Aanpassingen in opleidingen zzp. Is een cursus aftrekbaar voor zelfstandigen in 2022? 

Succesvolle ondernemingen staan nooit stil. Ontwikkelingen gaan altijd door, ook in het bedrijfsleven. Daarom is het ook voor zzp’ers belangrijk om niet stil te komen staan. Het op peil houden van je kennis is van groot belang. Op deze manier blijf je op de hoogte van nieuwigheden en kun je hier rekening mee houden met je bedrijf. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door het volgen van een opleiding, training, cursus of workshop. Vaak zitten hier flinke kosten aan verbonden. Maar goed nieuws: in veel gevallen zijn de kosten voor een cursus aftrekbaar.

Wat houdt dit in?

Om je een idee te geven van de mogelijkheden, geven we je een voorbeeld. Wanneer jij jouw eigen bedrijf hebt als diskjockey en je wilt social media inzetten om je naamsbekendheid te vergroten, kun je een cursus social media volgen. In dat geval wordt de cursus vergoedt, omdat het duidelijk is dat je deze voor je bedrijf gevolgd hebt. Je kunt zelfs de uren die je aan de cursus besteedt toevoegen aan je urenoverzicht. 

Aan de andere kant: als je een cursus gaat volgen die niets met jouw bedrijf te maken heeft, kun je de kosten niet aftrekken. Als je bijvoorbeeld een cursus pottenbakken gaat volgen als DJ heeft dit geen raakvlakken en kun je de kosten dus ook niet aftrekken.

cursus aftrekbaar

Welke kosten mag ik aftrekken?

Een eerste regel heeft betrekking tot de studiefinanciering. Wanneer je wel recht hebt op een studiefinanciering, heb je geen recht op een aftrek. Onder de studiefinanciering wordt verstaan een lening of Ov-abonnement van DUO. Daarnaast geldt: studeer je voor persoonlijke ontwikkeling of voor het ondersteunen van je hobby, dan heb je ook geen recht op een kostenaftrek.

Bij de cursus aftrek mogen alleen noodzakelijke studiekosten worden afgetrokken. Onder noodzakelijk studiekosten vallen: collegegeld en cursusgeld of bijvoorbeeld boeken of andere middelen die je nodig hebt om de cursus of studie te volgen.

Wat belangrijk is om te weten, is dat de Belastingdienst gebruik maakt van een drempelbedrag van 250 euro. Het maximale bedrag is 15.000 euro. Dit betekent dat je het bedrag tussen 250 en 15.000 euro mag aftrekken. Als je jonger bent dan 30 jaar en in de ‘standaardstudieperiode’ zit, dan is er geen maximum. Dit is een periode waarin je vooral studeert en geen fulltime baan kunt vinden. Deze periode mag niet langer dan 5 jaar duren.

Wat mag ik niet aftrekken?

Er zijn ook bepaalde kosten die niet voor een cursus aftrekbaar zijn. De kosten van een tablet, printer, laptop, reiskosten, inrichting van de studeerkamer of rente over een studieschuld zijn niet aftrekbaar. Mocht je kinderen hebben die studeren, mag je hun studiekosten ook niet aftrekken.

De aftrek berekenen

Het is altijd goed om een boekhouding te hebben. Mocht je veel kosten maken is het belangrijk om deze zorgvuldig op te slaan in je boekhoudingbestand. Het is overzichtelijk als je alle zakelijke kosten bij kunt houden in één bestand.

Wanneer je je aangifte inkomstenbelasting opgeeft en daarbij de studiekosten meeneemt, wordt dit automatisch berekend. Het jaar waarin je de cursus of studie hebt gevolgd is het jaar waarin de cursus aftrekbaar is. Mocht je dit liever handmatig berekenen, moet je de kosten bij elkaar optellen en het drempelbedrag hiervan aftrekken. Het bedrag dat overblijft, is je aftrek.

Ik ben nog geen zzp’er

Mocht je nog geen bedrijf hebben, maar heb je wel plannen om als zzp’er aan de slag te gaan, kan een cursus aftrekbaar zijn. Als het gaat om een opleiding of cursus die je nodig hebt om het bedrijf te starten, is het mogelijk om de kosten af te trekken. Hierbij gelden dezelfde regels als hierboven genoemd.

Mocht je nog twijfelen of vraag je je af of een cursus aftrekbaar is? Neem dan contact op met de Belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *