Schuldhulp voor zzp’ers

Als ambitieuze ondernemer ben je met volle passie en moed met je onderneming begonnen. Helaas kan het soms anders uitpakken en hebben verschillende gebeurtenissen invloed op de winstgevendheid van je onderneming. Zo kun je met volle overtuiging heel veel investeringen hebben gemaakt met je onderneming, met de verwachting dit snel terugverdiend te hebben. Of je hebt mogelijk tijdens de coronacrisis ervaren dat het plots anders loopt. Zo kan het zijn dat je schulden zich zijn gaan opstapelen, en je door de bomen het bost niet meer zien. Wat de reden ook is, het hebben van een openstaande schuld is vervelend. Zeker als je graag een succesvolle onderneming wilt voortzetten. Maar is er zoiets als schuldhulp voor zzp’ers? Is dat wel mogelijk? Gelukkig sta je er niet alleen voor. Zeker als je er door omstandigheden niet veel aan hebt kunnen doen. De Nederlandse overheid biedt vaak een steuntje in de rug voor mensen met schulden, evenals schuldhulp voor zzp’ers. 

Bijstand voor zelfstandigen (BBZ)

Een optie om schuldhulp voor zzp’ers te ontvangen, is via een BBZ-uitkering. Als je als zelfstandig ondernemer (tijdelijk) weinig inkomen hebt, kun je mogelijk een BBZ-uitkering aanvragen. BBZ staat voor Besluit bijstandsverlening zelfstandigen en is door de overheid in het leven geroepen om zzp’ers te helpen het hoofd boven water te houden. Deze schuldhulp voor zzp’ers en de hoeveelheid hiervan wordt bepaald door je situatie. Zo kunnen pre-starters zich vanuit de bijstand oriënteren op het ondernemerschap en een voorbereidingsperiode afspreken met de gemeente. Die beoordelen eerst het ondernemersplan en kunnen dan begeleiding of scholing financieren, de sollicitatieplicht laten vervallen of ondersteunen bij marktonderzoek. De voorbereidingsperiode duurt maximaal één jaar. 

Ook startende ondernemers kunnen hun ondernemersplan laten beoordelen bij de gemeente. Als ze jouw onderneming beoordelen als levensvatbaar en het voldoet aan alle voorwaarden kom je in aanmerking voor financiële hulp. De hoogte en duur hiervan (maximaal 36 maanden) worden dan vastgesteld. De gemeente kan ook een bedrijfskrediet uitkeren als een vorm van schuldhulp voor zzp’ers.

Als je al een gevestigde ondernemer bent, kun je in aanmerking komen voor een periodieke uitkering en/of bedrijfskrediet. Het bedrijf moet dan wel aantoonbaar levensvatbaar zijn. Dit geldt ook voor ondernemers die geboren zijn voor 1 januari 1960. 

Tot slot kunnen ook mensen die moeten stoppen met hun bedrijf een beroep doen op de BBZ. Zo kunnen ze in de afbouwfase van hun bedrijf hun inkomen aanvullen tot bijstandsniveau. Zo kun je alsnog gebruikmaken van een schuldhulp voor zzp’ers. 

Externe hulp

Een andere goede tip is om externe hulp te zoeken. Er zijn genoeg partijen die financiële ondersteuning aanbieden. Het zelf oplossen van je problemen kost veel tijd en energie, waardoor jij je niet op je ondernemerschap kunt focussen. Externe partijen kunnen dingen als omgang met deurwaarders en incassobureaus voor je oppakken. 

Schuldhulpverlening voor zzp’ers

Als je denkt aan schuldhulp voor zzp’ers, zijn er veel instanties die je kunnen helpen. Zo zijn er een aantal adviesbureaus die precies snappen waar je doorheen gaat. Ze hebben meerdere ondernemers kunnen helpen en weten dus waar er voordelen voor je te halen zijn. Als je door de bomen het bos niet ziet, gaan ze je eerst helpen met het in kaart brengen van je schulden. Vervolgens gaan ze kijken wat ze voor je kunnen betekenen. Hiervoor kan het zijn dat ze schuldeisers contacteren om te kijken of ze bereid zijn een betalingsregeling met je te treffen. Maar als het adviesbureau inziet dat je beter af bent met budgetbeheer, of dat jouw vorm van schuldhulp voor zzp’ers meer richting een schuldsanering gaat, dan adviseren ze je daar ook in.

Instanties die schuldhulp voor zzp’ers bieden

Er zijn verschillende instanties die voor de zzp’er klaarstaan wanneer er helaas wat schulden zijn opgebouwd en daarvoor hulp nodig is. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Kredietbank;
  • Sociaal raadslieden;
  • Wijk- en buurtteams;
  • Juridisch loket;
  • Maatschappelijke hulp;
  • De afdeling schuldhulpverlening van je gemeente.

Je staat er als zzp’er dus niet alleen voor. Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om schuldhulp voor zzp’ers. Het vragen van hulp kan mentaal lastig zijn, maar uiteindelijk help je jezelf er alleen maar mee. Naast de ondersteuning van de overheid en externe partijen is het ook altijd goed om over je situatie te praten met naasten en de schuldeisers. Of dat nu gelijkgestemde ondernemers zijn of de buurvrouw. Sommige bedrijven zijn heel begripvol en helpen je bij het vergemakkelijken van je afbetaling. Mensen buiten je onderneming kunnen vanuit een ander perspectief naar jouw situatie kijken en je meer helpen dan je denkt. Wees niet bang om te informeren naar schuldhulp voor zzp’ers bij de overheid of andere instanties. Je kunt dan zelf beslissen waar je het beste mee geholpen bent. Op deze manier komt het allemaal goed. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *