Zzp boekhouden: waar moet je beginnen?

Ben jij startende ondernemer en klaar om je boekhouding aan te pakken? Een eigen onderneming is meer dan het verkopen van producten of het leveren van diensten. De boekhouding als zzp’er is een van de belangrijkste zaken die je goed op orde moet hebben om succesvol te zijn. Wat vaak als lastig gezien wordt, zoals de btw-aangifte of rapportages, kan ook heel makkelijk zijn. En daar helpen wij je graag mee verder! Waar begin je als zzp’er met de boekhouding en hoe hou je alles overzichtelijk bij? Lees snel verder voor alle info en tips!

Waarom is boekhouden als zzp’er zo belangrijk

Veel ondernemers onderschatten de boekhouding. Met alleen het versturen van facturen, het bijhouden van je inkomsten en uitgaven, en het betalen van rekeningen kom je er niet. Boekhouding draait om het overzichtelijk bijhouden van de financiële status van je bedrijf. Alleen zo weet je hoe jij ervoor staat en welke richting je op kunt gaan. We stomen je graag klaar om puntsgewijs je zzp boekhouding in je eigen bedrijf op orde te hebben. 

Belangrijke zaken van een eenmanszaak boekhouding

zzp boekhouden

Facturen maken, versturen of betalen. Je uren, ritten en onkosten registreren en de btw-aangifte doen. Voor de zzp boekhouding moet je wel even de tijd nemen om alles door te nemen. Wij helpen je door alle informatie hieronder, maar ook door het in de komende blogs toe te lichten. Dit kun je zelf starten of met behulp van een boekhoudprogramma voor zzp’ers. Een online boekhoudprogramma helpt je de handvaten te geven over alle onderdelen die bij boekhouden komen kijken. Een online boekhoudprogramma zal je veel tijd opleveren die je weer kunt besteden aan andere zaken. De volgende onderwerpen komen zeker aan bod als het om zzp boekhouden gaat:

  • Factureren

Dit is dé manier om geld te ontvangen van klanten. Je kunt je facturen professioneel oppakken met eigen briefpapier in de huisstijl. Verstuur de facturen gemakkelijk via de mail en houd goed bij wanneer deze betaald zijn. Ben je veel onderweg? Vergeet dan ook niet je ritten door te berekenen aan de klant in de factuur. 

  • Offertes

Laat je potentiële klanten zien wat je voor hen kunt betekenen door middel van een offerte. Maak een voorstel met een aanbod en een prijs zodat de klant weet waar hij/ zij aan toe is. De klant hoeft de offerte alleen nog maar te accepteren/ afwijzen.

  • Urenregistratie

Hierbij denk je natuurlijk, ik kan prima mijn eigen uren bijhouden en mezelf uitbetalen. Maar heb je ook gedacht aan het bijhouden van je uren per klant? De verhouding van de uren die je maakt per klant of per project? Je uurtarief moet natuurlijk wel rendabel zijn om aan alle kosten te kunnen voldoen. En hoe ziet bijvoorbeeld jouw uren plaatje er per kwartaal en per jaar uit? 

  • Rapportages

De winst- en verliesrekening, een balans, proef- en saldibalans en de grootboekmutatiekaart zijn voorbeelden van rapportages die in de zzp boekhouding niet mogen ontbreken. Dit zijn overzichten die je veel inzicht geven in de financiële status van je bedrijf. Vaak heb je een van deze rekeningen ook nodig om bijvoorbeeld een lening aan te vragen. 

  • Btw-aangifte 

Bereken de btw voor bijvoorbeeld je facturen, bonnen en inkopen. Je kunt dit ook automatisch laten berekenen door een boekhoudprogramma zoals die van MoneyMonk. Laat de btw-aangifte automatisch berekenen en versturen.

  • Afschrijvingen 

Alle bezittingen moeten in een x aantal jaar worden afgeschreven om de kosten te kunnen spreiden. Dit kun je overzichtelijk bijhouden door de bezittingen met aankoopbon bij te houden, het aankoopbedrag in te vullen en maandelijkse afschrijvingen uit te rekenen. 

Het bijhouden van al deze zaken is makkelijker dan later alles terug te moeten zoeken. Begin daarom gelijk goed en overzichtelijk. Houd gestructureerd je uren, openstaande facturen en offertes bij en plan tijd in om aan je zzp boekhouding te werken. Overweeg ook het starten met een online boekhoudprogramma voor zzp’ers zoals MoneyMonk. Neem eens een kijkje op de website en kijk welke tools jou kunnen helpen. 

Wil je inhoudelijk meer te weten komen over al deze zaken van het boekhouden als zzp’er? De komende 8 weken publiceren we blogs over alle vervolgstappen die niet mogen ontbreken in je eenmanszaak boekhouding. Lees tips en info over alle onderwerpen zoals offertes, urenregistratie en de btw-aangifte. Zo kun je zonder zorgen je onderneming opstarten, want wij ontzorgen je van alle informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *