De 7 zzp geldzaken die je geregeld moet hebben

Home » Blogs » Financieel » De 7 zzp geldzaken die je geregeld moet hebben

“Omzetbelasting? Premies? Wat is dat allemaal?“

Als je voor jezelf begint zijn er veel zzp geldzaken waar je rekening mee moet houden. Toen je nog voor een baas werkte, regelde hij het nog voor je. Nu moet je het allemaal zelf doen. Gelukkig zijn wij er ook nog voor je. In dit artikel hebben we de 7 geldzaken die je als zzp’er echt geregeld moet hebben voor je op een rijtje gezet. Wil jij weten welke geldzaken je zo snel mogelijk moet regelen? Lees dan snel verder!

1. Privé en zakelijk scheiden

Als zzp’er houd je privé en zakelijk gescheiden met een zakelijke rekening.

Zeg deze zin drie keer hardop tegen jezelf. Is het tot je doorgedrongen? Oké, dan kunnen we verder.

Als zzp’er is het belangrijk om vanaf je eerste aankoop je privé- en zakelijke administratie gescheiden te houden. Doe dit dus op een aparte rekening, met een aparte betaalpas. Bewaar de bonnetjes in een andere map, in een andere kast, in een andere kamer. Dit lijkt misschien een beetje overdreven, maar we hebben zoveel zzp’ers in deze valkuil zien trappen. Jij nu niet meer, toch?

Geldzaken zzp

2. Je zakelijke administratie

Met je administratie kun je drie dingen doen:

Je kunt het zelf bijhouden, uitbesteden of verwaarlozen. Als je dit artikel leest, ben je serieus over je zzp geldzaken. We gaan er dus vanuit dat je niet voor optie drie gaat. Maar wat moet je dan wel doen? Zelf doen of uitbesteden?

Veel zzp’ers doen hun administratie zelf. Hiermee bespaar je natuurlijk een hoop geld, omdat je geen dure boekhouder hoeft te betalen. Je hebt wel wat financiële kennis nodig en het gaat je tijd kosten om alles bij te houden. Het dus belangrijk om te overwegen of dat het waard is. Uiteindelijk wil je je toch zo veel mogelijk concentreren op zaken die geld in het laatje brengen.

Heb je geen tijd of zin om zelf je administratie te doen? Dan kun je ervoor kiezen om het uit te besteden. We raden je aan in dit geval nog steeds overzicht te houden over je financiële situatie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een bedrijf je perfect kan helpen met je administratie is e-Boekhouden.nl. Het is gratis voor startende ondernemers, erkend door de Belastingdienst en eenvoudig in gebruik. Zo kun jij je focussen op wat er echt belangrijk is!

3. Een vaste dag in de week

“Morgen moet ik mijn belastingaangifte doen. Waar zijn al m’n bonnetjes? Help!”

Heb jij deze zin één of meerdere keren tegen jezelf gezegd? Je bent niet de enige. Veel zzp’ers zijn vaak met honderd dingen tegelijk bezig.

Je doet je werk, probeert nieuwe opdrachten binnen te halen en bestaande klanten tevreden te houden. Je administratie is vaak niet het leukste taakje van de week en daarom schuif je het vaak op de lange baan. Of je doet het er even snel tussendoor.

Wij raden je aan om ten minste een keer in de week een vast moment te prikken voor je administratie. Pak voor iedere maand een map voor inkomsten en een map voor uitgaven. Stop hier de bewijzen van iedere transactie in.

Ben je vaak bonnetjes kwijt? Hier komt de gouden tip: Neem een abonnement op e-Boekhouden en bewaar je administratie digitaal. Zo kun je er altijd en overal bij en raak je nooit meer iets kwijt.

4. Ziekte of arbeidsongeschiktheid

“Nee joh, dat overkomt mij nooit!”

Totdat je met glad weer ongelukkig uitglijdt en je pols breekt. Of de bestuurder in de auto achter je op zijn telefoon zat, niet doorhad dat je remde en jij daardoor jammerlijk met een hernia thuis zit.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als zzp’er wordt een inkomstenterugval door ziekte of arbeidsongeschiktheid helaas niet voor je geregeld. Betekent dit dat er niets aan te doen valt? Nee, je kunt je gelukkig verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zo ben je niet afhankelijk van een bijstandsuitkering als je toch thuis komt te zitten. Een partij die wij aanraden is Yezzer. Je kan hier namelijk 42 verzekeraars vergelijken en binnen 10 minuten een aanvraag versturen!

Weet je nog, die goeie ouwe tijd, dat je in loondienst was? Daardoor kun je ook via het UWV een verzekering afsluiten. Let op: dit moet je doen binnen 13 weken nadat je uit dienst getreden bent.

5. Belastingen

“Yes, deze maand €10.000,- omgezet! Tijd voor een nieuwe auto!”

Oké, als je deze mijlpaal bereikt hebt, mag je jezelf gerust trakteren. Fair enough. Maar doe wel even rustig aan.

Als zzp’er ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor het netjes afdragen van je belastingen. Jij brengt natuurlijk btw in rekening aan je klanten en zorgt ervoor dat het op tijd de Belastingdienst bereikt. Ook moet je als zzp’er een premie betalen voor de Zorgverzekeringswet.

Wij hebben veel zzp’ers geld uit zien geven dat ze eigenlijk niet hadden. Als zzp’er betaal je namelijk je belastingen vaak achteraf. Onze tip: reserveer 25% van je omzet om alle belastingen te kunnen betalen. Zo krijg je nooit ruzie met Apeldoorn!

6. Geld achter de hand

Het afgelopen jaar heb je het met eigen ogen kunnen zien.

Sommige zzp’ers konden vanwege de corona crisis hun werk niet meer uitoefenen. Degenen die deze periode niet financieel konden overbruggen, leven nu van een uitkering.

We leven nu in extreme tijden, maar er kan natuurlijk altijd van alles gebeuren. Je pols breken, een auto-ongeluk, we noemden de voorbeelden al eerder in dit artikel. Daarom is het belangrijk om altijd een buffer te hebben.


Je bent zzp’er geworden vanwege de vrijheid, toch? Nou, hier onze tip: Zorg ervoor dat je zoveel geld achter de hand hebt dat je 1 jaar lang vooruit kan. Onze tip aan jou is om ervoor te zorgen dat je berekent hoeveel het kost om een jaar vooruit te kunnen en dat apart te zetten. Zo ben je beter voorbereid als je toch in wat ruiger vaarwater komt te zitten. Dat noemen wij vrijheid.

7. Je pensioen

Op een dag wordt je 67. Face it.

En als die dag aanbreekt, wil je kunnen genieten van een goed pensioen, toch?

Dan zul je er wel wat voor moeten doen. Als zzp’er ben je, daar komt ‘ie weer, zelf verantwoordelijk. Ook voor je pensioenvoorziening. Je hebt natuurlijk wel recht op een AOW-uitkering, maar dit is geen vetpot. Je gaat er sowieso op achteruit. 

Beginnen als zzp’er is niet makkelijk, er komt veel op je af. Er zijn zoveel zzp geldzaken om rekening mee te houden. Toch is het belangrijk dat je je zaken goed regelt, anders eindig je net als Jan. Steek dus niet je kop in het zand voor de administratie, maar kom vandaag nog in actie. Maak geen ruzie met je geld! 

Welke tip ga jij als eerste oppakken?