Bij het starten als zzp’er komt er ontzettend veel op je af. Van allerlei bedrijven en instanties ontvang je aanvragen en worden hun producten of diensten bij je aangeboden. Dit kan best overweldigend zijn; wat heb ik allemaal nodig? Je hebt lang niet alles nodig, maar je moet een aantal zaken wel goed regelen. We hebben de belangrijkste instanties voor jouw als zzp’er op een rijtje gezet, zodat je precies weet wat er geregeld moet zijn (en bij wie).
De Kamer van Koophandel (KVK) is een instantie die informatie, voorlichtingen en ondersteuning biedt aan zzp’ers. Vanuit hier worden alle zzp’ers geregistreerd, geïnformeerd en geadviseerd rondom allerlei zaken in de ondernemerswereld. Dit is dan ook de instantie waar jouw avontuur als zzp’er gaat starten. Je moet je namelijk inschrijven bij de KVK. Vanaf dat moment heb jij je eigen onderneming! Je ontkomt niet aan de KVK, omdat het verplicht is om je als zzp’er in te schrijven in het Handelsregister. Wil je dus gaan starten als zzp’er? Schrijf je dan snel in.
Als je ingeschreven bent bij de KVK ben je dus officieel zzp’er. Maar dat is niet het enige wat je moet doen. Na je inschrijving bij de KVK krijg je vanuit de Belastingdienst automatisch jouw unieke omzetbelasting- en btw-identificatienummer toegewezen. Hierbij krijg je meteen allerlei informatie over hoe je deze gegevens moet gebruiken en waar je andere, relevante informatie met betrekking tot deze instantie kunt vinden. Met de Belastingdienst ga je, hoe dan ook, veel te maken krijgen. Lees je als zzp’er dus goed in over jouw relatie met de Belastingdienst.
Als zzp’er ga je natuurlijk geld verdienen, maar ook uitgeven. Het is hierbij aan te raden om een zakelijke bankrekening te openen, om zo je privé en zakelijke financiën te scheiden. Dit is verstandig om een aantal redenen:
Als zzp’er is het erg belangrijk om je boekhouding en administratie op orde te hebben. Naast dat de Belastingdienst dit van je eist, is een goede boekhouding ook waardevol om inzicht te krijgen in de financiële gesteldheid van je onderneming. Je kunt ervoor kiezen om de gehele boekhouding zelf op je te nemen, maar dit kost helaas erg veel tijd. Veel startende zzp’ers kiezen er dan ook voor om een persoonlijke boekhouder of een online boekhoudprogramma er bij te betrekken. Zo kun jij je optimaal focussen op de ‘core’ van je onderneming.
Zo zie je dat er verschillende instanties voor zzp’ers zijn waar je mee in aanraking gaat komen. Natuurlijk zijn er nog meer instanties die je in kunt schakelen om bepaalde zaken van jouw onderneming uit te besteden, maar bovenstaande ga je hoe dan ook mee te maken krijgen.
Wanneer je zelfstandig ondernemer bent, krijg je met jouw onderneming natuurlijk ook te maken met zakelijke risico’s. Het is verstandig om de risico’s die voor jouw specifieke situatie gelden in kaart te brengen. Aan de hand van die risico’s kun je bepalen hoe je deze kunt voorkomen, beperken of verzekeren. In het artikel over zzp verzekeringen geven we je alle benodigde informatie over dit onderwerp.
Zo zie je dat er verschillende instanties voor zzp’ers zijn waar je mee in aanraking gaat komen. Natuurlijk zijn er nog meer instanties die je in kunt schakelen om bepaalde zaken van jouw onderneming uit te besteden, maar met bovenstaande instanties ga je hoe dan ook te maken krijgen.