Wissel je (thuis)kantoor af met flexibele werkplekken

Flexibel werken betekent dat je zelf bepaalt waar en wanneer je werkt, het zogenoemde tijd- en plaatsonafhankelijke werken. Een flexibele werkplek betekent feitelijk een plek waar je een dag of een paar uurtjes gaat zitten om bepaalde taken af te handelen. Flexplekken kunnen zowel in kantoor zijn, als in externe gebouwen of natuurlijk je thuiskantoor. Je brengt veel uren door op je werkplek, daarom is wat afwisseling fijn. In dit artikel leggen we je uit hoe jij het beste gebruik kunt maken van flexplekken. 

Hoe zorg je voor een afwisselende werkplek

Een flexplek creëren is niet altijd even makkelijk. Voor de meeste banen heb je al twee beeldschermen nodig, een toetsenbord, een muis en papierwerk. Dat is niet handig om steeds te verplaatsen, al lijkt het meer moeite dan dat het eigenlijk is. Je kunt een laptop namelijk gemakkelijk op ieder beeldscherm aansluiten. Neem je laptop mee, je toetsenbord, een muis en zorg dat je papierwerk online staat en zo kun je op iedere plek werken waar je maar wilt. Wil je na werk een keer snel thuis zijn bijvoorbeeld, werk dan een dagje vanuit je thuiskantoor. 

thuiswerkplek

Waarom een flexibele werkplek

Je kunt je thuiskantoor persoonlijk maken, maar op den duur wordt je werkplek toch een beetje saai. Je ziet iedere dag dezelfde ruimte en je gaat steeds meer manieren zoeken voor afleiding. Dit stimuleert niet de productiviteit en daarom is afwisseling in je werkplek belangrijk. Wanneer je een laptop hebt is het fijn om flexibel te kunnen werken. In de trein, even tussendoor op de bank of toch stiekem als je een weekendje van huis bent. Als zelfstandig ondernemer staat het ondernemen nooit stil en wordt er van je verwacht altijd aan te staan. Daarom is het makkelijk je werk overal mee te kunnen nemen wanneer er direct iets te doen staat. Zo kun je vanuit je thuiskantoor nog net even dat ene klusje afmaken. 

Thuiskantoor? Zo kan het ook!

Naast je kantoor kun je ook prima een dag of twee thuis werken, je zogenoemde thuiskantoor. Zorg ervoor dat je in je ook een rustige werkplek hebt en een ruimte waar jij je echt kunt focussen. In je thuiskantoor staat je bureau die je ook een ander plekje kunt geven. Geef je thuiskantoor een nieuwe indeling, draai bijvoorbeeld je bureau eens helemaal om en ga aan de andere kant zitten. Heb je een groepje met ondernemers? Ga eens bij elkaar zitten en wie weet komen er inzichten naar boven waar je nog niet aan gedacht had. Wanneer je bij een klant op bezoek gaat, kun je je ‘werkplek’ gewoon hybride meenemen.
Nu weet jij hoe je flexibel te werk kunt gaan en waar je allemaal kunt werken. Het belangrijkste is om een fijne werkplek te zoeken waar jij efficiënt te werk kunt gaan. Wissel af van werkplek, maar zorg wel dat je een beetje structuur behoud zodat je gefocust te werk kunt blijven gaan.