Zzp salaris: betaal ook jezelf

De meeste zzp’ers hebben een eenmanszaak opgericht. Bij een eenmanszaak wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen je privé geld en je zakelijke geld. Al je inkomen als zzp’er en je winst is namelijk van jou. Zakelijk en privé. Dit is een veelvoorkomende fout, want wanneer er inkomsten binnenkomen betekent dit niet dat je jezelf niet hoeft te betalen. Het uitbetalen van salaris aan jezelf is daarom in feite géén salarisbetaling, maar een privé opname van je zakelijke rekening. In deze blog leggen we je uit waarom je elke maand een vast bedrag aan jezelf moet uitkeren. 

Het doel van ondernemer salaris uitbetalen

Allereerst de meest logische reden: wanneer je geen winst hebt, heb je geen geld om van te leven (of je moet van je buffer pakken). Daarmee komen we meteen bij de volgende reden: het nut om een buffer op te bouwen. Dat zit als volgt: Ga voor jezelf eens na hoeveel inkomen je zelf nodig hebt om van te leven. Pak hiervan niet het minimum, maar kijk ook eens naar het minimum loon van iemand in loondienst met dezelfde functie. Je hebt een zzp salaris nodig voor maandelijkse privé lasten en om leuke dingen te doen. Ook als je in het eerste stadium van je onderneming veel wilt blijven investeren in je onderneming, is het belangrijk om ook jezelf uit te betalen. Wanneer je niet alles van dit ‘zzp salaris’ aan jezelf besteed, kun je het opzij zetten als een buffer voor wanneer je bijvoorbeeld ziek bent. Deze buffer is goed voor onvoorziene kosten. Er wordt geadviseerd om een buffer te hebben van minimaal 3 tot 6 maandsalarissen om tijden van ziekte en werkloosheid te kunnen opvangen. 

zzp salaris

Daarom moet je sparen!

In de praktijk komt er bij veel mensen weinig van sparen terecht: ze zien wel wat er aan het einde van de maand overblijft en dat zetten ze dan opzij op een spaarrekening. Als er een salarisverhoging komt, wordt ook dat extra zzp salaris uitgegeven terwijl je daarvoor ook met minder inkomen als zzp’er kon leven. Er zijn maar weinig mensen die dit extra zzp salaris elke maand opzij zetten.

Dit noemen we Parkinson’s Law: we benutten de ruimte waarover we beschikken. Verdienen we meer, dan geven we meer uit. Verdienen we minder, dan zullen we hier en daar wat aanpassen en geven we minder uit. Zeker met een eigen onderneming is dit gevaarlijk. Je moet namelijk je eigen privé kosten altijd betalen, maar je wilt ook investeren in je bedrijf en zelf nog leuke dingen kunnen doen. De structuur en het verschil tussen privé en zakelijk verdwijnt dan ook snel. Daarom is het belangrijk om jezelf een vast ‘zzp salaris’ uit te betalen zodat je dit bedrag kunt besteden aan privé vaste lasten en leuke dingen. 

Breng structuur in je ‘zzp salaris’

Wanneer je jezelf zzp salaris uitkeert, zet dit dan ook meteen opzij. De slimste manier om je zzp salaris te storten is via een automatische overboeking zodat je hier niet meer naar om hoeft te kijken. Je merkt nauwelijks dat het zzp salaris van je rekening af is. Ongemerkt spaar je automatisch een leuk extra bedrag bij elkaar. Je kunt één of meerdere spaarrekeningen openen, elk met hun eigen doel. Dan weet je ook waarvoor je spaart en dat maakt het meestal een stuk aantrekkelijker en motiverender. Denk aan vakantie, buffer, auto, cadeaus en noem maar op. Begin met 1% dat je voor je zzp salaris opzij zet en bouw het op naar 10%. Kun je het missen? Zet dan 10% op elke rekening of verschillende percentages per spaarrekening. Deze verdeling kun je helemaal zelf bepalen en hier helpt CijferExpert BV je graag mee.

Hoe verdeel je de inkomsten van je bedrijf?

Nog handiger is het om een tweede betaalrekening erbij te openen. Op de eerste rekening komt dan je zzp salaris binnen en hiervan betaal je, nadat je spaarbedragen eraf zijn gehaald, je vaste maandelijkse lasten. Deze vaste lasten bestaan uit je huur/hypotheek, verzekering, energiekosten, telefoonrekening en dergelijke. Bereken voor jezelf welke bedragen je per twee a drie maanden of in één keer per jaar moet betalen. Tel al deze bedragen over een heel jaar bij elkaar op en deel deze door 12. Dit vaste bedrag is je zzp salaris en zet je dan elke maand meteen op de tweede betaalrekening. Zo voorkom je dat je in een maand minder te besteden hebt door een jaarlijkse betaling, bijvoorbeeld een verzekeringspremie. Daarnaast kun je op een andere betaalrekening sparen voor niet maandelijkse grote lasten zoals een vakantie of een nieuwe auto. Desnoods laat je deze kosten ook van dezelfde rekening afschrijven, zodat je zeker weet dat er ook wat leuks over blijft. En wat er overblijft op de “normale” betaalrekening kun je de hele maand gebruiken om te pinnen voor boodschappen, brandstof, uitstapjes enzovoorts.

Stel prioriteit aan je inkomen als zzp’er

Door op deze manier te gaan sparen, via het Pay Yourself First systeem, maak je van sparen een prioriteit. Net als het betalen van je huur of hypotheek. In plaats van dat je als laatste gaat kijken welk geld er overblijft om te sparen, kijk je als eerste naar het bedrag dat je opzij zet om te sparen. Deze manier van sparen zorgt er niet alleen voor dat je altijd geld achter de hand hebt voor noodsituaties, maar ook voor wanneer je een maand extra brandstofkosten nodig hebt of wanneer je wasmachine kapot gaat. Het geeft een veiliger gevoel. Privé, maar ook voor het voortbestaan van je bedrijf. Wanneer je privé genoeg kapitaal hebt om van te leven, heeft je onderneming dat zeker om te blijven groeien. 

Omdat je geld nu verdeeld is, ga je minder snel geld uitgeven omdat je weet dat ieder potje zijn eigen doel heeft. Kijk minimaal eens per jaar kritisch naar jouw uitgaven en spaarbedragen en verhoog de percentages voor je spaarrekeningen als daar ruimte voor is. Dat scheelt per maand misschien bijna niets, maar opgeteld ga je het zeker merken!

Profit First methode

Via deze methode zet je dus iedere maand een percentage van de omzet opzij op een spaarrekening als zzp salaris. De rest van je inkomsten verdeel je over andere betaalrekeningen zoals de belasting en alle zakelijke kosten. Op deze manier maak je vanaf de eerste dag dat je deze methode in jouw bedrijf invoert al winst. En dit is echte winst: echt geld dat op een bankrekening staat en waarvan je jezelf elk kwartaal een winstuitkering mag geven als beloning voor jouw discipline! Hoe gaaf is dat!?
Wil je meer weten over deze methode en kijken hoe je het zzp salaris in jouw bedrijf kunt implementeren? Kijk op de website van CijferExpert BV voor een gratis en vrijblijvend gesprek. Juliska helpt als gecertificeerde Profit First Professional jou graag bij het opbouwen van een financieel gezond en winstgevend bedrijf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *