3 tips voor zuinig rijden

Home » Blogs » Zakelijk-Leasen » 3 tips voor zuinig rijden
In de huidige economische situatie is het voor Mkb-bedrijven en zelfstandig ondernemers soms lastig om het hoofd boven water te houden. Hierdoor moeten ze op een creatieve manier met zakelijke uitdagingen omgaan, om zo geld te kunnen besparen. Advies over hoe je op zaken kunt besparen is daarom altijd welkom. Op de kosten die je maandelijks maakt met je auto kun je op een relatief eenvoudige manier veel winnen. Dit door bijvoorbeeld al zuiniger te gaan rijden of door te kiezen voor een auto die wat minder zwaar is. Maar hoe rijd je nu precies zuiniger met een auto? Het gaat namelijk verder dan een constante snelheid en niet hard rijden. In deze blog volgen 3 zuinig rijden tips om ervoor te zorgen dat iedere zzp’er vandaag nog kan beginnen met geld besparen op je auto.

Schoon, slank en gemeen

Vuil, stof en ander afval zoals bladeren kunnen een nadelige invloed hebben op jouw auto. Het kan namelijk roest veroorzaken en slijtage van de auto versnellen, waardoor er uiteindelijk reparaties nodig zijn. Dat is dus een goede reden om jouw auto schoon en netjes te houden, om nog maar te zwijgen van het feit dat schone ruiten en lichten je zicht en dus jouw veiligheid verbeteren. Hoe veiliger jouw auto des te kleiner het risico op schade. Bovendien is een lichtere auto goedkoper in het gebruik. Een grote imperiaal of dakkoffer kan het brandstofverbruik op de snelweg bijvoorbeeld met 30% doen toenemen. Wanneer je dus een imperiaal hebt, haal het er dan af als je het niet gebruikt. Dat scheelt je veel in het gewicht van de auto. En wist je dat elke 50 kg extra gewicht in jouw auto je brandstofefficiëntie met 10% vermindert? De boodschap is simpel: sleep geen onnodig gewicht rond, maar zoek een andere plek om je spullen op te bergen. Denk bijvoorbeeld aan een schuurtje of opslagkast op je werkplek. Op deze manier kun jij zuinig rijden en bespaar je op de kosten van je auto.
zuinig rijden tips

Controleer je banden

De helft van Nederland rijdt met een te lage bandenspanning. Stop vandaag nog even om de spanning in al je banden te controleren en ze op te pompen tot de maximaal aanbevolen spanning. De korte tijd die dit kost kan zichzelf terugbetalen, want rijden met te weinig bandenspanning kan het brandstofverbruik met maar liefst 10% verminderen. Lucht sijpelt na verloop van tijd op natuurlijke wijze uit de banden, waardoor de luchtdruk afneemt. Wanneer je de banden van je auto niet regelmatig bijvult, zal je brandstofrendement geleidelijk afnemen. Dit zal betekenen dat je vaker zult moeten tanken/opladen. Erg zonde natuurlijk! Omdat deze taak zo snel en gemakkelijk kan worden uitgevoerd bij bijna elk tankstation, zou je er het beste voor kunnen zorgen dat dit deel uitmaakt van je routine. Dit hoeft niet dagelijks, een keer in de maand is al voldoende. De ANWB legt in een paar stappen uit hoe je de luchtdruk van je banden controleert. Zo bespaar je eenvoudig op jouw brandstof en kun je zuinig rijden. Daarnaast is de profieldiepte van je banden ook van belang. Elke band slijt, wat leidt tot een verlies van profieldiepte. Wanneer je profiel minder diep is zal het water slechter afvoeren. Dit kan gevaarlijk zijn omdat er een risico bestaat tot aquaplaning, een slippartij dus. Dit is wel het laatste wat je wilt.

Blijf op de hoogte van inspecties

Een goed onderhouden en volledig functionerend voertuig dat aan alle veiligheidseisen voldoet, loopt minder kans op onverwachte problemen of een verkeersongeval. Een routine van eenvoudige controles, zoals van olie, banden en vloeistofniveaus, zal jou helpen onnodige kosten en stilstand van het voertuig te voorkomen. Als je toch bezig bent, controleer dan ook de kilometerstand voor de volgende onderhoudsbeurt en wanneer de jaarlijkse APK moet plaatsvinden, zodat je dit van tevoren kunt plannen. En zelfs als je kilometerstand veel lager is dan verwacht, bijvoorbeeld als gevolg van het hybride werken, is het nog steeds belangrijk om jouw voertuig minstens eenmaal per jaar te laten onderhouden.

Zuinig rijden met een auto is belangrijk als zzp’er, aangezien de kosten die je hiermee kunt besparen aanzienlijk zijn en elke besparing als zelfstandige welkom is. Voordat je kunt gaan besparen op je auto is het belangrijk dat je een auto koopt of least. Wil je meer weten over de lease mogelijkheden voor een zelfstandig ondernemer? Kijk dan eens op auto leasen zzp voor het aanbod. Wij hebben voor jouw verschillende leasemaatschappijen vergeleken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *