Het hoort er nou eenmaal bij; de btw-aangifte. Deze moet op het juiste moment, met de juiste cijfers worden ingevoerd bij de Belastingdienst. Als je hier nog geen of weinig ervaring mee hebt, komt er best veel op je af. Hoe bereken je de cijfers en wat heeft de belastingdienst allemaal van je nodig? In dit artikel bespreken we de meest gemaakte fouten zodat jij deze niet meer hoeft te maken.
1. De verkeerde maand
Bijna elke ondernemer doet zijn btw-aangifte ieder kwartaal. Dat betekent dat je in april de aangifte doet over de eerste drie maanden, in juli over het tweede kwartaal enzovoort. Je hebt telkens de maand na het kwartaal de tijd om de btw-aangifte in te dienen. Dit kan soms verwarring veroorzaken, want de maand waarin je de aangifte moet doen, tel je pas weer mee bij het volgende kwartaal. Let er dus op dat je alleen de cijfers meeneemt van de 3 maanden daarvoor (het kwartaal).
2. Wat valt er nog binnen het kwartaal?
Bij de btw-aangifte wordt er in de meeste gevallen een factuurstelsel gebruikt. Dit houdt in dat alle facturen die in een kwartaal vallen ook voor dat kwartaal worden ingediend. Wat hiermee wordt bedoeld is dat er geen onderscheid wordt gemaakt of de factuur al wel of niet betaald is. De datum van verzenden is hierbij dus geldend. Echter in sommige gevallen mag je het kasstelsel gebruiken. Dit houd in dat de datum van betalen leidend is.
3. Speciale regelingen
Als ondernemer kun je van speciale regelingen gebruik maken. Een voorbeeld hiervan is de kleineondernemersregeling (KOR). Je mag als ondernemer van deze regeling gebruik maken als je minder dan €20.000 per jaar omzet. Je hoeft dan geen inkomstenbelasting meer te betalen. Dit klinkt natuurlijk als muziek in de oren, maar wat hier tegenover staat is dat je het ook niet terug mag vragen. Goed dus om je af te vragen of dit voor jou relevant is.
4. Btw terugvragen
Een zakelijk etentje of een kopje koffie met de klant. Mag je dit terugvragen bij de Belastingdienst? Het antwoord is nee. De regel geldt dat btw niet mag worden afgetrokken van eten en/of drinken wat genuttigd is bij de horeca of als het wordt verzorgd door een cateraar. Maar dit betekent niet dat er dan helemaal geen voordeel is in dit soort situaties. Je mag het bedrag wel meenemen bij de aangifte inkomstenbelasting. Let op, hierbij geldt wel een drempel van €4.700. Maar je mag ook 80% van de kosten aftrekken in plaats van gebruik te maken van de drempel. Veel regeltjes he? Een boekhoudprogramma zoalse-Boekhoudenkan je hierbij helpen!
5. Privé uitgaven in de de btw-aangifte
Het is vanzelfsprekend dat je geen btw mag terugvragen over je privé uitgaven. Of althans, dat hopen wij. Maar, hoe zit het met producten die je zowel zakelijk als privé gebruikt? Zoals bijvoorbeeld een laptop of telefoon? Dan is ook de regel dat je hiervoor maar de helft van het bedrag mag indienen bij de Belastingdienst. Twijfel je wat je wel of niet mag terugvragen? Vraag het dan aan een expert!
6. Oeps... te laat met de btw-aangifte
Of je nu te laat bent voor een klant- of kappersafspraak, dat moet je helemaal zelf weten. Maar de belastingaangifte is toch wel een ander geval. Je kan zelfs een flinke boete aan je broek krijgen wanneer je een minuut te laat bent. Maar daarentegen heb je wel een maand de tijd om jouw zaakjes in te leveren. Best redelijk toch? Maar het kan natuurlijk voorkomen dat jij echt niet in staat bent om de btw-aangifte te doen. Zorg dan dat je om uitstel vraagt bij de Belastingdienst.
7. Jouw administratie is een rommeltje
Dit is natuurlijk de grootste fout die je kan maken. Want zonder structuur in je administratie kun je überhaupt geen btw-aangifte doen. Zorg dat je in een bestand of boekhoudprogramma duidelijk voor ogen hebt wat je inkomsten en uitgaven zijn. Heb je alles duidelijk op papier? Dan ben je ook snel klaar met de btw-aangifte!
Hopelijk hebben we je hiermee voorzien van alle dingen die je vooral niet moet doen. Meer vragen over financiële zaken? Neem dan een kijkje op onze financiële pagina.