Hoe groot moet de buffer van een zzp’er zijn?

Home » Blogs » Financieel » Hoe groot moet de buffer van een zzp’er zijn?

Helaas heb je als zelfstandig ondernemer geen vast contract bij een werkgever. Dit zorgt ervoor dat, hoe goed het ook met jouw business gaat, je geen zekerheid hebt over je inkomen. Het kan namelijk gebeuren dat het een periode wat slechter gaat. Als bijvoorbeeld ineens een aantal opdrachten wegvallen of je bent een lange tijd ziek. Een buffer kan er voor zorgen dat jij minder afhankelijk bent van jouw opdrachtgevers. Ook geeft een buffer wat financiële rust als, om wat voor reden dan ook, jouw inkomsten verminderen. Maar hoeveel geld moet je als buffer hebben? Daar gaan we het in deze blog over hebben. Lees snel verder!

Een buffer voor gezinnen

Niet alleen zzp’ers hebben een buffer nodig, ook gezinnen. Hiervoor heeft het Nibud een aantal cijfers gepubliceerd. Voor gezinnen met een modaal inkomen wordt een buffer geadviseerd van € 20.000. Er wordt echter geen onderscheid gemaakt tussen ondernemers of mensen in loondienst. Eén ding is zeker, jij als zzp’er moet extra geld achter de hand hebben. Maar hoeveel?

buffer zzp

Hoeveel buffer zzp

Als zzp’er ben jij verantwoordelijk voor het verdelen van je geld. Een potje voor de belastingdienst, een potje voor je pensioen en uiteraard ook een buffer. Om een richting te geven voor het bedrag waar jij aan moet denken, kunnen wij een buffer van drie maandinkomens aanraden. Hiermee zorg jij er voor dat je minimaal drie maanden vooruit kan, mochten alle inkomsten ineens wegvallen. Maar hier willen we wel iets heel belangrijks aan toevoegen. Het hebben van een buffer betekent niet dat je geen AOV-verzekering hoeft te hebben. Dit is een ontzettend belangrijke verzekering voor zzp’ers want het kan iedereen gebeuren dat je voor langere tijd of permanent niet meer in staat bent om te werken.

Seizoensafhankelijke buffer

Als jij als zzp’er afhankelijk bent van een seizoen, bijvoorbeeld als hovenier of in de evenementenbranche, dan is het verstandig om je buffer te vergroten. In de dalperiode zal jouw inkomen sterk afnemen, dus is het van belang dat je in actieve maanden veel geld opzij zet. Hierdoor kan je de rustige periode overbruggen. Kortom, bij een seizoensafhankelijke functie is een grotere buffer zeker aan te raden.

Vakantiegeld

Een buffer is ook een goed hulpmiddel of een goede vervanger voor, wat we kennen in loondienst, vakantiegeld. Vaak krijg je van jouw werkgever rond mei een leuk zakcentje voor je vakantie, maar ook dit vervalt als je zzp’er bent. Een oplossing hiervoor is als je maandelijks circa 8% van je inkomen toevoegt aan de buffer, dan kan je dit in mei aan jezelf geven als vakantiegeld.

Hopelijk hebben wij jou met dit artikel voorzien van nuttige informatie over de grootte van een buffer zzp. Mocht je nou niet precies weten hoeveel je maandelijkse inkomsten zijn, kun je dit ook terugzien in je boekhouding. Een online boekhoudprogramma kan jou helpen om structuur en overzicht te krijgen in je financiën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *