Je start als zzp’er, maar ben je al op de hoogte van de mogelijke risico’s? Er zijn voor zzp’ers veel verzekeringen om deze risico’s te dekken. Het is geen verplichting om een verzekering af te sluiten, dus is het belangrijk dat je kijkt naar wat je nodig hebt. Zorg dat je eerst voor jezelf bedenkt wat de grootste risico’s zijn die jij als ondernemer loopt. Vervolgens kan je bekijken welke verzekeringen hierbij passen en wat de kosten zijn. In dit artikel zetten we alle verzekeringen voor zzp’ers op een rijtje zodat je een goed beeld krijgt van wat deze verzekeringen zoal dekken.
1. Bedrijfsaansprakelijkheids- verzekering
Een zakelijke aansprakelijkstelling kan voorkomen dat iemand jou aansprakelijk stelt voor een bepaalde schade. Om de kans hierop te verminderen, is het verstandig om als zzp’er algemene voorwaarden op te stellen. Dit is een contract wat je bij nieuwe klanten voorlegt, waarin je de rechten en plichten van beide partijen vaststelt. Onderwerpen als de betaaltermijn, aansprakelijkheid, garantie en levertijd komen voor in de algemene voorwaarden. Meer weten over algemene voorwaarden? Lees dan ons artikel over algemene voorwaarden. Maar zelfs als je het goed hebt geregeld met de algemene voorwaarden, is een aansprakelijkstelling altijd iets om rekening mee te houden. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt de schade gedekt die jij toericht aan iets of iemand anders. Let op, een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt geen kosten voor schade die vanuit het bedrijf wordt toegebracht!
2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Er is een belangrijk verschil tussen de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Wanneer je in de adviserende dienstverlening werkt, bijvoorbeeld als advocaat of marketingadviseur, is het belangrijk dat je rekening houdt met beroepsaansprakelijkheid risico’s. Wanneer jouw opdrachtgever omzet misloopt of zelfs verlies lijd door jouw vergissing of nalatigheid, kan dit tot directe vermogensschade lijden. Kleine fouten kunnen in deze branches grote financiële gevolgen hebben. Dit kan gedekt worden met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Ben je nog op zoek naar een goede verzekeraar?Yezzerkan je hierbij helpen! Ze kijken naar jouw situatie en geven je een overzicht van verzekeraars die het beste bij jou passen.
3. Construction Allrisk (CAR)- verzekering
Wanneer je in de bouw werkt, bijvoorbeeld als aannemer, klusbedrijf of installateur, dan heb je een aanvullende verzekering nodig. Dit om je te verzekeren tegen schade aan het bouwwerk, bijvoorbeeld door weersomstandigheden. Maar ook de bouwmaterialen die je gebruikt of hulpmaterialen zoals steigers zijn dan verzekerd tegen schade. De CAR verzekering is hier de oplossing voor.
4. Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Wanneer je in loondienst bent, heb je recht op een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Echter, als ondernemer heb je dit niet en dien je jezelf hiervoor te verzekeren. Veel ondernemers denken; dat overkomt mij niet. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is vaak ook wat duurder, afhankelijk van je leeftijd, het eigen risico en het verzekerde bedrag. Helaas kan arbeidsongeschiktheid iedereen overkomen, dus wij raden het aan om je hiervoor te verzekeren wanneer je fulltime ondernemer bent. Ook hier kanYezzerje bij helpen!
5. Zakelijke autoverzekering
Hier is er toch sprake van enige verplichting. Een auto verzekeren is namelijk verplicht en wanneer de auto op naam staat van het bedrijf dan ben je verplicht een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Wanneer de auto op je eigen naam staat mag je deze wel particulier verzekeren, maar vaak hanteren verzekeraars wel een limiet voor zakelijke kilometers.
6. Inventarisverzekering
Wanneer je beschikt over een bedrijfspand of als je jouw zakelijke inventaris wil verzekeren tegen bijvoorbeeld diefstal, schade, brand of weersinvloeden, dan is een inventarisverzekering hiervoor geschikt. Niet alle verzekeraars maken onderscheid tussen privé-inboedel en zakelijke inventaris.
7. Rechtsbijstandsverzekering
Het kan zijn dat je zakelijk een juridisch conflict krijgt, bijvoorbeeld omdat een van de partijen niet voldoet aan de afgesproken specificaties of als je een conflict krijgt met een medewerker over zijn of haar ontslag. Hiervoor is een zakelijke rechtsbijstandverzekering opgesteld. Je krijgt dan wanneer nodig rechtshulp en juridisch advies. Ook voor de rechtsbijstandsverzekering kan je bijYezzeraankloppen!