Aan de slag in de bouw als zzp’er – dit zijn je risico’s

Veel mensen kiezen ervoor om als zzp’er in de bouw te gaan werken. Misschien overweeg jij dit ook wel. Dat is logisch, je hebt namelijk veel vrijheid als zelfstandige. Daar staat tegenover dat je ook veel verantwoordelijkheid hebt. Je bent bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor diploma’s/certificaten. Werken zonder diploma kan niet bij veel functies in de bouw. Je hebt namelijk al snel een VCA-diploma nodig. Hier moet je dus rekening mee houden.

Ook moet je rekening houden met de risico’s van werken als zzp’er. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je de risico’s wilt verkleinen. Op deze pagina lees je daar meer over!

Verzekeringen voor zzp’ers

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je verzekeringen. Dit kan in je voordeel werken aangezien je je niet verplicht hoeft te verzekeren voor veel dingen. Toch is het wel belangrijk dat je hiermee oppast. Want ook al zijn veel verzekeringen niet verplicht, ze kunnen wel zekerheid bieden. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je invalide raakt door een ongeval en niet meer kunt werken. Dan wil je hier wel voor verzekerd zijn. Je krijgt dan namelijk een bedrag uitgekeerd waarmee je rond kunt komen voor een lange tijd.

Houd rekening met je pensioen

Wanneer je gaat werken in de bouw als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Je moet dus zelf iets regelen als je meer dan alleen AOW uitgekeerd wilt hebben wanneer je met pensioen bent. Hou hier dus rekening mee, want dat is niet onbelangrijk. Je kunt zelf bepalen hoeveel je nodig zult hebben na je pensionering. Aan de hand hiervan kun je zelf geld gaan sparen of sparen bij een pensioenfonds. Je bent volledig vrij in hoe jij je pensioen op gaat bouwen, maar het is wel belangrijk om het goed te doen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat een kwart van de zzp’ers dit nog niet doet.

zzp'er in de bouw

Zorg voor een goede administratie

Het is heel belangrijk dat je je administratie goed op orde hebt als ZZP’er in de bouw. Je moet dit namelijk allemaal zelf regelen. Het kan grote problemen opleveren als je administratie niet volledig is. je kunt bijvoorbeeld hoge boetes van de Belastingdienst krijgen. Houd er ook rekening mee dat je administratie bijhouden een tijdrovende zaak is als je geen boekhouder hebt. Een voorbeeld: je hebt een klus aangenomen en gaat 40 uur per week werken als bouwopruimer. Dan moet je dus bovenop deze uren nog veel tijd besteden aan je administratie. Plan dit dus goed in en zorg ook dat het goed gebeurd. Want ook al is het geen leuke taak, het moet wel gebeuren.

Kortom, het is verstandig om te kijken hoe je de risico’s voor jezelf kunt verkleinen als zzp’er in de bouw. Verdiep je goed in wat zzp’er zijn inhoudt en maak verstandige keuzes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *