Wanneer je start als zelfstandig ondernemer zijn er een aantal zaken die je moet regelen. Dit zijn bijvoorbeeld zaken die jouw vorige werkgever misschien eerst voor je deed. Het is goed dat je je verdiept in alle financiële zaken rondom zelfstandig ondernemen. ZZP Vrienden voorziet je graag van alle informatie. Dit doen wij door middel van tips, maar ook via een van onze blogs over financiën. Met de volgende financiële zaken moet je als zzp’er rekening houden:
Als zzp’er ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk voor je administratie. ZZP Vrienden heeft een aantal handige tools voor je op een rijtje gezet.
Meer informatie ->
Het doen van je Belastingaangifte is verplichte taak als ondernemer. We vertellen je graag waar je op moet letten.
Meer informatie ->
Het kan soms voorkomen dat je als zzp’er snel geld nodig hebt. Wij hebben de mogelijkheden uitgezocht.
Meer informatie ->
Als zzp’er kom je veel in aanraking met de bank. ZZP Vrienden vertelt jou waar je rekening mee moet houden.
Meer informatie ->
Ook je hypotheek valt onder je financiële werkzaamheden. Wij vertellen je waar je rekening mee moet houden.
Meer informatie ->
In de moderne zakelijke wereld zijn softwaretools essentieel voor efficiënt bedrijfsbeheer. Ontdek welke software jou kan helpen bij een efficiëntere werkwijze.
Meer informatie ->
Als zzp’er zijn er belangrijke financiële zaken die je moet regelen om je onderneming goed te laten draaien. Het openen van een zakelijke rekening, het beheren van facturatie, het bijhouden van cruciale data en het creëren van financiële overzichten zijn enkele van de stappen die je moet nemen. Deze maatregelen zijn niet alleen belangrijk voor het dagelijkse beheer van je zzp-bedrijf, maar ze spelen ook een rol bij het verkrijgen van een zzp-hypotheek en financiële stabiliteit. Op deze pagina helpen wij jou op weg met een stappenplan.
Als zzp’er moet je een aparte rekening openen. Dit kan een zakelijke rekening zijn, maar dat is niet wettelijk verplicht. Je kunt ook gebruik maken van een privérekening. Vaak is dit net wat goedkoper dan een zakelijke rekening. Maar welke zzp bank kies je hiervoor? Omdat een zzp-bank een van de belangrijkste instanties is waar je mee in contact komt als zzp’er, is het belangrijk om dit goed uit te zoeken. Op deze pagina lees je meer over de zzp-bank.
Als zzp’er ben je verantwoordelijk voor het opstellen en versturen van facturen aan je opdrachtgevers. Zorg ervoor dat je facturen aan alle wettelijke eisen voldoen en dat ze een duidelijke specificatie van je geleverde diensten en tarieven bevatten. Een fijn facturatieprogramma kan je hier goed bij helpen. Veel andere software kan ook automatisch facturen sturen, zoals de urenregistratie en de debiteurenbeheer software. Hierbij is het fijn om een goed boekhoudprogramma te hebben.
Als zzp’er moet je op de hoogte zijn van belangrijke data met betrekking tot belastingaangifte. Denk aan de deadlines voor de aangifte inkomstenbelasting en omzetbelasting. Het is verstandig om deze data in je agenda te markeren en gebruik te maken van herinneringen, zodat je het niet vergeet. Niet op tijd je belastingaangifte indienen kan namelijk behoorlijk duur uitpakken en dat zijn kosten waar je niet op zit te wachten. Als je meer wilt weten over het doen van je belasting ga dan naar deze pagina.
Een overzicht van je financiën is cruciaal. Gebruik een boekhoudprogramma om inkomsten, uitgaven en facturen bij te houden. Dit helpt je bij het monitoren van je financiële gezondheid en het voorkomen van onverwachte verrassingen. Hier lees je meer over boekhoudprogramma’s speciaal voor zzp’ers.
Een resultatenrekening, of winst- en verliesrekening, en een liquiditeitsoverzicht bieden waardevol inzicht in de financiële gezondheid van je zzp-onderneming. Deze rapportages evalueren je inkomsten, kosten, winst en cashflow.
Bij het aanvragen van een hypotheek als zzp’er letten geldverstrekkers niet alleen op je inkomsten maar ook op je uitgaven, vooral vaste lasten zoals huur of bestaande hypotheek, nutsvoorzieningen en verzekeringen. Een duidelijk financieel overzicht, inclusief deze vaste lasten, is van groot belang om je kredietwaardigheid te beoordelen. Het is daarom essentieel om niet alleen te werken aan het vergroten van je inkomsten, maar ook aan het beheersen van je uitgaven, om zo je financiële positie te versterken en de kans op een succesvolle hypotheekaanvraag te vergroten.
