Opleiding aftrekbaar voor zzp’ers? Wat is er veranderd?

Als zzp’er doe je er goed aan om bij te blijven leren. Zo blijf je aantrekkelijk in een veranderende arbeidsmarkt en kun jij je nog beter verdiepen in je vakgebied. Als zelfstandig ondernemer heb je het op financieel gebied niet altijd even makkelijk en kosten opleidingen veel geld. Gelukkig helpt de overheid je om deze reden ook een handje door een opleiding of cursus aantrekkelijker en toegankelijker te maken. Maar is een opleiding aftrekbaar of krijg je een budget? We leggen je het hieronder uit.

Voor 2021

Tot en met januari 2022 waren kosten die je als ondernemer hebt gemaakt voor je zzp opleiding aftrekbaar. Hier waren enkele voorwaarden aan verbonden. Zoals dat je niet in aanraking kwam met een studiefinanciering, de opleiding voor je toekomstige beroep was en het een begeleid leertraject was. Bovendien was het alleen toegestaan om de noodzakelijke kosten af te trekken van de omzetbelasting van dat jaar. Denk hierbij aan collegegeld, examengeld, boeken en andere verplichte leermiddelen. Andere bijzaken waren uitgesloten van dit voordeel. Bijvoorbeeld een printer, excursies, kleding en meer. Daarnaast werd ook niet alles volledige vergoed. Tot een bedrag van €47.00 werd 80% van je kosten vergoed. De rest van de kosten was voor eigen rekening. 

Opleiding aftrekbaar na januari 2022?

Vanaf januari 2022 is dit dus veranderd. Of de opleiding aftrekbaar is, hangt nu van een paar aspecten af. De overheid verdeelt drie mogelijkheden die bepalen of de opleiding aftrekbaar is. 

opleiding aftrekbaar

1. Studie voor jouw eigen onderneming

Dit houdt een zzp opleiding in die noodzakelijk is voor jouw bedrijf. Wat noodzakelijk is om je vakkennis up-to-date te houden en om je werk goed uit te voeren. Dit kunnen bijvoorbeeld opleidingen zijn waarvan een diploma verjaart of die je regelmatig opnieuw moet volgen. Inschrijfkosten, boeken en ander verplicht materiaal is allemaal aftrekbaar van de belastbare winst. In dit geval kan een opleiding aftrekbaar zijn, mits het praktisch noodzakelijk is binnen je huidige bedrijf. 

2. Studie voor hobby

Een opleiding of cursus voor jouw eigen plezier is niet aftrekbaar. Houdt er dus rekening mee dat je deze kosten zelf moet betalen. Kosten opleidingen die met jouw hobby te maken hebben veel geld? Dan kun je ook naar cursussen of masterclasses kijken. Deze zijn wat minder intensief, maar zo leer je ook veel over je hobby. 

3. Studie buiten je vakgebied

Wil jij je graag ontwikkelen in een ander vakgebied, omdat je hier interesse in hebt, een nieuwe kans in ziet of graag je horizon wilt verbreden? Dan gelden hier sinds januari 2022 andere regels voor. Deze opleidingen vallen namelijk onder scholingskosten in plaats van noodzakelijke studiekosten. Wat in dit geval gezien wordt als privé-uitgave. In dit geval doe je er goed aan gebruik te maken van het nieuwe STAP-budget waarmee je tot €1000 per jaar mag gebruiken voor scholing. Of je opleiding aftrekbaar is hangt dus af van je bedrijf en de zzp opleiding die je wilt gaan volgen. Let wel op dat het uitmaakt wat de opleidingen kosten. Zo moet je deze vaak nog deels zelf betalen of voorschieten. 

Het STAP-budget 

Vanaf januari 2022 is er een nieuwe aanpak van kracht; het STAP-budget. Wanneer de opleiding niet aftrekbaar is, omdat deze niet noodzakelijk is of binnen je vakgebied valt, is dit de oplossing. Op deze manier kun jij je buiten je vakgebied ontwikkelen, wat je positie op de arbeidsmarkt kan versterken. STAP staat voor ​​STimulering Arbeidsmarkt Positie, waarbij je voor maximaal €1000 per jaar subsidie krijgt voor een opleiding.

Kijk in eerste instantie naar opleidingen die onder het STAP-budget vallen. Zo weet je zeker dat je hier subsidie voor krijgt. Elke twee maanden start een nieuwe aanvraagperiode, waarbij jij jouw aanvraag in kan dienen via het UWV. Wees er snel bij, want er is al gauw geen mogelijkheid meer. Dan moet je wachten tot de volgende aanvraagmogelijkheid. Via het UWV kun je precies zien hoe je deze aanvraag moet indienen en wanneer de eerstvolgende mogelijkheid is. 

Of een opleiding aftrekbaar is, hangt dus af van het type opleiding. Tot en met januari 2021 was elke opleiding aftrekbaar voor ondernemers, maar nu zijn de regels wat anders. Is je opleiding of cursus noodzakelijk voor je huidige bedrijf? Dan is de kans groot dat de opleiding aftrekbaar is of gedeeltelijk aftrekbaar. Wil jij je arbeidskansen vergroten en buiten je eigen bedrijf verder leren? Dan doe je er goed aan een subsidie aan te vragen via het STAP-budget.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *