Algemene voorwaarden zzp’ers 

Als ondernemer kan het soms lastig zijn om bij elke opdracht opnieuw te onderhandelen over bijvoorbeeld de betalingsvoorwaarden of garantiebepaling. Dit is niet nodig, wanneer je algemene voorwaarden opstelt. Deze overeenkomst leg je voor aan de klant en beschrijft de wederzijdse rechten en plichten. Je bent als zzp’er niet verplicht om algemene voorwaarden te hanteren, maar dit kan je wel een hoop gedoe besparen. Maar hoe stel je de algemene voorwaarden op en wanneer mag je de algemene voorwaarden toepassen? Dat bespreken we in dit artikel, zodat je precies weet waar je aan toe bent als zzp’er. Lees snel verder!

Waarom zijn algemene voorwaarden zo belangrijk?

Als alles loopt zoals jij en de klant het graag willen, zou je in eerste instantie denken dat algemene voorwaarden niet nodig zijn. Toch kan het iedereen gebeuren dat je een probleem krijgt met de opdrachtgever. Wanneer je geen afspraken hebt vastgelegd met elkaar, sta je niet sterk in je recht. Hierdoor kan dit nog wel eens flink wat geld gaan kosten. Een aantal voorbeelden waarbij de algemene voorwaarden goed van pas komen zijn: 

  • Een conflict over de betaling;
  • Aansprakelijkheid van (immateriële) schade;
  • Leveringsvoorwaarden;
  • Garantie.

Al deze zaken zijn vast te leggen in de algemene voorwaarden. Wanneer jouw klant akkoord is gegaan met de algemene voorwaarden heb je dus wél een voet om op te staan. Dit kan hoge kosten voorkomen. 

algemene voorwaarden zzp

Wat staat er in algemene voorwaarden zzp?

De algemene voorwaarden zijn afhankelijk van de gang van zaken binnen je bedrijf of branche. Echter zijn er een aantal zaken die standaard voorkomen in de algemene voorwaarden: 

  • Zaken omtrent de betaling, zoals de betalingstermijn of rente;
  • Garantie; 
  • Aansprakelijkheid, welke beperking en de hoogte van de schadevergoeding; 
  • Levertijd: wanneer is er sprake van overmacht? 
  • Eigendomsvoorbehoud.

Er is dus geen standaard document wat voor elke zzp’er geldt. Jij bepaalt jouw regels en dat leg je vast in je eigen algemene voorwaarden. Natuurlijk zijn er voorbeelden van algemene voorwaarden zzp die je kunt gebruiken als rode draad. Daarnaast is het ook mogelijk om met een opdrachtgever nog een contract op te stellen. Het is een optie om binnen dit contract af te wijken van je algemene voorwaarden. Let er dus wel op dat je dit vastlegt, mocht dit zo zijn. 

Zijn algemene voorwaarden wettelijk verplicht voor zzp’ers? 

Dit is niet wettelijk verplicht, maar wel erg handig en op sommige momenten zelfs cruciaal. Wanneer je geen algemene voorwaarden hebt ondertekend kan dit zomaar voor veel kosten zorgen. We raden dus zeker aan om, wanneer je veel in aanraking komt met klanten, algemene voorwaarden op te stellen. 

Wanneer kun je deze voorwaarden toepassen?  

Het is niet zo dat de algemene voorwaarden meteen van kracht zijn wanneer je deze hebt opgesteld. Ze dienen namelijk schriftelijk te worden geaccepteerd. Vanuit de wet zijn hier een aantal zaken voor vastgesteld, namelijk: 

  • Voor beide partijen moet het duidelijk zijn dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn. 
  • De klant moet een redelijke tijd hebben om de voorwaarden te lezen en er akkoord mee te gaan. 
  • De voorwaarden mogen niet onredelijk zijn. Maar wanneer zijn voorwaarden onredelijk? De wet heeft een zwarte en grijze lijst gehanteerd om te bepalen welke voorwaarden onredelijk bezwarend zijn. De voorwaarden op de zwarte lijst mogen niet opgenomen worden in de algemene voorwaarden en de grijze lijst bevat voorwaarden waarvan door jou bewezen moet worden dat ze niet bezwarend zijn. 
  • Je kunt er ook voor kiezen om jouw algemene voorwaarden te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Zo kunnen opdrachtgevers ook jouw algemene voorwaarden vinden. 

Hoe stel je de algemene voorwaarden op?

Je kunt ervoor kiezen om de algemene voorwaarden zelf op te stellen, alleen onderschat dit niet. Het kost erg veel tijd en daarnaast moet alles op de juiste manier geformuleerd zijn om er ook daadwerkelijk op terug te kunnen vallen. Om je dit werk te besparen zijn er online veel aanbieders die je helpen met het opstellen van de algemene voorwaarden. Ook hebben veel branches algemene consumentenvoorwaarden opgesteld. Wanneer je lid bent van de branchevereniging ben je soms zelfs verplicht om deze voorwaarden te hanteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *