Meer (financiële) rust krijgen in je onderneming

Als zelfstandige bepaal je zelf je werkzaamheden, planning, richting en alles wat daarbij komt kijken. Heerlijk die vrijheid, maar het brengt ook veel keuzes met zich mee. Wat is goed voor je bedrijf? Welke investeringen wil je maken? Vaak komt het bedrijf op de eerste plek, daar zit alle passie in. Belangrijk is om jezelf daarin niet te vergeten, je werkt graag hard, maar moet een burn-out voorkomen. Financiële zorgen spelen daarin een grote rol. In deze blog geven we je tips over hoe jij je werkritme goed kunt indelen. 

Tips om meer rust in je boekhouding te krijgen

opleiding vergelijken
  1. Maak een duidelijke planning

Overzicht en structuur is belangrijk. Je kunt zo veel op je bordje hebben liggen, maar als je jezelf geen ruimte geeft om aan deze punten te werken, gaan de taken nooit af komen. Leer de goede prioriteiten te stellen, want niet alles is even belangrijk. Zet de zorgen van vele werkzaamheden aan de kant wanneer je er duidelijk tijd voor hebt ingepland. Zzp’ers hebben vaak de drang om alles zelf te doen, maar denk er ook eens over na welke tijd je kunt besparen aan uitbesteden. Bijvoorbeeld van je boekhouding. CijferExpert kan je adviseren hoe jij je boekhouding het beste kunt inrichten volgens de Profit First methode. 

  1. Stel doelen in

Financieel overeind blijven als bedrijf moet geen werkwijze zijn. Wanneer je de boekhouding goed op orde houd, kun je doelen voor je bedrijf gaan stellen. Wil je focussen op meer omzet? Of wil je de kosten gaan verlagen. Wellicht moet het potje van reserves aangevuld worden of wil je binnenkort een investering maken. Wanneer je de huidige boekhouding goed op orde hebt, kun je naar deze zaken kijken en deze ook goed meten. Wanneer wil je de investering maken en voor hoeveel. 

  1. Zorg voor overzicht

Overzicht is het belangrijkste als het om je boekhouding gaat. Weet je welke facturen nog betaald moeten worden en van wie jij nog geld moet ontvangen? Hier zijn veel programma’s voor om je mee te helpen. Zorg dat je je gehele financiële plaatje op een plek hebt staan en zorg dat je deze snel erbij kunt pakken, als je deze nodig hebt. 

  1. Vraag om hulp

Zelf uitzoeken hoe iets werkt, zoals de belastingaangifte, duurt erg lang. Vaak gaat het sneller om iemand uit je netwerk om hulp te vragen. Durf te vragen. Elkaar helpen en kennis is het mooiste wat er is, en gaat veel sneller. 

Neem deze tips mee en stel jezelf soms eens de vragen:

  • Wat vind je nu echt belangrijk?
  • Wat heeft nu prioriteit?
  • Hoe stel je grenzen?
  • Waar hak je de knoop door?

Omgaan met zorgen als ondernemer

Een combinatie van vrije tijd en werken blijft altijd lastig. Zie alle punten van ontwikkeling als investering in jezelf en je bedrijf. Probeer zorgen van je af te zetten, anders kun je daardoor in een burn-out terecht komen. De meest veelvoorkomende zorgen bij ondernemers zijn: financiële zorgen, concurrentie en wet- en regelgeving. 

Financiële zorgen

Ben je bang dat je alle rekeningen niet meer kunt betalen of dat er aan het einde van het jaar geen geld overblijft om te kunnen investeren? Een financieel overzicht is belangrijk voor vertrouwen in je onderneming. Weet waar je staat, welke uitgaven belangrijk zijn en waar je kunt investeren. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom kan de Profit First methode hierbij helpen. 

Bij de Profit First methode deel je rekening in met aparte potjes waarover je je inkomsten verdeeld. Ieder potje heeft een doel met een daarbij behorend percentage. De potjes kunnen zijn:

  • Vaste kosten: zoals huur
  • Rekeningen: zoals inkoop
  • Winst: die je bewaart voor investeringen
  • Privé: omdat je jezelf ook geld moet uitkeren

Maak zoveel potjes als dat je zelf wilt. Het doel is dat je genoeg inkomsten hebt om winst opzij te kunnen zetten. Kijk dus eerst naar hoeveel winst je wilt maken, en dan of er genoeg inkomsten zijn om alle andere kosten te betalen. 

Concurrentie

Er zal altijd concurrentie op de markt zijn. Het is lastig om hiermee om te gaan. Je wilt jezelf niet te veel vergelijken, maar hen wel in de gaten houden met ontwikkelingen. Houd je eigen kwaliteiten in gedachten en let daarbij op de volgende punten:

  • Je kracht in je bedrijf: waarin excelleer je?
  • De waarde aan de klant: waarom komt de klant naar jou?
  • De onderscheidende kracht: waarin ben je anders/ beter?

Wet- en regelgeving

In veel onderdelen van je onderneming heb je te maken met wet- en regelgeving. Daarbij moet je aan veel regels voldoen om ondernemer van je eigen bedrijf te kunnen zijn. Als je niet aan deze regels voldoet, geeft dit een hoop veel werk of zelfs boetes. Denk hierbij aan:

  • De belastingaangifte: hierbij moet je al je financiën van het vorige jaar op orde hebben en in uren kunnen verklaren dat je ondernemer bent. 
  • Het aanvragen van een lening: hierbij vraagt de bank om financiële overzichten om te kijken hoe hoog de lening mag zijn. 
  • Het aanvragen van een hypotheek: hierbij moet je een winst- en verliesrekening van de afgelopen 3 jaar laten zien. 
  • Privacy: welke gegevens van de klant mag je opslaan en hoe zitten je algemene voorwaarden in elkaar? 

Ondernemer zijn is niet niks. Heb je een steuntje in de rug nodig? CijferExpert helpt je graag verder door een financieel plan op te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *