Home » Auto leasen » Auto leasen zzp

Auto Leasen ZZP

Als zzp’er heb je natuurlijk vervoer nodig om op locatie te werken, je materialen te vervoeren of om bij klanten op bezoek te gaan. Een auto waarmee je voor de dag kunt komen, of een geschikte bedrijfsbus kost al snel veel geld. Je kunt ervoor kiezen om een auto te kopen, maar auto leasen zzp kan ook erg aantrekkelijk zijn. Zo hoef je geen grote investering te doen, maar betaal je maandelijks een vast bedrag om in jouw perfecte auto of bedrijfsbus te rijden.

zuinig rijden tips
waarom zakelijke leasen
Auto leasen zzp

Wat is auto leasen?

Een auto leasen zzp is een alternatief voor het direct aankopen van een auto. Het is een overdracht van gebruik op middellange tot lange termijn in ruil voor een maandelijks bedrag. In dat geval wordt tussen de verhuurder en de huurder een contract gesloten waarin de algemene voorwaarden voor de overdracht van het gebruik worden verduidelijkt. De verhuurder kan de fabrikant van de goederen zijn of een externe leasemaatschappij die vervolgens het te leasen voertuig voor de huurder aankoopt. De huurder neemt het dan in gebruik volgens de overeengekomen gebruiksvoorwaarden. Vaak hebben de autofabrikanten zelf of autodealers lease aanbiedingen waar je ook als zzp’er gebruik van kunt maken. Behalve voordelen zitten er ook nadelen aan private lease als zzp’er. Wanneer je overige kosten maakt met de auto moet je deze zelf betalen en kun je deze niet declareren. Ook krijg je een BKR-registratie waar de meeste zzp’ers niet op zitten te wachten.

Hoe werkt auto leasen voor een zzp’er?

Bij auto leasen zzp komen een aantal zaken kijken. Ten eerste is het belangrijk om een leasemaatschappij te kiezen, waar jij je auto wilt leasen. Om te bepalen welke maatschappij het meest geschikt is voor jou, hebben wij de leasevergelijker voor je gemaakt. Daarnaast blijft het geleasede voertuig actief eigendom van de verhuurder. De huurder mag het gebruiken tegen betaling van een vaste leaseprijs. Het leasecontract wordt gewoonlijk voor meerdere jaren gesloten – gangbare termijnen zijn bijvoorbeeld 24-36 maanden. Het is echter ook mogelijk om voor kortere periodes te leasen als zzp’er. Gedurende de leaseperiode kan het contract door geen van beide partijen worden opgezegd, maar een verandering van contractpartij en een leasing overname zijn zeker mogelijk. Als het leasecontract afloopt, hebben beide partijen de mogelijkheid om het te verlengen. Andere mogelijkheden zijn de overname van het voertuig door de huurder of een verkoop door de verhuurder, die het voertuig uiteraard ook op de open tweedehands markt kan aanbieden.

Wat kost het leasen van een auto als zzp’er?

Bij het leasen van een auto als zzp’er, komen een aantal kosten kijken. Deze kosten zijn afhankelijk van welke leasevorm je kiest. Er zijn de volgende opties:

  • Private lease zzp
  • Zakelijke lease zzp
  • Operational lease zzp

Private lease zzp

Het voordeel van private lease voor een zzp’er is dat je geen bijtelling hoeft te betalen. Aangezien je niet het aantal ritten of kilometers hoeft te noteren, maakt het niet uit of je de auto nu voor privé of zakelijk gebruik nodig hebt. Daarbij is een bijkomend voordeel dat je op je zakelijke ritten €0,19,- per gereden kilometer mag declareren. Behalve voordelen zitten er ook nadelen aan private lease als zzp’er. Wanneer je overige kosten maakt met de auto moet je deze zelf betalen en kun je deze niet declareren. Ook krijg je een BKR-registratie waar de meeste zzp’ers niet op zitten te wachten.

Zakelijke lease zzp

Zakelijk leasen als zzp’er heeft een aantal fiscale voordelen. Zo mag je de BTW die je betaalt volledig aftrekken en mag je alle kosten die je met de auto maakt, allemaal afschrijven van de winst. Daarnaast wordt zakelijke lease als kosten gezien voor het bedrijf, wat tot gevolg heeft dat je als zelfstandige minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Bij zakelijke lease betaal je echter wel bijtelling. Dit gaat wel pas in als je jaarlijks meer dan 500 privékilometers hebt gemaakt, maar deze bijtelling kan hoog oplopen als je niet uitkijkt. De reden dat je voor zakelijke lease bijtelling betaalt, is omdat de overheid je auto dan gaat zien als onderdeel van je winst. Hierdoor betaal je over de auto een soort van winstbelasting in de vorm van bijtelling. 

Operational lease zzp

Wanneer je graag een auto wil leasen maar geen verantwoordelijkheid wil dragen voor de kosten, dan is operational lease voor zzp’er ook een optie. Operational lease is een vorm van leasen waarbij het leasebedrijf zelf verantwoordelijk blijft voor de auto en ook de zorg moet dragen voor de kosten en het risico. Als zzp’er maak je iedere maand een vast bedrag over naar de  autoleasemaatschappij en deze partij regelt de rest. Het voordeel voor een zzp’er is dat je geen grote investering hoeft te doen. Echter ligt het afsluiten van een operational leasecontract als zzp’er vaak ingewikkeld en zijn deze contracten langdurig, waardoor je er niet zomaar onderuit kunt.

Wat zijn de voordelen van auto leasen zzp?

 Als zzp’er is het verstandig om een auto te leasen. Wanneer je weinig geld hebt om een investering te doen in de vorm van een auto kopen, biedt het leasen van een auto de ideale uitkomst. Het leasen van een auto biedt je als zzp’er nog een aantal voordelen. Dit zijn de volgende:

  • Duidelijk kostenoverzicht. Met een leasecontract weet je als zzp’er waar je aan toe bent. Je betaalt in principe een van tevoren afgesproken bedrag per maand, waardoor je niet voor onaangename verrassingen komt te staan en weet wat iedere maand van je rekening wordt afgeschreven.
  • Weinig risico. Bij het afsluiten van een leasecontract met een leasemaatschappij is het zo dat je bij de meeste vormen geen verantwoordelijkheid draagt voor bijvoorbeeld onderhoudskosten of andere overige kosten. Dit zorgt bij jou als zzp’er voor rustig gevoel, aangezien het grootste risico bij de leasemaatschappij ligt.
  • Geen omkijken naar een aantal kosten. Zodra je een auto leaset neemt de leasemaatschappij vaak ook kosten met betrekking onderhoud, reparaties en vervanging op zich. Dit is ideaal zodat je hier geen omkijken naar hebt en als zzp’er lekker je ding kunt doen.