Soms is het nodig om als zzp’er geld te lenen voor bijvoorbeeld investeringen in je onderneming. Zorg ervoor dat je een duidelijk financieel plan hebt en dat je begrijpt welke gevolgen het lenen van geld heeft voor je financiën en liquiditeit. Als zzp’er is het niet altijd makkelijk om geld te lenen voor je zzp-organisatie. Doordat je als zzp’er financieel afhankelijk bent van opdrachten en dus een flexibel inkomen hebt, lukt het soms niet meteen om een lening te regelen. Het is verstandig om professioneel advies in te winnen voordat je een lening aangaat. Hier kan je meer lezen over geld lenen als zzp’er.
Een effectief financieel beheer is van essentieel belang voor zzp’ers om een gezonde onderneming op te bouwen. Deze tips helpen je om je financiën goed te beheren. Van het bijhouden van een overzichtelijke administratie en het opstellen van een budget tot het slim omgaan met belastingen en het opbouwen van financiële reserves.
Een geordende administratie is de sleutel tot een gezond financieel beheer. Zorg ervoor dat je alle financiële documenten, zoals bonnen, facturen en bankafschriften netjes bijhoudt. Dit maakt belastingaangiften en boekhouding een stuk eenvoudiger. Wil je dit graag uitbesteden? Vergelijk boekhoudprogramma’s voor het bijhouden van je administratie.
Stel een budget op voor je zakelijke en persoonlijke uitgaven. Dit helpt je om te plannen en te voorkomen dat je meer uitgeeft dan je verdient. Houd rekening met zowel vaste als variabele kosten.
Als zzp’er ben je verantwoordelijk voor het betalen van inkomstenbelasting en omzetbelasting. Zorg ervoor dat je regelmatig geld opzij zet om deze belastingen te kunnen betalen wanneer de deadlines naderen. Dat voorkomt financiële stress en profiteer van fiscale voordelen.
Onderzoek de belastingvoordelen en aftrekposten waar je als zzp’er recht op hebt. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan het verlagen van je belastingdruk. Meer informatie over het doen van de belastingaangifte voor zzp’ers lees je hier.
Financiële zaken kunnen complex zijn. Overweeg om cursussen te volgen of financieel advies in te winnen om je begrip van belastingen, boekhouding en investeringen te vergroten.
Het is verstandig om een financiële buffer op te bouwen voor onverwachte tegenvallers of om periodes van minder inkomen op te vangen. Doe dit naast het geld dat je reserveert voor de Belastingdienst. Het hebben van een buffer geeft financiële gemoedsrust en geeft je vrijheid in het kiezen van opdrachten die jij wilt doen.
Overweeg welke verzekeringen relevant zijn voor jouw onderneming. Denk aan aansprakelijkheidsverzekeringen of arbeidsongeschiktheidsverzekeringen om jezelf te beschermen tegen onvoorziene risico’s.
Het goed beheren van je financiën als zzp’er vergt discipline en aandacht voor detail. Door deze aspecten serieus te nemen en bovenstaande tips toe te passen, kun je als zzp’er een gezonde financiële basis creëren en je zakelijk succes vergroten.
Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s die jou helpen jouw financiële administratie inzichtelijk te krijgen.
Afgestemd op je beroep wordt er door de software taken uit handen genomen, zodat jij eenvoudig kunt boekhouden en je belastingaangifte automatisch kan laten controleren en versturen.
Boekhoudprogramma’s hoeven niet duur te zijn. Er zijn al programma’s vanaf 12 euro per maand. Vaak is er een gratis proefperiode beschikbaar.
Vraag een hypotheekgesprek aan bij meerdere banken. Bereid het gesprek goed voor door de financiële situatie van jouw onderneming goed in kaart te brengen. Vergelijk de ZZP hypotheken en kies welke hypotheek financieel het beste bij jou past.
Kies een bank die is erkend door de Autoriteit Financiële Markten. Bijvoorbeeld de ZZP bank.
Er zijn verschillende kredietverstrekkers waar je (micro) leningen aan kunt vragen. Wel moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een lening. Voorbeelden zijn Qeld en Capitalbox.
Als ZZP’er betaal je omzetbelasting en inkomstenbelasting.