Hoe koop je als startende ondernemer een bedrijfspand?

Als startende zzp’ersta je voor talloze belangrijke beslissingen. Eén van de meest cruciale beslissingen is misschien wel de keuze tussen het huren of kopen van een bedrijfspand. Traditionele banken maken het voor beginnende ondernemers echter niet altijd gemakkelijk om een hypotheek te krijgen zonder solide cijfers en jaarrekeningen over meerdere jaren. Gelukkig zijn er alternatieven om jouw droom van een eigen bedrijfspand toch te verwezenlijken.

De uitdaging van financieren

Voor het runnen van een bedrijf is kapitaal nodig, en als beginnend ondernemer ben je vaak afhankelijk van vreemd vermogen. Jouw huisbank wil wellicht graag helpen met een rekening-courant en financiering voor goedkope bedrijfsmiddelen. Echter, wanneer het gaat om de aankoop van een bedrijfspand, wordt het gesprek met de bank ingewikkelder. Voor startende ondernemers lijken de deuren bij traditionele banken zelfs gesloten te blijven. Maar dit betekent niet dat je genoegen moet nemen met het huren van een pand.

Alternatieve financieringsmogelijkheden

Een van de grootste uitdagingen voor zelfstandige ondernemers bij het kopen van een bedrijfspand is het verkrijgen van financiering. Traditionele banken hanteren vaak strenge criteria en willen gedetailleerde financiële gegevens zien voordat ze een hypotheek verstrekken. Dit kan een obstakel vormen voor startende ondernemers met beperkte financiële geschiedenis.

Gelukkig zijn er alternatieve financieringsmogelijkheden beschikbaar. Een daarvan is het gebruik van een zakelijke hypotheek, die gebaseerd is op het bedrijfspand zelf in plaats van strikte financiële cijfers. Een zakelijke hypotheek kan zelfs beschikbaar zijn voor ondernemers zonder uitmuntende jaarrekeningen van de afgelopen jaren.

De overweging tussen kopen of huren

Huren heeft het voordeel dat je geen grote lening hoeft af te sluiten. Het nadeel is echter dat je gebonden bent aan de eisen van de verhuurder. Financieel gezien zijn er ook nadelen, want huurprijzen zijn vaak hoog en stijgen naar verwachting in de toekomst nog verder. Aan de andere kant, kopen betekent dat je eigenaar wordt en waarde kunt opbouwen in het pand. Je kunt zelfs een vaste maandelijkse last afspreken voor een lange periode.

De keuze wordt snel gemaakt als de maandelijkse lasten na aankoop ook nog eens lager zijn dan de huurkosten. Zelfs als de vastgoedprijzen dalen, kan kopen een slimme zet zijn. Door maandelijkse aflossingen dalen de lasten en ontstaat er zelfs bij dalende prijzen uiteindelijk een overwaarde en een hypotheekvrij pand.

De sleutel tot je eigen bedrijfspand

Om te kunnen kopen, heb je eigen kapitaal nodig en vastgoed financieren kan met een zakelijke hypotheek. Na de aankoop ben je niet langer gebonden aan de regels van een verhuurder, en je kunt met vertrouwen investeren in jouw pand. Verbeteringen aan het pand kunnen zelfs de waarde verhogen. De voordelen van kopen zijn als volgt:

  • Jij hebt de regie over jouw bedrijfspand.
  • Door extra aflossingen kun je de hypotheeklasten verlagen.
  • Geen jaarlijkse huurverhogingen.
  • Je kunt de hypotheeklasten voor een lange periode vastzetten.
  • De overwaarde in het pand kun je in de toekomst herfinancieren, bijvoorbeeld voor een tweede bedrijfspand of om werkkapitaal te verkrijgen.

Neem de tijd voor je beslissingen

Het kiezen tussen het huren en kopen van een bedrijfspand is een cruciale beslissing voor zelfstandige ondernemers. Beide opties hebben hun voordelen en nadelen en de juiste keuze hangt af van jouw specifieke situatie en doelen. Als het kopen van een bedrijfspand jouw droom is, laat dan de uitdagingen van financiering je niet ontmoedigen. Er zijn alternatieve financieringsmogelijkheden beschikbaar, zoals zakelijke hypotheken, die gebaseerd zijn op het pand zelf en minder afhankelijk zijn van strenge financiële eisen.

Uiteindelijk gaat het erom wat het beste past bij jouw bedrijf, financiële positie en langetermijndoelen. Een eigen bedrijfspand kan een belangrijke stap zijn in de groei van jouw onderneming en het verwezenlijken van jouw visie. Denk daarom goed na over je beslissingen en overleg samen met experts of dierbaren. Onthoud wel dat het uiteindelijk jouw eigen keuze blijft, maar zorg ervoor dat je niet een overhaaste beslissing maakt. Het is namelijk belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de keuze van je bedrijfspand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *