Kort stappenplan om zzp'er te worden

Ben jij ook benieuwd welke stappen je moet zetten om voor jezelf te beginnen en ZZP’er te worden? ZZP vrienden vertelt je in een aantal stappen hoe je dit plan kunt realiseren. Er zijn een aantal punten waar je op zal moeten letten op het moment dat je als ZZP’er aan de slag wil gaan. Om deze reden hebben we een stappenplan voor je uitgewerkt, zodat je direct kunt schakelen. 

1. Oriënteren

Het is goed om voorafgaand aan het starten als ZZP’er te bedenken wat jouw toegevoegde waarde gaat zijn aan de markt waarin je gaat opereren. Het is een fijn idee om zelfstandig aan de slag te gaan, maar het brengt ook bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee. Bekijk goed hoe concurrenten aan de slag gaan en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af. Bespreek je ideeën met familie en vrienden, zodat je meer perspectieven krijgt op jouw vak. Ga ten tweede niet te snel van start, maak de juiste beslissing en denk er goed over na.

2. Maak een plan

Om jouw idee op de juiste manier tot stand te brengen is het verstandig om een ondernemingsplan op te stellen. Het hoeft geen boekwerk te worden, maar het is wel goed om op papier te zetten wat jouw doelen zijn, waar je heen wil en waar je voor staat. Het maakt voor jezelf ook duidelijk wat er allemaal komt kijken bij een eigen onderneming. Het kan ook op andere vlakken in jouw voordeel zijn. Op het moment dat je bijvoorbeeld een bepaalde financiering rond wil krijgen en duidelijk op papier hebt staan, zul je men makkelijker kunnen overtuigen van jouw idee. Het is hierbij belangrijk om heel eerlijk en kritisch te zijn tegen jezelf, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

3. Inschrijven bij de KvK

Om echt te kunnen beginnen met jouw onderneming zul jij je moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het is belangrijk dat je een geldig paspoort of identiteitskaart meeneemt. Daarnaast moet je duidelijk kunnen omschrijven wat jouw plan is, in welke branche dit valt en moet er een adres aan verbonden zitten. Afhankelijk van de rechtsvorm krijg je bij de KvK een btw-nummer, waardoor je niet meer apart naar de belastingdienst hoeft te gaan. Aan een inschrijving bij de KvK zitten eenmalige kosten verbonden die meestal rond de €50,- liggen.

4. Modelovereenkomsten

Als jouw inschrijving rond is, ben je officieel zelfstandig ondernemer. Jij kunt jezelf zien als ZZP’er of freelancer, maar dat betekent niet direct dat het UWV of de belastingdienst jou ook zo ziet. Als je er niet zeker van bent of de werkrelatie met jouw opdrachtgever wel wordt beschouwd als een echte ondernemers relatie, kun je gebruik maken van een modelovereenkomst. Dit is niet verplicht, maar als je volgens modelovereenkomsten werkt dan geeft de belastingdienst vooraf al vrijwaring voor het betalen van loonheffingen. 

Met dit korte stappenplan kun je direct aan de slag als zzp’er en kun je echt wat gaan opbouwen voor jezelf. Een tip van ons is om direct een website aan te maken, je social kanalen te kiezen en gebruiken en om hier al meteen actief mee te zijn. Hierdoor bouw je naamsbekendheid op. We wensen je veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *