Pensioen opbouwen als zzp’er

Freelancers en zzp’ers hebben relatief weinig mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Zo bestaat er voor ondernemers geen pensioenfonds zoals voor de meeste werknemers. Om te voorkomen dat je op je 67e alleen AOW hebt, moet je als zzp’er dus zelf iets regelen. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat maar weinig zzp’ers sparen voor later. Veel mensen voorzien dan ook een toekomstig probleem.

In deze blog leggen we de mogelijkheden uit om als zzp’er naast je AOW toch een pensioen op te bouwen. 

De AOW 

In Nederland is de Algemene Ouderdomswet van kracht. De AOW is een basispensioen voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Echter is dit niet ontzettend veel. In 2021 bedraagt dit € 1292,50 voor alleenstaanden en € 883,67 voor samenwonenden. Het ziet er ook niet naar uit dat dit meer gaat worden in de toekomst, omdat de betaalbaarheid van de AOW onder druk staat. Des te groter is het belang van een eigen pensioen. 

Pensioenmogelijkheden als zelfstandige

Stel dat je in de bouw werkt en maar tot je 60e kunt werken. Tot het moment dat je AOW krijgt, moet je die periode zelf financieel overbruggen. En als je dan de AOW-leeftijd bereikt hebt, is dat ook geen vetpot. In 2022 bedraagt de AOW € 1.244,35 bruto per maand voor een alleenstaande en € 851,52 per persoon voor samenwonenden.

Bovendien staat de betaalbaarheid van onze AOW onder druk omdat er steeds minder werkenden zijn. Het is dus belangrijk om als zzp’er een spaarpotje te creëren voor later.

Hoe bouw ik pensioen op als zzp’er?

Het opbouwen van een pensioen is dus eigenlijk niets meer dan een spaarpotje maken voor later. Er zijn een aantal mogelijkheden om dit te doen, zoals ingewikkelde constructies tot een eenvoudige spaarrekening. We lichten de mogelijkheden voor je toe. 

Sparen bij de bank 

Vroeger was het als zzp’er alleen mogelijk om je pensioen te regelen bij een verzekeraar door een lijfrenteverzekering af te sluiten. Als je zelf voor je pensioen zou sparen zou je hier enorm veel belasting over betalen, wat het fiscaal niet aantrekkelijk maakt. Gelukkig is er in 2008 de Wet Banksparen in het leven geroepen. Deze wet maakt het mogelijk om op een fiscaal aantrekkelijke manier geld te sparen door middel van een lijfrentevoorziening. Het gaat in dit geval om een geblokkeerde spaarrekening. Echter is er bij banksparen geen overlijdensdekking verzekerd waardoor nabestaanden geen pensioen krijgen. Dit kun je wel voorkomen door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. 

Beleggingslijfrente 

Sinds 2015 zijn er nieuwe initiatieven gestart voor ondernemers waarbij je geld opzij kan zetten door middel van een beleggingslijfrente. Het is even makkelijk als banksparen, maar het zit wel anders. Bij banksparen spaar je tegen een vaste lage rente. Bij een beleggingslijfrente wordt er breed gespreid belegd. Wanneer je gezamenlijk belegt in een fonds zijn de kosten hiervoor lager en bovendien is het verwachte rendement hoger. Voor zowel banksparen en beleggingslijfrente is het niet verstandig om er direct mee te beginnen wanneer je gaat ondernemen. Als je er bijvoorbeeld na een periode achter komt dat ondernemen toch niets voor jou is, kun je het geld niet zomaar opnemen. Je kunt dus beter eerst zelf een spaarrekening opbouwen en overgaan op deze opties wanneer je vastbesloten bent om te blijven ondernemen.

pensioen opbouwen

Reserveer je oudedagsreserve 

Met de oudedagsreserve (FOR) zet je een deel van de winst uit je onderneming opzij voor je pensioen. Dit bedrag mag je dus van je winst aftrekken. Daardoor betaalt je nu minder inkomensbelasting. Wanneer je met pensioen gaat en het geld opneemt, betaalt je alsnog belasting over het bedrag. Voor de fiscale oudedagsreserve gelden een aantal voorwaarden. De belangrijkste zijn:

 • Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting;
 • Je besteedt minimaal 1.225 uren per jaar aan je onderneming;
 • Je heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt.

Verplichte pensioenregelingen voor zzp’ers

In bepaalde beroepsgroepen of bedrijfstakken bestaat er een verplichte pensioenregeling. Wanneer je ondernemer bent in de volgende bedrijfstakken is deelname verplicht: 

 • Apothekers;
 • Verloskundigen; 
 • Huisartsen;
 • Dierenartsen; 
 • Medisch specialisten; 
 • Loodsen; 
 • Notarissen; 
 • Fysiotherapeuten; 
 • Roeiers in het Rotterdamse Havengebied. 

Ga verder met je oude pensioenregeling 

Soms is het ook mogelijk, wanneer je in het verleden voor een werkgever hebt gewerkt, om de pensioenregeling voort te zetten. Ook alle aanvullende dekkingen kunnen dan van toepassing zijn. Dit kun je navragen bij de pensioenuitvoerder, maar het moet wel binnen 9 maanden na het einde van het dienstverband aangevraagd zijn. Een voordeel: de premie is fiscaal aftrekbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *