Belasting opleidingen zzp sector in 2022 veranderd. Wat betekent dit voor jou?

Wil je als zzp’er een opleiding volgen? Of ben je van plan om een opleiding te volgen vanwege een toekomstige onderneming of functie? Dan is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels rondom de belasting van opleidingen in de zzp sector. Het is belangrijk om te kijken of je de studiekosten maakt als particulier of als ondernemer. In deze blog nemen we je mee in alle ontwikkelingen en veranderingen rondom de belasting van opleidingen in 2022. Ben je benieuwd wat er is veranderd en hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Lees dan snel verder!

Wat is er veranderd in belasting voor opleidingen?

Vanaf 1 januari 2022 zijn de kosten voor bijvoorbeeld een toekomstig beroep, een hobby of bepaalde functie niet meer automatisch binnen de inkomstenbelasting aftrekbaar. Maar er is goed nieuws: voor mensen of ondernemers die inkomsten uit overig werk hebben verandert er niets. Dit betekent dat je zakelijke studiekosten nog steeds of deels af kunt trekken van de winst.

Voor het aftrekken van studiekosten gelden sinds 2022 de volgende regels:

  1. Niet meer aftrekbaar: Hobby’s.
  2. Niet meer aftrekbaar: Toekomstige functie of beroep.
  3. Wel aftrekbaar: zakelijke studiekosten voor huidig bedrijf.

Om hoeveel kosten gaat het dan?

Kosten voor een studie, cursus of training kunnen qua hoogte van de kosten erg oplopen. Mocht je een opleiding volgen voor jouw onderneming, zijn de kosten wel aftrekbaar. Goed om te weten is dat de kosten tot 4.700 euro voor 80% aftrekbaar zijn. Verder gelden de volgende zaken voor de belasting van opleidingen: 

  • Kosten voor verblijf en hotel: boven de drempel van 4.700 euro zijn ze aftrekbaar, anders 80%.
  • Reiskosten: boven de drempel van 4.700 euro zijn ze aftrekbaar, anders 80%.
  • Btw: Deze kun je terugvragen. Heb je een vrijgestelde prestatie verricht? In dat geval kun je de kosten inclusief btw aftrekken.
belasting opleidingen

Het STAP-budget

Zoals eerder genoemd zijn de belastingen rondom opleidingen voor de zzp sector veranderd. De studiekosten voor een toekomstig beroep of voor een hobby zijn niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan is iets nieuws ontstaan: Het STAP-budget. Wat is dan het STAP-budget? STAP staat voor: Stimulering Arbeidsmarktpositie. Deze is sinds 1 maart 2022 aan te vragen bij het UWV. Je kunt dit per persoon één keer per jaar aanvragen. Wanneer er goedkeuring wordt gegeven voor de aanvraag, wordt het bedrag betaald aan de opleider. Het UWV beheert de aanvragen en voert deze uit. Daarnaast houdt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een scholingsregister bij met alle opleidingen waarvoor je een STAP-budget kunt aanvragen. Let hierbij wel op dat je alleen een STAP-budget aan kunt vragen als de scholingsactiviteiten ook in het register staan.

Blik op de toekomst

Wil je in de toekomst zzp’er worden of ben je je aan het voorbereiden op een andere functie of beroep? Dan zijn de kosten voor de belasting van opleidingen niet meer aftrekbaar. Maar wellicht kun je gebruik maken van het STAP-budget. De regels voor de kosten rondom de belasting van opleidingen voor een toekomstig ondernemerschap, functie of beroep zijn als volgt:

  • Btw: dit is niet apart terug te krijgen.
  • Reiskosten: niet aftrekbaar.
  • Hotel- en verblijfskosten: niet aftrekbaar.
  • Werk- of studeerkamer: niet aftrekbaar.
  • Studiekosten: via het STAP-budget kun je mogelijk een vergoeding krijgen.

Studietijd meerekenen met de uren

Je kunt de tijd die je kwijt bent aan de studie meetellen voor het urencriterium. Dit is 1.225 uur per jaar. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je een opleiding voor een andere functie of beroep niet kunt meetellen in het urencriterium.

Mogelijkheden bij studiefinanciering

Had je vóór 1 juli 2015 een prestatiebeurs en was de beurs definitief niet omgezet in een gift? In dat geval mag je de kosten ná 2021 wel aftrekken bij de aangifte omzetbelasting. Het bedrag wat je hiervan af mag trekken kun je terugvinden in de online-aangifte.

We kunnen ons voorstellen dat deze blog nog meerdere vragen bij je oproept. Mocht je nog meer willen weten? Stuur ons dan gerust een mail of neem contact op met de Belastingdienst voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *