Banners ZZP Vrienden website_Financieel v2

Zzp rente zakelijke hypotheek

Denk je erover na om een hypotheek af te sluiten? Een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van de juiste hypotheek is de rente van de zakelijke hypotheek. De hoogte van de rente zakelijke hypotheek beïnvloedt namelijk direct hoeveel je in totaal kwijt bent aan de financiering van je bedrijfspand. De rente van een zakelijke hypotheek kan per situatie en bank verschillend zijn. De hoogte van de rente kan de maximale hypotheek beïnvloeden en hangt af van een aantal factoren die we benoemen in dit artikel.

Kies je voor vaste of variabele rente zakelijke hypotheek

Bij het afsluiten van een zakelijke hypotheek kun je kiezen voor een vaste of een variabele zakelijke hypotheek rente. Wanneer er een lage rentestand is, kun je ervoor kiezen om de rente zakelijke hypotheek voor een langere periode vast te zetten. Het voordeel hiervan is dat je dan tijdens de rentevaste periode blijft profiteren van de lage rente die je hebt afgesloten. Wanneer je een variabele rente kiest, is de hoogte van de rente zakelijke hypotheek afhankelijk van het tarief waarvoor de geldverstrekker (de bank) het geld inkoopt. Ook wel: de Euro Interbank Offered Rate. Deze variabele zakelijke hypotheek rente kan dus variëren waardoor je iedere maand een ander bedrag betaald.

Opbouw variabele rente zakelijke hypotheek

De rente van een zakelijke hypotheek bestaat uit een de volgende onderdelen:

 • Basisrente: de kosten voor het inkopen van geld op de geldmarkt.
 • Kapitaalkosten: kosten die de bank rekent om de kapitaalbuffer op peil te houden.
 • Marge: de winstmarge voor de hypotheekaanbieder.
 • Operationele kosten: een vergoeding voor de kosten van onder andere het personeel, de systemen en het kantoor van de aanbieder van de hypotheek.
 • Risicokosten: kosten om het risico dat je de hypotheek niet aflost te dekken. Hoe beter de financiële staat van je bedrijf, hoe lager deze kosten zijn.
ZZP Hypotheek

De financiële situatie van je bedrijf is bepalend voor de hoogte van je zakelijke hypotheek rente. Hoe slechter je financiële situatie, hoe meer risico het vormt dat je als ondernemer de hypotheek niet aflost. Een andere factor die van invloed is op de hoogte van de rente voor zakelijke hypotheek is je eigen inbreng bij de financiering van het bedrijfspand. De loan-to-value ratio is de verhouding tussen de hypotheek en je eigen inbreng bij de financiering van het bedrijfspand.

Looptijd vast rentepercentage

Het termijn voor de duur waarvoor je de rente wel of niet wilt vaststellen kun je zelf bepalen. Bij iedere bank verschillen de regels, dus check goed wat de voorwaarden zijn. Hier geven we je een aantal voorbeelden:

 • ING: Hier geldt een maximale rentevaste looptijd van 10 jaar. De aflossing kun je wel uitsmeren over een periode van 20 jaar of langer.
 • Rabobank: Je kan je rente vastzetten tot maximaal 30 jaar. Wanneer je je contract wilt veranderen dan betaal je hier wel een vergoeding voor.
 • ABN AMRO: Hier kan ook een vaste renteperiode van 1 tot 30 jaar worden afgesloten. Het vaste rentepercentage kan nog veranderen bijvoorbeeld wanneer de WOZ-waarde van je huis verandert.

Rente zakelijke hypotheek: de rentetarieven

Sleutel overhandiging

De hypotheekrente bij een zakelijk pand voor eigen gebruik varieert van 2,7% tot 7%. Rentetarieven van 3,5% tot 6,5% zijn het gebruikelijkst voor midden- en kleinbedrijven. De rente is voor iedereen verschillend en kan op ieder moment veranderen, afhankelijk van de hoogte van de basisrente. Natuurlijk verschilt het ook per bank, maar let ook goed op. Wanneer je al bij een bank zit is het verstandig om daar eerst je aanvraag te doen. Deze bank kent jouw financiële situatie namelijk al en zal dan naar waarschijnlijkheid meer vertrouwen in je financiële situatie hebben.

Ieder pand brengt andere rentetarieven met zich mee. Of je nu een huis koopt als zzp’er, een kantoor, bedrijfspand, een woonhuis of een winkel. Het type pand dat je wil financieren is onderdeel van het risico van jouw hypotheekaanvraag.

Hypotheekvormen en rente

Wanneer de hoogte van het rentepercentage is bepaald en je hebt gekozen voor een vaste of variabele rente periode is het tijd om de hypotheekvorm te bepalen. Hierbij verschilt het namelijk ook hoeveel rente je betaald.

 • Annuïteiten hypotheek: In het begin los je minder af en betaal je meer rente. Naarmate er een minder hoge lening openstaat, betaal je minder rente. Zo blijft het maandbedrag over de gehele periode gelijk.
 • Lineaire hypotheek: Je betaalt iedere maand hetzelfde aflossingsbedrag. Iedere maand betaal je rente over het openstaande bedrag. Je gaat dus over de periode een steeds minder hoog rentebedrag betalen.
 • Aflossingsvrije hypotheek: Hierbij betaal je alleen de rente en geen aflossing. Het rentebedrag blijft dus gelijk over de periode.

Iedereen die met een hypotheek zakelijk onroerend goed kopen wilt, zal te maken krijgen met een zakelijke hypotheekverstrekker. Bij de rente zakelijk hypotheek moet je letten op de hoogte van de rente, of je een vaste of variabele rente afsluit en in welke vorm je de rente wilt betalen.