6 manieren om je zzp’er pensioen op te bouwen 

Pensioen opbouwen is iets waar je vroeg mee moet beginnen. In je jongere jaren denk je er waarschijnlijk niet aan, maar je gaat jezelf later dankbaar zijn. Tegenwoordig helpen veel bedrijven je bij het opbouwen van je pensioen wanneer je een trouwe medewerker bent. Als zelfstandige ondernemer ben je op jezelf aangewezen om een zzp’er pensioen op te bouwen. Vaak heb je als zelfstandig ondernemer ook in je bedrijf moeten investeren en duurde het in sommige gevallen even voordat je een goed inkomen uit je onderneming kon halen. Om deze reden snappen we dat het opbouwen van pensioen op een lager pitje komt te staan. Hoe en met welke bedragen je dit doet, mag je natuurlijk zelf bepalen. We leggen je middels een aantal manieren uit hoe jij je zzp’er pensioen kunt opbouwen.

1. Zelf sparen voor je zzp’er pensioen

Het klinkt voor de hand liggend, maar veel mensen sparen zelf voor hun pensioen. Er zijn verschillende instanties die je hierbij kunnen helpen, maar je kunt dit ook gewoon bij je eigen bank doen. Zet elke maand een klein bedrag weg op een gesloten spaarrekening waar je pas weer bij kan vanaf je pensioenleeftijd. Begin met een klein bedrag wanneer je maandelijks niet zo veel kunt missen. Alle kleine beetjes helpen, aangezien het maandelijks opstapelt en dit proces jaren doorgaat. Zo bouw je op een gemakkelijke manier jouw zzp’er pensioen op. 

2. Beleggen

Een zzp’er pensioen kun je nog sneller opbouwen door het op de juiste manier te beleggen. Zo heb je de kans dat het geld wat je nu investeert in bijvoorbeeld bedrijven, over 10 jaar meer waard is dan wanneer je het hebt ingelegd. Ook hierbij kun je maandelijks een bedrag beleggen en het laten staan. Hopen dat de waarde blijft stijgen en je hebt op je pensioenleeftijd een mooi bedrag gespaard. Het is belangrijk om te weten dat beleggen natuurlijk risico’s met zich meebrengt. Dus laat je vooral adviseren en wees voorzichtig. 

zzp'er pensioen

3. Collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen

Dit is een vrijwillige regeling bij een verzekeraar, beleggingsinstelling of pensioenfonds. Er zijn veel collectieve pensioenregelingen speciaal voor zzp’ers. Je kunt ervoor kiezen jezelf hier vrijwillig bij aan te sluiten. Zo bouw je aan je collectieve zzp’er pensioen.

4. Voordeel met lijfrente

Een zzp’er je pensioen samen met een bank regelen? Dat kan via lijfrente. Geld stoppen in een lijfrente verzekering kan via bijvoorbeeld SaxoBank NL. Ze investeren je geld dan, met als doel je pensioenbedrag nog sneller te laten groeien. Je kunt het gespaarde bedrag uiteindelijk in termijnen door ze laten uitkeren. Het voordeel is dat op deze manier jouw zzp pensioen aftrekbaar is van je omzetbelasting.

5. Fiscale Oudedag Reserve (FOR)

Hiermee heb je de mogelijkheid om een gedeelte van je winst te reserveren waarover je dan ook later pas belasting hoeft te betalen. Dit is nu voordelig aangezien je zzp’er pensioen nu aftrekbaar is van je belastbare omzet. Je kunt ook de fiscale oudedagsreserve omzetten in lijfrente als je bijvoorbeeld met pensioen gaat. Hier zijn wat voorwaarden aan verbonden, dus neem deze eerst goed door. Zo zorg je voor een goed zzp’er pensioen. 

6. Verplichte pensioenregeling?

Zzp pensioen verplicht? In sommige vakgebieden is het deelnemen aan een pensioenregeling verplicht. Denk bijvoorbeeld aan schildersbedrijven, afbouwbedrijven, natuursteenbedrijven en meer. Er zijn ook branches waarbij deelname aan beroepspensioenfonds verplicht is. Laat je informeren om te zien of je onder deze voorwaarden valt. Zo weet jij waar je later je zzp’er pensioen van kunt verwachten en of je zzp’er pensioen verplicht is. 

Een zzp’er pensioen opbouwen kan wat lastiger zijn dan wanneer je een medewerker bent bij een bedrijf. Voornamelijk omdat jijzelf de verantwoordelijkheid hebt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je genoeg te besteden hebt als je eenmaal stopt met werken. Denk aan een zzp’er pensioen opbouwen door middel van beleggen, lijfrente of Fiscale Oudedagsreserve. Bekijk de mogelijkheden nogmaals en begin vroeg, zodat je er later veel aan hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *