Home » ZZP rente zakelijke hypotheek
Denk je erover na om een hypotheek af te sluiten? Een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van de juiste hypotheek is de rente van de zakelijke hypotheek. De hoogte van de rente zakelijke hypotheek beïnvloedt namelijk direct hoeveel je in totaal kwijt bent aan de financiering van je bedrijfspand. De rente van een zakelijke hypotheek kan per situatie en bank verschillend zijn. De hoogte van de rente kan de maximale hypotheek beïnvloeden en hangt af van een aantal factoren die we benoemen in dit artikel.
Bij het afsluiten van een zakelijke hypotheek kun je kiezen voor een vaste of een variabele zakelijke hypotheek rente. Wanneer er een lage rentestand is, kun je ervoor kiezen om de rente zakelijke hypotheek voor een langere periode vast te zetten. Het voordeel hiervan is dat je dan tijdens de rentevaste periode blijft profiteren van de lage rente die je hebt afgesloten. Wanneer je een variabele rente kiest, is de hoogte van de rente zakelijke hypotheek afhankelijk van het tarief waarvoor de geldverstrekker (de bank) het geld inkoopt. Ook wel: de Euro Interbank Offered Rate. Deze variabele zakelijke hypotheek rente kan dus variëren waardoor je iedere maand een ander bedrag betaald.
De rente van een zakelijke hypotheek bestaat uit een de volgende onderdelen:
De financiële situatie van je bedrijf is bepalend voor de hoogte van je zakelijke hypotheek rente. Hoe slechter je financiële situatie, hoe meer risico het vormt dat je als ondernemer de hypotheek niet aflost. Een andere factor die van invloed is op de hoogte van de rente voor zakelijke hypotheek is je eigen inbreng bij de financiering van het bedrijfspand. De loan-to-value ratio is de verhouding tussen de hypotheek en je eigen inbreng bij de financiering van het bedrijfspand.
Het termijn voor de duur waarvoor je de rente wel of niet wilt vaststellen kun je zelf bepalen. Bij iedere bank verschillen de regels, dus check goed wat de voorwaarden zijn. Hier geven we je een aantal voorbeelden:
De hypotheekrente bij een zakelijk pand voor eigen gebruik varieert van 2,7% tot 7%. Rentetarieven van 3,5% tot 6,5% zijn het gebruikelijkst voor midden- en kleinbedrijven. De rente is voor iedereen verschillend en kan op ieder moment veranderen, afhankelijk van de hoogte van de basisrente. Natuurlijk verschilt het ook per bank, maar let ook goed op. Wanneer je al bij een bank zit is het verstandig om daar eerst je aanvraag te doen. Deze bank kent jouw financiële situatie namelijk al en zal dan naar waarschijnlijkheid meer vertrouwen in je financiële situatie hebben.
Ieder pand brengt andere rentetarieven met zich mee. Of je nu een huis koopt als zzp’er, een kantoor, bedrijfspand, een woonhuis of een winkel. Het type pand dat je wil financieren is onderdeel van het risico van jouw hypotheekaanvraag.
Wanneer de hoogte van het rentepercentage is bepaald en je hebt gekozen voor een vaste of variabele rente periode is het tijd om de hypotheekvorm te bepalen. Hierbij verschilt het namelijk ook hoeveel rente je betaald.
Iedereen die met een hypotheek zakelijk onroerend goed kopen wilt, zal te maken krijgen met een zakelijke hypotheekverstrekker. Bij de rente zakelijk hypotheek moet je letten op de hoogte van de rente, of je een vaste of variabele rente afsluit en in welke vorm je de rente wilt betalen.