ZZP en corona

Home » Blogs » Corona » ZZP en corona

Het coronavirus heeft veel invloed over de hele wereld, voornamelijk ook veel voor ondernemers, freelancers, ofwel iedereen in de zzp. Corona in Nederland heeft grote gevolgen op de economie van Nederland. Veel ondernemers komen in aanmerking voorfinanciële steun van het kabinet. Om duidelijkheid te scheppen bespreken we hier wat de opties voor jou als zzp’er zijn.

TOZO

De meest belangrijke elementen die van toepassing zijn op zzp’ers worden besproken. Als je getroffen bent door de corona crisis dan kun je er voor kiezen om een uitkering aan te vragen voor levensonderhoud. De TOZO (tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) bestaat uit 2 delen. Aan de ene kant is het een aanvullende uitkering voor levensonderhoud op het moment dat het inkomen daalt onder het sociaal minimum met als oorzaak de corona crisis. Aan de andere kant is het een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen op te vangen die zijn ontstaan door de corona crisis.

zzp corona

TVL

Een tweede regeling die bestaat is de TVL (Tegemoetkoming in de Vaste Lasten). De TVL is de opvolg naam voor TOGS. Deze regeling is bedoeld voor ondernemers die door de corona crisis in de problemen komen met het betalen van de vaste lasten. De voorwaarde om in aanmerking te komen voor de TVL is dat jouw bedrijf meer dan 30% van zijn omzet heeft verloren door de corona crisis. Er zijn natuurlijk nog meer voorwaarden van kracht waar je aan moet voldoen om TVL te mogen ontvangen. Via Rijksoverheid kun je de adviestool gebruiken om te zien of je hiervoor in aanmerking komt.

Uitstel van belasting

Buiten de tegemoetkoming in geld die je wellicht kunt ontvangen is het ook mogelijk om uitstel te krijgen in belastingafdracht. Via het online formulier genaamd ‘Verzoek bijzonder uitstel van betaling voor 3 maanden’ vraag je in één keer uitstel aan voor loonheffingen, omzetbelasting, vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting. Op dit moment is het mogelijk om aanvragen te doen tot 1 juli 2021. Als je na de 3 maanden opnieuw niet aan de betalingsverplichting kan voldoen is het belangrijk om deze aangifte opnieuw in te vullen.

BMK, KKC, en Qredits

De overheid heeft drie verschillende leningen voor ondernemers opgesteld, de BMKB, de KKC en de Qredits-lening. De BMKB-regeling staat voor Borgstelling MKB Kredieten en is opgezet om midden- en kleinbedrijf te steunen en te stimuleren. Op het moment dat je onvoldoende zekerheid hebt om een krediet bij de bank te krijgen kan de Nederlandse Staat voor jou klaar staan. Deze lening is speciaal voor zelfstandigen en voor bedrijven met maximaal 250 werknemers. De KKC (Klein Krediet Corona) is een lening voor ondernemers die voor de corona crisis succesvol waren en een minimale omzet van €50.000,- hadden. Als laatst is Qredits er voor de startende ondernemer. Het is een overbruggingslening van de corona crisis.

Kortom, er wordt vanuit de overheid steun geboden voor ondernemers. Bekijk goed waar je recht op hebt en doe hier zeker je voordeel mee. Benieuwd naar andere manieren om als zzp’er geld te lenen? Op deze pagina vind je er alles over!

Comments

  1. Avatar for Bart Verschuuren Alex de Vries : 27 april 2021 at 9:26 am

    Thx voor de waardevolle informatie. Handig om te weten hoe ik financieel deze periode kan overbruggen als ZZP’er.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *