Omzetbelasting is indirecte belasting die de overheid heft op jouw omzet. Of je nou diensten of producten levert, in de meeste gevallen zit hier een percentage aan verbonden. Hoe hoog dit percentage is, ligt aan wat je biedt. Zelf krijg je als consument ook te maken met omzetbelasting. Dit is een bedrag wat je extra betaald over de producten, genaamd: belasting over de toegevoegde waarde (btw).
In de praktijk vraag je als volgt btw voor je product of dienst: op je factuur zet je een bedrag inclusief btw en een bedrag exclusief btw. Deze btw breng je dus in rekening aan je klant, bovenop de prijs van je product of dienst. Jij rekent het totale bedrag af met je klant, maar de btw draag je bij de eerstvolgende aangifte af aan de Belastingdienst. Betaal je zelf btw aan je leveranciers of klanten, dan mag je die btw zelf aftrekken.
Toch zit het juist toepassen van omzetbelasting voor een zelfstandige ondernemer net wat anders in elkaar. Er zijn verschillende soorten belasting waar een zelfstandige ondernemer al rekening mee moet houden. Hieronder leggen we je uit wat, hoe en waarom dit wordt toegepast.
Wat is omzetbelasting?
Waar moet je rekening mee houden?
Belastingaangifte
Een zelfstandige ondernemer dient, bijvoorbeeld jaarlijks, de belastingaangifte te doen. Deze btw-aangifte kan je digitaal doen. Maar hoe moet je deze omzetbelasting invullen?
Je moet aangeven wat de precieze btw is die je hebt moeten betalen voor je bedrijf, en die je ook hebt ontvangen door middel van het leveren van producten of diensten. Wanneer je een startende ondernemer bent, word je eerste aangifte door de Belastingdienst naar je opgestuurd.
Het percentage van je omzetbelasting hangt af van wat je levert. In bijna alle gevallen is dit 21%, maar er zijn uitzonderingen. Zo wordt 9% berekend over reparatiediensten, kappers behandelingen, voedingsmiddelen en nog meer. Goed dus om te kijken onder welk percentage jij valt.
Kan je uitstel voor je omzetbelasting aanvragen?
Uitstel voor je omzetbelasting aanvragen kan worden gedaan wanneer het je niet lukt om op tijd je belastingaangifte te doen. Dit kan bijvoorbeeld telefonisch aangevraagd worden. Omdat we begrijpen dat dit erg ingewikkeld en tijdrovend kan zijn, raden wij aan gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Hiermee maak je deze verplichte administratie overzichtelijker, sneller en gemakkelijker. Houdt dit goed bij zodat je hier niet onnodig veel tijd in hoeft te stoppen.
Bovenstaand is een korte en behapbare uitleg over omzetbelasting en hoe je dit als zzp’er juist toepast. Hopelijk helpt dit je om jouw omzetbelasting als zzp’er te begrijpen.
Moet ik aangifte doen zonder omzet?
Ook als je geen omzet hebt, moet je aangifte doen over je omzetbelasting. Dat kan digitaal op de site van de Belastingdienst. Voor de meeste ondernemers geldt dat je aangifte omzetbelasting doet per kwartaal. Het kan ook zijn dat je per maand of per jaar aangifte moet doen. Dit hangt af van de hoogte van je omzet.
Ook als je in een bepaalde periode geen omzet draait, doe je gewoon aangifte voor je omzetbelasting. Je hebt een maand de tijd om aangifte voor je omzetbelasting te doen en het bedrag over te maken. Voor het eerste kwartaal bijvoorbeeld moet het bedrag aan omzetbelasting dat je moet betalen dan uiterlijk 30 april op de rekening van de Belastingdienst staan.
Let op! Het is niet zo dat de Belastingdienst je aangiftebrieven stuurt, zoals bij de inkomstenbelasting. Je moet hier zelf voor zorgen. Er zijn verschillende hulpmiddelen als herinnering om op tijd aangifte te doen. Er is bijvoorbeeld een BTW Alert app. Ook kun je een herinneringsmail instellen via het beveiligde deel van de Belastingdienst.nl waarop je ook je aangifte omzetbelasting doet. Ben je te laat, dan krijg je een boete van de Belastingdienst.