Waarom is het belangrijk je pensioen aan te laten vullen als zzp’er?

Waarom is het belangrijk je pensioen aan te laten vullen als zzp’er?

Wanneer je zelfstandig bent, dan is de kans vrij groot dat je alvast hebt nagedacht over je pensioen. Waar je bij een werkgever keurig spaart voor een pensioen, ben je hier als zzp’er natuurlijk zelf verantwoordelijk voor. Naast de AOW die je krijgt, is het dus raadzaam ook te sparen voor een aanvullend pensioen, zodat je financieel wat meer ruimte hebt. Vooral wanneer je altijd redelijk riant hebt kunnen leven, is het belangrijk dat je dit enigszins kunt blijven doen. Nu is het echt niet erg om een stapje terug te doen qua inkomsten, aangezien er ook een deel van de kosten wegvallen. Omdat het opbouwen van een aanvullend pensioen voor veel mensen noodzaak is en ze zich hier lang niet altijd van bewust zijn, hebben we de belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet.

Pensioen aanvullen voor extra zekerheid

Een van de belangrijkste redenen om je pensioen aan te vullen als zzp’er is het creëren van financiële zekerheid voor later. Als zzp’er ben je vaak zelf verantwoordelijk voor je eigen inkomen en dus ook voor je eigen pensioen. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het opbouwen van een pensioenpotje, zodat je later kunt genieten van een comfortabel pensioen en dus niet zoveel hoeft in te leveren. Omdat pensioensparen best lastig kan zijn, is het aan te raden dit uit handen te geven. Zo kun je kiezen voor je pensioen aanvullen bij Evi, waarbij er periodiek een vast bedrag voor je wordt geïnvesteerd. Dit zorgt ervoor dat je vermogen, in tegenstelling tot sparen, op lange termijn zal groeien. Het voordeel van pensioen aanvullen bij Evi, is dat ze op basis van jouw doelstelling, een plan voor je maken en hier in de meeste gevallen ook daadwerkelijk op uitkomen.

Minder afhankelijk

Hoe fijn is het, wanneer je bijvoorbeeld in de loop der jaren een flink potje bij elkaar hebt weten te sparen of beleggen, waardoor je de laatste jaren van je leven lekker kunt doen en laten waar je zin in hebt. Het Nederlandse pensioenstelsel is gebaseerd op het principe van solidariteit, waarbij werkenden bijdragen aan het pensioen van ouderen. Als zzp’er val je echter buiten dit systeem en moet je zelf zorgen voor voldoende inkomen na je pensioen. Dit is daarom dus ook meteen de reden waarom het belangrijk is om voor jezelf te zorgen. Zo voorkom je dat je afhankelijk wordt van anderen, zoals de overheid bijvoorbeeld.

Het effect van rente op rente

Wanneer je al op jonge leeftijd besluit te beleggen voor je pensioen, dan kun je zelfs al met honderd euro per maand, een enorm rendement maken op lange termijn. Door het effect van rente op rente, zal je vermogen namelijk exponentieel stijgen en is een verschil van 5 jaar op de lange termijn dus paar duizend euro. Wel is het belangrijk dat je weet waarin je moet beleggen voor je pensioen en is het dus raadzaam om eens na te denken over een vermogensbeheerder die dit voor je kan doen.