Krimpkousen: 5 dingen om te weten!

Een krimpkous is een flexibele buis gemaakt van een polymeermix, vaak pvc met polyester. Deze buis krimpt in diameter wanneer hij verwarmd wordt, maar blijft gelijk in lengte. Het wordt vooral gebruikt als elektrisch isolatiemateriaal voor soldeer- en krimpverbindingen. Deze warmtekrimpbare producten vormen nauwsluitend om verschillende onderdelen heen. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteitsdraden. Het proces zorgt voor een strakke pasvorm zonder veel druk uit te oefenen en dit maakt het ideaal voor allerlei elektrische toepassingen. Laten we eens kijken naar de toepassingen, types en andere dingen die je moet weten. Lees verder!

Toepassingen van krimpkousen

Colored electrical cables and wires, top view​​​ foto

Krimpkousen worden vooral gebruikt om kabels te beschermen en te repareren. Als je ze verhit, krimpen ze om de kabels heen en bieden ze extra bescherming tegen slijtage, isoleren ze tegen elektriciteit, beschermen ze tegen hitte, chemische stoffen en dingen zoals UV-straling. Je kunt ze ook gebruiken om kabels te markeren en te identificeren door verschillende kleuren en opdrukken.

Verschillende typen krimpkousen

Krimpkousen zijn er in verschillende types en worden over het algemeen ingedeeld op basis van wanddikte en materiaal. Er zijn drie hoofdcategorieën op basis van wanddikte: dunwandig, middelwandig en dikwandig. Dunwandige krimpkousen hebben een wanddikte na krimp van 0,4 tot 0,82 millimeter. Deze worden meestal gebruikt voor flexibele elektrotechnische toepassingen. Middelwandige varianten hebben een wanddikte na krimp van 1,6 tot 3 millimeter, terwijl dikwandige kousen stevige bescherming bieden met een wanddikte na krimp van 3,2 tot 4,7 millimeter.

Materialen en eigenschappen

Er zijn verschillende materialen voor krimpkousen. Maar wat is het verschil? Crosslinked polyolefin, zoals het type H-2(Z), wordt veel gebruikt omdat deze UV-stralen weerstaat en vanzelf uitdooft als het vlam vat. Krimpkousen gemaakt van crosslinked fluoroelastomeer zijn extra sterk tegen snijden en slijten, waardoor ze vaak gebruikt worden met agressieve vloeistoffen. Kynar®’s PVDF krimpkousen blinken uit in duurzaamheid en chemische weerstand. Heb je krimpkousen nodig voor in een extreme omgeving, zoals de auto-industrie, defensie en de ruimtevaart? Dan zijn er de gemodificeerde PTFE (Teflon®) kousen. Deze kunnen hoge temperaturen aan en zijn chemisch bestendig.

Krimpverhouding en vorm

Elke krimpkous heeft een specifieke krimpverhouding. Deze verhouding geeft aan hoeveel de kous in diameter zal krimpen bij verhitting. Krimpverhoudingen variëren van 1,5:1 tot 6:1, afhankelijk van het type kous. Daarnaast zijn krimpkousen verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals plat en rond, afhankelijk van de diameter. Dit beïnvloedt hoe de kousen worden verpakt en gebruikt in verschillende toepassingen.

Verpakkingsopties en advies

Krimpkousen worden aangeboden in verschillende verpakkingen zoals rollen, miniboxen of als stukken op lengte. Deze zijn elk ontworpen voor bepaalde behoeftes. De keuze van de juiste krimpkous hangt af van factoren zoals de kabeldiameter, omgevingsomstandigheden en gewenste kouseigenschappen. Weet je niet zeker welke je nodig hebt? Laat je dan adviseren!