden.

https://www.ikgastarten.nl/belasting/auto-van-de-zaak/checklist-auto-leasen-voor-zzpers

 • Je kan het voertuig afschrijven
 • De betaalde btw kan je terugvorderen
 • De rente is aftrekbaar
 • Gebruik je een voertuig als taxi of koeriersdiensten, dan kan je ook gebruik maken van de investeringsaftrek. Dit gaat meestal om 28% van de aankoop.

https://www.ikgastarten.nl/belasting/auto-van-de-zaak/checklist-auto-leasen-voor-zzpers

 • Altijd inzicht in je kosten.
 • Je betaalt een vast bedrag per maand, hierdoor weet je waar je aan toe bent
 • Je hoeft geen grote investering te doen
 • De auto komt niet op de balans te staan
 • Minder risico
 • Geen bijkomende kosten voor onderhoud