Zie je zoveel verzekeringen voor zzp’ers dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Wij helpen je graag verder! Als je gaat starten als zzp’er is het belangrijk om je te verdiepen in welke verzekeringen jij moet afsluiten. Om te beginnen met beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid. Het kan zijn dat je als zzp’er fouten maakt die (im)materiële schade opleveren. Ook al denk je vooraf dat dit jou nooit zal overkomen Je kunt het nooit voorspellen. In een branche als de bouw is het risico op hoge kosten door schade natuurlijk groter dan wanneer je kapster bent. Maar toch: ongeluk zit een in een klein hoekje.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het veroorzaken van schade. Hiervoor zijn ook twee verzekeringen opgesteld. We leggen je het verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid graag uit. Wanneer je hiervoor verzekerd bent, kan dit veel kosten schelen. Mocht je in aanraking komen met beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid. In deze blog leggen we het verschil uit tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp en wat ze dekken.
Bedrijfsaansprakelijkheid voor alle ondernemers
Het verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid kan misschien verwarrend zijn. Maar er is een duidelijk verschil. Wanneer er over bedrijfsaansprakelijkheid gesproken wordt, gaat dit altijd over materiële schade of letselschade. Dit kan schade zijn die door jou, je producten of medewerkers wordt toegebracht. Als je zzp’er bent, is natuurlijk van medewerkers geen sprake.
In enkele gevallen is er ook sprake van financiële schade, bijvoorbeeld wanneer iemand zijn of haar inkomen verliest door letselschade. Bedrijfsaansprakelijkheid geldt dus voor alle ondernemers, voor de door jou aangebrachte schade aan andermans eigendommen tot schade aan personen.
Beroepsaansprakelijkheid
Heb jij als zzp’er een adviserende rol? Bijvoorbeeld als ICT’er, marketing adviseur of architect? Dan is het verstandig om naast de bedrijfsaansprakelijkheid ook te denken aan beroepsaansprakelijkheid. Je kunt namelijk aansprakelijk worden gesteld voor vermogens- of zaakschade door het werk wat jij hebt uitgevoerd. Zelfs kleine fouten kunnen soms grote financiële gevolgen hebben. Ook bij deze schade komt het veel voor dat je dit nooit denkt mee te maken. Daarom hebben we een aantal voorbeelden van beroepsaansprakelijkheid in de praktijk.
- Een financieel adviseur heeft het advies gegeven aan zijn klant om offensief te beleggen, maar de beurs gaf een negatieve trend weer. Hierdoor is de klant veel vermogen verloren en stelt daarom de adviseur hiervoor verantwoordelijk.
- Een administrateur heeft een fout gemaakt bij de btw-aangifte die hij voor een klant deed. De klant heeft hierdoor een boete gekregen van de belastingdienst en stelt de administrateur hiervoor verantwoordelijk.
- Een ICT’er vergeet belangrijke gegevens die het bedrijf had verstrekt te gebruiken, waardoor de applicatie niet voldoet aan de eisen.
Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers
Hopelijk is het verschil tussen de beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid nu duidelijk. Hiervoor zijn dan ook twee verschillende verzekeringen opgesteld. Het bedrag van de dekking van een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheids voor zzp’ers is afhankelijk van de verzekering die je afsluit. De premie is dan ook weer afhankelijk van een aantal zaken: de gekozen dekking, de branche, je beroep en je specifieke wensen. Voorkom risico’s en kosten voor beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid en verzeker je zodat jij zonder zorgen je onderneming kan starten.
Als zzp’er is het belangrijk om je te verdiepen bij welke verzekering jij je wel en niet gaat aansluiten. Wil je weten welke verzekeringen voor zzp’ers er nog meer relevant kunnen zijn? Hiervoor hebben wij een duidelijk overzicht met alle verzekeringen gemaakt. Wil je je naast de beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid ook verdiepen in een AOV verzekering? Lees dan de volgende blogs over welke verzekeringen je nodig hebt als zzp’er. Alle informatie die jij nodig hebt, vind je bij ZZP Vrienden!