De 8 beste tips om een goede bedrijfsnaam te verzinnen

Home » Blogs » Starten als zzp'er » De 8 beste tips om een goede bedrijfsnaam te verzinnen

Hoe zit een goede zzp bedrijfsnaam eigenlijk in elkaar? Het is herkenbaar, het blijft hangen, maar het maakt ook duidelijk wat je als zzp’er te bieden hebt. Je bent misschien al aan de slag gegaan met een stappenplan tot zzp’er. Een bedrijfsnaam bedenken als zzp’er is natuurlijk een leuk onderdeel hiervan. Maar hoe doe je dat: een goede bedrijfsnaam verzinnen?

De naam is vaak het verhaal achter het bedrijf. Een sterke bedrijfsnaam verzinnen kan alleen best lastig zijn. Daarom geven wij jou 8 tips voor het bedenken van een leuke en originele bedrijfsnaam.

Met de tips hieronder kun je perfect je bedrijfsnaam bedenken. Is dit gelukt? Zorg dan gelijk dat je ook hier je domeinnaam registreert. Met Hostinger kun je zelf een website bouwen, een e-mailadres aanmaken én gelijk de websitehosting regelen, voor maar € 2,49 per maand! Een superdeal bij Hostinger!

1. kort en krachtig

We kennen de vele voordelen van zzp’er zijn, waaronder de vrijheid om jouw eigen bedrijfsnaam te verzinnen. Een korte, maar krachtige naam blijft beter hangen dan een lange naam die weinig zegt. Het is niet alleen makkelijk te onthouden, maar het is ook meteen te herkennen. Ben je een bedrijfsnaam aan het verzinnen? Maak hem enthousiast, maar niet te complex.

Bedrijfsnaam zzp

2. Gebruik je eigen naam voor het verzinnen van een bedrijfsnaam

Wil je een goede naam verzinnen voor je bedrijf? Het verwerken van je eigen naam in je bedrijfsnaam is geen must, maar het maakt hem wel onderscheidend. Neem bijvoorbeeld “Bloembinderij Irene”. Door een naam eraan toe te voegen is het meteen onderscheidend en laat het zien wie je bent. Het is dus geen must, maar het laat je al wel nadenken over wat voor soort bedrijfsnaam je wilt. Wil je erbij zetten wat je hebt of doet?

Denk ook na over de waardetoevoeging van jouw bedrijf als je een bedrijfsnaam gaat verzinnen. Wil je meer weten over waardetoevoeging? Lees dan ons blog over de 5 beste ondernemers boeken voor zzp’ers!

3. Maak de zzp bedrijfsnaam niet misleidend

Beloof geen dingen in je bedrijfsnaam die je niet waar kunt maken, of waar anderen bezwaar tegen kunnen maken. Je zzp bedrijfsnaam moet aangeven waar je voor staat. Het moet helder en duidelijk zijn voor de klant. Dit is belangrijk om mee te nemen bij een bedrijfsnaam bedenken als zzp’er. Tip: pak je ondernemingsplan erbij voor inspiratie!

Het is niet toegestaan om een bestaand merk in je bedrijfsnaam te gebruiken, bijvoorbeeld Apple ® Repair. Apple is een geregistreerd merk en daarom mag je het niet in je bedrijfsnaam verwerken. Wees daarom origineel als je je bedrijfsnaam gaat verzinnen.

4. Wees creatief en concurrerend met het verzinnen van een bedrijfsnaam

Ga je een bedrijfsnaam verzinnen? Wees dan vooral creatief! Een brainstormsessie is hierbij zeker een goed idee! Verras je klanten met een naam die meer betekent dan dat ze zouden verwachten. Het onverwachte is een sterke eigenschap van de naam en blijft beter hangen bij de klant. Wees er ook alert op om te doen wat de concurrent niet doet. Zo onderscheid je je naam van concurrenten.

5. Gebruik cijfers of losse letters bij het verzinnen van je bedrijfsnaam

Je kunt ook een bedrijfsnaam verzinnen die begint met cijfers, zoals 123inkt.nl. Het maakt je naam toch net wat anders. Ook kun je ervoor kiezen om losse letters met elkaar te combineren. Dit kunnen letters van namen of woorden zijn.

Neem een voorbeeld aan IKEA, de I en de K staan voor de oprichter Ingvar Kamprad, de E en A staan voor de dorpjes Elmtaryd en Agunnaryd waar hij is opgegroeid. Wanneer je letters gebruikt van woorden, kun je hiermee ook husselen. Kies dan wat jij het leukste vindt en wat jou het meeste aanspreekt.

6. Vraag om feedback

Heb je een leuke naam bedacht? Vraag dan aan vrienden/familie/kennissen wat zij ervan vinden. Andermans mening is altijd handig. Als zij aangeven dat ze de naam onduidelijk vinden is dit een belangrijk puntje feedback wat je niet links kan laten liggen. Maar als zij het wel duidelijk vinden en er erg enthousiast over zijn, neemt het je twijfels weg en weet je dat het goed zit. Zo weet jij of je opnieuw moet gaat zitten om een bedrijfsnaam te verzinnen. Behoefte aan nog wat extra zekerheid? Lees onze 7 zzp tips om te lezen wat er allemaal bij komt kijken om zzp’er te worden.

7. Controleer de zzp bedrijfsnaam bij het handelsregister

Wanneer je tot een bedrijfsnaam bent gekomen, is het verstandig om deze naam bij de Kamer van Koophandel te controleren. In het handelsregister kun je zien of de gekozen bedrijfsnaam nog vrij is. Ook kun je daar zien of er al bedrijfsnamen bestaan die op jouw nieuwe bedrijfsnaam lijken. Dan kun je er toch nog voor kiezen om een aanpassing voor je bedrijfsnaam te verzinnen of het zo te laten. Check deze pagina voor meer belangrijke instanties voor zzp’ers, zoals de KVK.

8. Controleer of de domeinnaam vrij is

Naast een bedrijfsnaam bedenken als zzp’er zijn er nog meer dingen waar je aan moet denken als je zzp’er wilt worden. Bijvoorbeeld het controleren of de domeinnaam vrij is. Een domeinnaam kan namelijk bezet zijn, ook al heb je dit gecontroleerd in het handelsregister. Dit komt doordat er partijen zijn die veel domeinnamen bedenken en reserveren met als doel het door te verkopen. Dus als de domeinnaam nog vrij is, adviseren wij je om deze zo snel mogelijk te kopen! Om te voorkomen dat je een nieuwe bedrijfsnaam moet verzinnen.

Wil je een leuke naam verzinnen voor jouw bedrijf? Laat deze 8 tips je dan op weg helpen. Wacht er niet te lang mee, want zolang de naam nog vrij is, is hij van jou! Kijk voor meer tips ook eens op onze pagina starten als zzp’er.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *