De 5 grootste risico’s waar een zzp’er verzekerd voor moet zijn

Zzp’ers verzekeren zich steeds minder vaak. Ze zijn vaak niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en weten ook pensioenregelingen nauwelijks meer te vinden. Als er dan toch iets gebeurt, zijn de (financiële) gevolgen vaak niet te overzien. Daarom is het handig dat je als zzp’er goed verzekerd bent voor enkele risico’s. In dit artikel hebben we daarom de 5 grootste risico’s waar je als zzp’er verzekerd voor moet zijn op een rijtje gezet. Wil je weten waar je als zzp’er absoluut verzekerd voor moet zijn? Lees dan snel verder! 

Bedrijfsaansprakelijkheid

Veel zzp’ers denken dat aansprakelijkheid wel gedekt wordt door hun particuliere verzekering. Maar stoot je tijdens werkuren bij een klant een dure vaas om? Dan kom je niet ver met je persoonlijke verzekering. En wat te denken van letselschade? Dit kan aardig in de kosten gaan lopen. Hier heb je echt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor nodig. 

Daarnaast biedt deze verzekering dekking tegen claims wanneer je schade bij een ander veroorzaakt. Deze verzekering vergoedt ook de kosten bij schade door een van je medewerkers of uitzendkrachten. Natuurlijk heb je in het ene beroep een groter risico dan in het ander. En hoe lager het risico, hoe lager de premie. Voor een tientje per maand kun je je vaak al laten verzekeren. 

Wij raden je aan om altijd een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De maandelijkse kosten zijn zo laag dat je er niets van merkt, totdat er per ongeluk een keer iets gebeurt. Dan ben je blij dat je dit artikel gelezen hebt!

Beroepsaansprakelijkheid

We zullen voor eens en altijd korte metten maken met de verwarring tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid. Je hebt net kunnen lezen wat bedrijfsaansprakelijkheid betekent: schade aan spullen en personen door jou of je werknemers. Dit is niet hetzelfde als beroepsaansprakelijkheid.

Beroepsaansprakelijk ben je wanneer iemand door toedoen van jou of je werknemers financiële schade leidt. Stel je voor dat je architect bent. Je hebt een foute berekening gemaakt waardoor de bouw van een nieuw winkelcentrum stil komt te liggen. Nu hebben we te maken met beroepsaansprakelijkheid. 

Wij raden aan om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als je een zzp’er bent in de dienstverlening. Dus geef je advies? Maak je tekeningen? Voer je berekeningen uit? Sluit dan altijd een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af.

Arbeidsongeschiktheid

Als je ziek bent, kunt je niet werken. Als je voor een baas werkt is dat niet zo’n ramp. Hij betaalt je loon netjes door totdat je weer beter bent. Als zzp’er betekent het echter dat er die dag geen brood op de plank komt. Als je een dagje met griep op bed ligt, is het financieel nog wel te overzien. Als je langdurig ziek thuis zit, heeft het vaak grotere gevolgen. In dit geval kan het handig zijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. 

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is duur. Soms zelfs een paar honderd euro per maand. Dit is voor veel zzp’ers een reden om hem niet af te sluiten. De hoogte van je arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt bepaald door verschillende factoren. Na hoeveel maanden moet de verzekering beginnen met uitbetalen? En hoeveel procent van je inkomen moet dat dan zijn? Wij raden je aan om voor dit risico een goede afweging te maken. In sommige branches, zoals in de bouw, kun je echt niet zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar werk je bijvoorbeeld in de marketing? Dan kun je je afvragen of je jezelf wel met deze hoge maandelijkse kosten moet opzadelen. 

Er bestaan namelijk ook alternatieven. Je kunt ervoor kiezen om een buffer op te bouwen op je spaarrekening in plaats van een verzekering af te sluiten. Het nadeel is dat je hier dan wel weer vermogensbelasting over betaalt. 

zzp'er verzekerd

Rechtsbijstand

“Rechtsbijstand? Ik kan het toch met iedereen goed vinden?”

Geen enkele zzp’er denkt rechtsbijstand nodig te hebben. Totdat je het nodig hebt. Het hoeft ook niet aan jou te liggen. Zelfs als jij er niets aan kunt doen, kun je onenigheid krijgen met een leverancier of opdrachtgever. In sommige gevallen is er nog maar één optie: juridische hulp. Dat betekent dat je een dure advocaat in de arm neemt of een incassobureau inschakelt om je openstaande facturen te laten incasseren. Met een rechtsbijstandverzekering wordt je beschermd tegen de hoge kosten van deze juridische hulp. 

Kijk als zzp’er eens met een realistische blik naar rechtsbijstand. Bestaat de kans dat jij in de toekomst te maken krijgt met één van de volgende zaken?

  • Conflicten met klanten, afnemers of leveranciers;
  • Kosten van het proces bij verlies;
  • Kosten van het incasseren van openstaande facturen.

Dan raden we je aan om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Diefstal, brand of overlijden

“Ik ben verzekerd voor aansprakelijkheid, beroepsaansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en rechtsbijstand. Mij kan niets meer gebeuren.”

Zou je denken, hè? Toch ben je met alleen deze verzekering lang niet tegen alle calamiteiten gedekt. Je kunt je nog aanvullend verzekeren voor zaken zoals diefstal, brand, je auto, bedrijfsstagnatie of het risico op overlijden. Is dit allemaal nodig? Dat weet je zelf het beste. 

Er is nog een andere verzekering onbehandeld in dit artikel, namelijk je pensioen. Als je je pensioen niet regelt als zzp’er, heb na je carrière alleen recht op een AOW-uitkering. En dat is geen vetpot. Gelukkig zijn er genoeg manieren om tijdens je werkende leven als zzp’er een goed pensioen op te bouwen. 

Ben je nog niet goed verzekerd? We hopen dat dit artikel je de ogen geopend heeft. Ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Zorg er dus voor dat je als zzp’er goed verzekerd te werk gaat. Niet alleen voor jezelf, ook voor je klanten. Better safe than sorry!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *