Waarom is softwareadvies belangrijk om te verstrekken?

De rol van accountants en boekhouders ondergaat een transformatie en verschuift van het controleren van cijfers naar adviesverlening en ondersteuning. We begrijpen dat het adviseren van klanten over boekhoudsoftware misschien niet direct tot jouw taken behoort, maar in de huidige snelle en digitale wereld is het bijna onvermijdelijk. Er zijn een hoop redenen waarom boekhoudsoftware zo belangrijk is. Misschien denk je dat dit buiten jouw verantwoordelijkheid valt, heb je vasthoudende klanten of ben je bang dat zij minder gebruik zullen maken van jouw diensten als ze zelf hun boekhouding gaan doen.

Maar niets is minder waar. Wij zijn ervan overtuigd dat belangrijk is om softwareadvies te verstrekken. Daarom willen we graag met jou in deze blog delen welke voordelen er verbonden zijn aan het geven van softwareadvies.

De voordelen voor jou en je klanten

Naast dat boekhoudprogramma’s op zichzelf al voordelen hebben, brengt het geven van advies hierover ook veel voordelen met zich mee. Het maakt het beheren van financiën gemakkelijker en bespaart zowel tijd als moeite voor jouw klant. Bovendien vergemakkelijkt het de samenwerking met klanten en verhoogt het jouw serviceniveau.

Echter, deze aanpak werkt alleen wanneer je de juiste boekhoudsoftware adviseert aan je klant. Want als je hier de fout in gaat kan dit alle betrokken partijen enorme problemen bezorgen. Door de juiste aanbevelingen te doen kun je niet alleen deze situatie vermijden, maar ook:

 • Vertrouwen opbouwen
 • Meer waarde bieden aan je klanten
 • Mogelijk extra inkomsten genereren

De voordelen op een rijtje

Het geven van softwareadvies brengt meerdere voordelen met zich mee, zowel voor jou als voor je klanten. Laten we eens kijken naar de verschillende voordelen die hierbij komen kijken.

Voor jou:

 1. Door het gebruik van dezelfde software voor de communicatie en het aanleveren van documenten, bevorder je een efficiënte samenwerking.
 2. Je kunt meer tijd besteden aan strategisch advies doordat handmatige routinetaken worden geautomatiseerd.
 3. Financiële processen worden verbeterd, waardoor de productiviteit en nauwkeurigheid toenemen.

Voor je klanten:

 1. Bedrijfsprocessen worden gestroomlijnd, wat leidt tot een betere algehele financiële gezondheid van hun bedrijf.
 2. Dankzij real-time inzicht kunnen rapportages sneller worden gegenereerd.
 3. Door groeiende bedrijven profiteren ze van hogere bruto winstmarges.

Samengevat: door software-advies aan te bieden aan je klanten als accountant of boekhouder, stimuleer je niet alleen de groei van je eigen praktijk, maar ook die van je klant. Bovendien resulteert dit in hogere brutowinsten. Het is namelijk dankzij jouw expertise dat deze klanten beschikken over een betrouwbaar financieel systeem voor hun bedrijf. Ze ervaren nu onverwachte groei en kunnen op basis van real-time cijfers weloverwogen financiële beslissingen nemen.

Wat is de werkelijke opbrengst van het geven van softwareadvies?

Dankzij gepast softwareadvies zijn jouw klanten bereid om een hogere vergoeding te betalen voor de diensten die je levert. Bovendien wordt samenwerken een stuk eenvoudiger. Klanten die gebruik maken van andere of onbekende boekhoudsoftware kosten meer tijd en moeite, waardoor snelheid en uitvoerbaarheid verloren gaan. Daarnaast brengt het geven van softwareadvies jou ook efficiëntiewinst op bij het:

 • Optimaliseren van werkprocessen
 • Versterken van capaciteiten
 • Versterken van concurrentiepositie

Als je jouw klanten op een positieve manier wilt laten zien hoeveel verbeteringen er mogelijk zijn met dezelfde software die jij gebruikt, neem je de eerste stap in het geven van waardevol advies over software. Stel daarom niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw klanten de vraag: waarom is het gebruiken van de juiste software zo essentieel voor de samenwerking?

Niet elke klant heeft de wens of mogelijkheid om zelf de boekhouding uit te voeren. Daarom is het voor een accountant van belang om verschillende samenwerkingsmogelijkheden aan te bieden. De ene klant hecht bijvoorbeeld alleen waarde aan de resultaten, terwijl een andere klant graag gebruik wil maken van verschillende tools of zelfs de volledige bedrijfsboekhouding wil beheren. Om de efficiëntie en bedrijfsvoering van jouw kantoor te garanderen, is het essentieel om niet met alle mogelijke opties mee te gaan. 

Metatitel

Metabeschrijving

Afbeelding: