Iedere zzp’er kan een auto leasen

Home » Blogs » Zakelijk-Leasen » Iedere zzp’er kan een auto leasen
Als zzp’er ben je vaak onderweg; naar je kantoor, naar klanten of om een bestelling op te halen. Hier heb je natuurlijk een auto voor nodig en in sommige gevallen heb je hier zelfs een bedrijfsbus voor nodig. De keuze van een auto kan zeer bepalend zijn. Wil je bijvoorbeeld met een nieuwe auto aankomen om een goede indruk bij je klanten achter te laten? Of heb je voor je onderneming veel spullen nodig? Iedere situatie is anders en misschien verander jij wel van mening in de komende paar jaar. Daarom is lease zakelijk zzp de uitkomst voor jou. In deze blog leggen we er alles over uit, dus lees snel verder.

Welk inkomen heb ik nodig om een auto te leasen?

Het is verstandig om een bepaald budget per maand te reserveren wanneer je een auto wilt gaan leasen. De hoogte van het leasecontract hangt af van de voorwaarden die je zelf kiest. De leasemaatschappij sluit niet zomaar een leasecontract met je af zonder te weten dat je het wel echt kunt betalen. Als je de auto via het bedrijf leaset, zijn je persoonlijke rekeningen en je effectieve salaris waarschijnlijk minder belangrijk dan de bedrijfsrekeningen. De financieringsmaatschappij zal willen zien dat de bedrijfsbankrekening het geld bevat dat nodig is om de leasekosten te dekken, voordat andere uitgaven (zoals de salarisbetaling of rekeningen) worden gedaan.

Bij eenmanszaken komt het vaak voor dat uit de boekhouding blijkt dat het onderscheid tussen de bedrijfsrekeningen en je persoonlijke salaris minder duidelijk is. Dan is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je de leasing kunt betalen, rekening houdend met alle andere regelmatige huishoudelijke uitgaven. Verdiep je dus vooraf goed in zzp zakelijk leasen.

Hond uit auto

Lease zakelijk zzp: een sterke boekhouding

Ondanks het gezegde is het imago niet alles, maar jezelf goed presenteren heeft wel een grote impact op hoe serieus jij (en je bedrijf) wordt genomen door eventuele klanten, opdrachtgevers of partners. Welke waarde je hier aan hecht is jouw keuze. De wens om een gloednieuwe auto te kopen die je in een goed daglicht stelt, is volkomen begrijpelijk en verstandig. Vaak is zzp zakelijk leasen financieel wel veel verstandiger.

Het verkrijgen van een leaseauto komt neer op het bewijzen dat je geen kredietrisico bent. Als jouw onderneming is gevestigd en je de boekhouding goed op orde hebt, dan zou dit geen probleem moeten zijn. Je vraagt de leaseauto gewoon aan via je onderneming en je klanten verwachten dat je de boekhouding ook aan de leasemaatschappij hebt moet voorleggen om de deal af te kunnen ronden.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog geen grote boekhouding hebt om te laten zien dat je kredietwaardig bent. Als je bedrijf nieuw is of zich in de eerste jaren van zijn bestaan bevindt, kan het moeilijk zijn om een sterke boekhouding te laten zien. Je moet bereid zijn om de bevestiging te geven waar de leasemaatschappij om vraagt. Dit kunnen je bankrekeningafschriften zijn (zowel zakelijke als persoonlijke), de bedrijfsrekeningen die je hebt en alle andere bewijzen van kapitaal en schuld. In beide gevallen moet je ook je identiteit en adres aantonen, evenals het adres van het bedrijf.

Uiteindelijk zal de leasemaatschappij een beslissing nemen op basis van de aan hen verstrekte informatie. Als uit jouw boekhouding blijkt dat je de regelmatige maandelijkse betalingen kunt veroorloven, zouden er geen verdere belemmeringen mogen zijn om voor een zakelijke leaseauto zzp te gaan.

Lease zakelijk zzp, de voordelen!

Er zitten veel voordelen aan zzp zakelijk leasen. We zetten ze hieronder kort voor je op een rijtje.

  1. Je bent flexibel in de duur waarvoor je een auto aanschaft. Van minimaal 2 tot maximaal 24 maanden.
  2. Een auto kopen is een grote investering die je door middel van leasen verspreidt.
  3. Je kunt ervoor kiezen om de risico’s zoals onderhoud en schade bij de leasemaatschappij te laten.
  4. De kosten voor zzp zakelijk leasen zijn aftrekbaar van de winst van je onderneming.
  5. Je kunt er bij bepaalde leasevoorwaarden ook voor kiezen om aan het einde van het leasecontract de auto te houden.
  6. Wanneer je iedere twee jaar van auto wilt wisselen omdat je graag in een nieuwe auto rijd, is dit mogelijk.

Wanneer een zakelijke leaseauto zzp niet mogelijk is

Wanneer je nog maar net je onderneming bent gestart, is het fijn om een auto te leasen zodat je niet direct vast zit aan een grote investering van een auto. Maar als kleine onderneming heb je vaak ook geen groot kapitaal of boekhouding om te verantwoorden aan de leasemaatschappij dat je ook daadwerkelijk de auto kunt betalen. Als je geen auto kunt leasen via het bedrijf, dan kun je misschien beter kiezen voor een private lease. In dat geval word je net als ieder ander beoordeeld op je kredietwaardigheid. Afhankelijk van hoe lang je al zzp’er bent, is je kredietwaardigheid misschien niet groot genoeg voor een financieringsovereenkomst van deze omvang en word je misschien afgewezen.

Nu weet je dat je allereerst de boekhouding uit moet zoeken als je zakelijk wilt leasen. Bekijk dus eerst de voorwaarden en verdiep je goed in leasen of kopen. De mogelijkheden zijn eindeloos dus bekijk de opties die aansluiten bij jouw onderneming. Bekijk voor de leasemaatschappijen ook de leasevergelijker. Is zzp zakelijk leasen geen optie, dan kun je altijd nog kijken naar private lease.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *