Zzp’er ziek en niet verzekerd

Home » Blogs » Verzekeringen » Zzp’er ziek en niet verzekerd

Als een zelfstandige zonder personeel ben jij de belangrijkste werknemer van je bedrijf. Maar het kan gebeuren dat je als zzp’er ziek wordt en zelfs ziek wordt voor een langere periode. Maar hoe zorg je er dan voor dat je je bedrijf niet schaadt? Er zijn verschillende manieren om je inkomen te beschermen op het moment dat je als ondernemer ziek wordt. In deze blog kom je erachter welke manieren dit zijn. Maar eerst vertellen we je de gevolgen van het niet hebben van een verzekering.

Je bent ziek en niet verzekerd, wat nu?

Wanneer je niet verzekerd bent, heb je geen recht op inkomsten. Zo simpel is het. Wel kan je dan bijstand aanvragen. Let op, deze bijstandsuitkering wordt alleen gegeven aan mensen die geen inkomsten en geen geld meer hebben. Dit wil dus zeggen dat je eerst je spaargeld moet opmaken voordat je in aanmerking komt voor de bijstand. Dit wil je natuurlijk echt niet meemaken… Recent gebeurde dit ook bij Jolanda Lakeman, zij werd ernstig ziek maar had vanwege de hoge kosten besloten omgeen AOV verzekering af te sluiten. Haar situatie kwam op social media terecht en al snel sloten veel lotgenoten zich bij haar aan. Daarom is het zó belangrijk om je wel te verzekeren. En dit doe je als volgt:

ziek zzp

AOV verzekering

De AOV verzekeringis een van de bekendste verzekeringen die je verzekert voor inkomensverlies door ziekte. Deze verzekering kun je bij verschillende verzekeraars afsluiten. Let bij het afsluiten van een AOV verzekering op de volgende punten:

  1. Waar ben je voor verzekerd?
  2. De duur van de uitkering
  3. Wanneer er wordt uitbetaald
  4. De hoogte van de NETTO-uitkering
  5. Overbruggingstermijn voordat AOV uitbetaalt
  6. Eindleeftijd

UWV

Je kunt je vrijwillig verzekeren bij het UWV door een vrijwillige Ziektewet- of WIA verzekering af te sluiten. Deze verzekering kan worden afgesloten als je in loondienst of op basis van een uitkering zelfstandig ondernemer wordt. Als je gebruik wilt maken van de AOV van het UWV, moet je jezelf binnen 13 weken na het einde van het dienstverband of het einde van de dienst aanmelden.

Broodfonds

Je kan er ook voor kiezen om je aan te sluiten bij een Broodfonds. Een broodfonds is een groep van 20 tot 50 ondernemers bij elkaar die elkaar kennen en vertrouwen. Het doel van het broodfonds is dat deze ondernemers elkaar steunen bij ziekte. Wanneer jij onderdeel bent van zo een broodfonds en ziek wordt, dan krijg je inkomsten uit het broodfonds die je samen hebt opgebouwd. Deze uitkering is maximaal 2 jaar geldig, let wel op dat de eerste maand voor jouw eigen risico is.

Combinatie van AOV en broodfonds

Er is ook een optie om de AOV en Broodfonds te combineren. Dit kun je doen door te regelen dat het Broodfonds de eerste 2 jaar uitbetaald en het termijn dat de AOV uit gaat betalen op jaar 2 zet. Check wel eerst even of dit financieel gunstig is voor je.

Zelf sparen

Naast de instanties voor arbeidsongeschiktheid kan je uiteraard ook zelf sparen. Door periodiek een bepaald bedrag opzij te zetten, spaar je gemakkelijker dit bedrag bij elkaar. Let er wel op dat je vooraf niet weet wat voor bedrag je opzij moet leggen. Daarom is het zelf sparen niet altijd gunstig.

Zorg er dus voor dat je als zzp’er goed nadenkt over hoe jij jezelf financieel dekt bij arbeidsongeschiktheid. Door dit vooraf goed te regelen, kom je in de toekomst niet in financiële problemen door ziekte.

Meer weten over verzekeringen? Lees het hier!