Welke belastingen betaal je als zzp’er?

Home » Blogs » Financieel » Welke belastingen betaal je als zzp’er?

Als ondernemer krijg je altijd te maken met de Belastingdienst. Wanneer je voor een werkgever werkt regelen zij een groot deel hiervan, maar als je zelfstandig ondernemer bent komt dit allemaal op jouw bordje. Je moet als zzp’er belasting betalen. De hele boekhouden is voor veel mensen een uitdaging. Ook zijn er veel vragen rondom de soorten belastingen. Want welke belastingen betaal je als zzp’er? Er zijn twee soorten belastingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste de omzetbelasting, die je ook rekent aan klanten. Maar daarnaast ook de inkomstenbelasting waarvan het erg lastig is om te berekenen hoeveel je moet afdragen. Deze soorten belasting hebben hun eigen regels en uitleg, welke we in deze blog zullen toelichten. Ook zijn er diverse regelingen en aftrekposten die voor jou als zzp’er voor belastingvoordeel kunnen zorgen. Maar laten we eerst in gaan op de verschillende soorten belasting, dus lees snel verder! 

De omzetbelasting 

Als zzp’er reken je btw over de producten of diensten die je levert. Dit is in het kort wat de omzetbelasting inhoudt. De omzetbelasting kan verschillende percentages hebben, namelijk 0%, 9% of 21%. Dit is afhankelijk van het type product of dienst wat je verkoopt. Het percentage reken je ook door aan je klanten op de factuur. Zij betalen dit en jij geeft het uiteindelijk af bij de Belastingdienst tijdens de aangifte omzetbelasting. Deze aangifte doe je iedere maand, kwartaal of jaar. Het is natuurlijk niet zo dat je enkel betaalt, er is ook een voordeel van deze omzetbelasting. Want over alle zakelijke uitgaven, mag je ook als zzp’er belasting terugvragen. Dit is wat de omzetbelasting inhoudt, maar hoe zit het met de inkomstenbelasting?

Belastingen zzp

De inkomstenbelasting 

Ook krijg je als zzp’er te maken met de inkomstenbelasting. Eigenlijk zegt de naam het al, want dit is de belasting die je betaalt over je inkomsten. Dit is, in tegenstelling tot de omzetbelasting, geen vast percentage. De hoogte van de inkomstenbelasting is namelijk van een aantal zaken afhankelijk. En niet iedere zzp’er komt in aanmerking voor de inkomstenbelasting. Hiervoor kijkt de Belastingdienst onder andere naar: 

  • Of, en hoeveel winst je maakt 
  • Hoe zelfstandig je onderneming is 
  • Of je over kapitaal beschikt 
  • Hoeveel tijd je steekt in je werkzaamheden 
  • Welke opdrachtgevers je hebt

Zoals we net al zeiden is de inkomstenbelasting geen vast bedrag wat je moet afdragen. Het bedrag hangt af van onder andere je inkomsten en je vermogen. Dan wordt er gekeken binnen welke belastingschijf je valt. Wat daarnaast ook een rol speelt, is of je aftrekbare posten of schulden hebt. Wij hebben de belastingtarieven van 2022 op een rij gezet. Op de website van de Belastingdienst kan je meer lezen over de belastingtarieven van dit jaar, maar hoeveel je exact moet betalen is een lastige rekensom. Hiervoor kan je het beste gewoon de aangifte indienen. 

Hoeveel moet ik achterhouden? 

Dat de inkomstenbelasting een variabel bedrag is, maakt het een lastig verhaal als je wilt weten hoeveel geld je achter de hand moet houden. Je wilt natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan tijdens de aangifte en niet genoeg geld meer tot beschikking hebben. Er wordt aangeraden om, naast de inkomstenbelasting, 30 procent of meer apart te zetten. Dan ben je er van bijna geheel van verzekerd dat je de kosten kan dekken.

Belasting aftrekposten voor zzp’ers 

We zijn er nu achter dat de belasting per ondernemer erg kan verschillen. Wat hier nog meer invloed op heeft zijn de verschillende aftrekposten. Voor zzp’ers zijn er bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de KOR. Laten we hier kort even op in gaan. 

De zelfstandigenaftrek 

Als je ondernemer bent voor de Belastingdienst én je werkt meer dan 1225 uur aan je bedrijf, dan kan je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. In 2022 is de zelfstandigenaftrek € 6.310. Eerder was dit afhankelijk van de hoogte van de winst, maar sinds dit jaar is dit een vast bedrag. Heb je minder omzet dan dit bedrag? Dan krijg je ook alleen aftrek over dat bedrag. Kortom, je mag dit bedrag dus aftrekken van de winst, wat ervoor zorgt dat je over een kleiner bedrag belasting betaalt. 

De startersaftrek 

Net gestart als zzp’er? Dan mag je in de eerste jaren gebruik maken van de startersaftrek. De startersaftrek in 2022 is € 2.123. Samen met de zelfstandigenaftrek, kan dit dus voor erg veel voordeel zorgen. Op deze manier betaal je als minder zzp’er belasting. De eisen voor deze aftrekpost zijn als volgt. 

  • Je bent zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst 
  • Je bent nog niet langer dan 5 jaar bezig 
  • Je hebt de startersaftrek nog niet 3 keer toegepast 
  • Je werkt minstens 1225 uur per jaar aan je onderneming

Klein ondernemersregeling (KOR)

Deze vrijstelling is gericht op ondernemers die (nog) niet zoveel omzet draaien. Met deze regeling kan je vrijstelling krijgen van de inkomstenbelasting. Dit houdt dus in dat je geen btw vraagt op je facturen, maar deze ook niet mag terugvragen. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet je minder dan € 20.000 per jaar omzetten. 

Veel informatie over belastingen dus, maar we hopen het met deze blog een stuk duidelijker te hebben gemaakt! Is het nog onduidelijk? Dan kunnen wij ook zeker aanraden om een boekhoudprogramma te gebruiken. Zij nemen al het rekenwerk voor je uit handen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *