5 tips hoe jij succesvol een ondernemingsplan schrijft

Heb je het idee dat je met hagel aan het schieten bent en wil je graag gerichter aan de slag gaan met je onderneming? Schrijf dan een ondernemingsplan! Of je nu een bedrijf wilt beginnen of al een tijdje ondernemer bent, het is altijd goed om duidelijk op papier te hebben staan waar je heen wilt met je onderneming. Het is niet verplicht om een ondernemingsplan te hebben, maar wij raden het je wel aan!

Wat is een ondernemingsplan?

In een ondernemingsplan beschrijf je wat je als ondernemer gaat doen benoem je je bedrijfsdoelen, strategie en hoe je dit gaat realiseren. Zo’n plan kan ook helpen bij het aanvragen van financiering bij een bank of investeerders. Je kan een ondernemingsplan gebruiken om investeerders te overtuigen dat jouw bedrijf succesvol en winstgevend gaat zijn. Maar naast het financiële aspect denk je ook na over elk aspect van je bedrijf. Het plan biedt richting, helpt je bij besluitvorming door het jaar heen en vergroot de kans op succes. Namelijk tot wel 30%!

De 5 tips voor een succesvol ondernemingsplan

Nu je begrijpt dat een ondernemingsplan onmisbaar is in een succesvol bedrijf, willen wij jou graag tips geven hoe je deze het beste kan schrijven.

Wees realistisch

Beschrijf je doelen en projecties op een realistische manier. Vermijd overdreven optimisme en zorg ervoor dat je plannen haalbaar zijn binnen de huidige marktomstandigheden. Een realistisch ondernemingsplan geeft vertrouwen aan investeerders en stakeholders.

Blijf beknopt en duidelijk

Vermijd overbodige details en houd je plan beknopt en gemakkelijk te begrijpen. Focus op de kernpunten en essentiële informatie. Een helder en overzichtelijk plan is effectiever bij het communiceren van je zakelijke ideeën.

Wees specifiek

Geef gedetailleerde informatie over je producten of diensten, doelgroep, marketingstrategieën en operationele plannen. Hoe specifieker je bent, des te gemakkelijker het voor anderen is om je bedrijf te begrijpen en te ondersteunen. Concrete details helpen je  ook bij het maken van beslissingen gedurende de tijdsperiode van je ondernemingsplan.

Onderbouw je cijfers

Zorg ervoor dat alle financiële projecties en gegevens in je ondernemingsplan goed onderbouwd zijn. Geef duidelijk aan hoe je tot bepaalde cijfers bent gekomen en welke aannames je hebt gemaakt. Investeerders willen zien dat je cijfers op betrouwbare informatie gebaseerd zijn.

Houd het dynamisch

Update je ondernemingsplan regelmatig om aan veranderende marktomstandigheden aan te passen. Toon aan dat je flexibel bent en in staat bent om je strategieën aan te passen aan nieuwe kansen of uitdagingen. Een dynamisch plan laat zien dat je proactief en voorbereid bent op veranderingen in de bedrijfsomgeving.

Voorbeeld ondernemingsplan

Een succesvol ondernemingsplan kan je echt helpen om de juiste koers te varen. Het stelt je in staat strategisch te plannen, financiële doelen te stellen en risico’s te beheren. Wil je naast de tips uit dit artikel ook een voorbeeld van een ondernemingsplan? Bekijk dan eens deze pagina van de Rabobank, daar kun je gratis voorbeelden van een ondernemingsplan downloaden die jou op weg kunnen helpen.

Meer weten over starten als zzp’er? Bekijk dan hier het stappenplan